Σε μια μακρά συνέντευξη ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε τι σκέφτεται για όλα τα διεθνή θέματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις εκλογές των ΗΠΑ έδειξε ως σημείο ορόσημο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη.

«Πρέπει να γίνουν κάποια βήματα. Βρισκόμαστε πλέον στον Ιούνιο του 2024, αλλά πρέπει να περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο (σ.σ. οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο). Θα το ανεχτούν φέτος, αλλά όταν πλέον έχει κάνει τα πάντα, θα του πουν “αντίο” (στον Ζελένσκι», εκτίμησε, αναφερόμενος στα όσα συζητούνται στις ΗΠΑ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει στη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής ηλικίας στην Ουκρανία, πρώτα από τα 25 στα 23 και μετά στα 20 και 18. «Αφού μειώσει και την ηλικία επιστράτευσης στα 18, η αμερικανική κυβέρνηση θα θέλει να απαλλαγεί από τον Ζελένσκι», είπε και σημείωσε πως υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι για να τον διαδεχτούν.

Μιλώντας για την επιρροή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε: «Αν θέλουν να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προμήθεια όπλων. Σε αυτή την περίπτωση, οι συγκρούσεις θα τελειώσουν σε 2-3 μήνες», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εμπλακούν σε πιθανές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Μπάιντεν ή Τραμπ; Τι είπε για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Μιλώντας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να εργαστεί με τις ΗΠΑ ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί στην προεδρία της χώρας. Συγκρίνοντας τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως «οι προηγούμενες δηλώσεις μου για τον κ. Μπάιντεν (σ.σ. πως τον προτιμάει στην προεδρία από τον Τραμπ) αντιμετωπίστηκαν με χαμόγελο και θεωρήθηκαν ως έμμεση επίθεση εναντίον του. Οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία εμπλέκεται μυστικά στις αμερικανικές εκλογές (υπέρ του Τραμπ) είναι τελείως γελοίοι. Πάντα τους εκλαμβάνουμε ως στοιχεία της εσωτερικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ. Ήρθαν στη συνέχει και διάφορες έρευνες στις ΗΠΑ που δήθεν τα επιβεβαίωναν όλα αυτά», τόνισε.

«Τραμπ ή Μπάιντεν, καμιά σοβαρή αλλαγή για τη Ρωσία», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας πολιτικός παλιάς σχολής που είναι αρκετά προβλέψιμος, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτός που άρχισε να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας». «Αποχώρησε από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς», υπενθύμισε.

«Λέω πολύ ειλικρινά ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα αλλάξουν υπέρ της Ρωσίας στην πολιτική των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ωστόσο ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Σε κάθε περίπτωση θα συνεργαστούμε με όποιον πρόεδρο επιλέξει ο αμερικανικός λαός».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στις εξελίξεις σχετικά με την πρόσφατη καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ. «Οι ΗΠΑ καίνε τη δημοκρατία στο έδαφος τους», είπε, υποστηρίζοντας πως στην εν λόγω υπόθεση χρησιμοποιήθηκε το δικαστικό σύστημα για την «εσωτερική πολιτική διαμάχη».

Αναφέρθηκε επίσης και στην υπονόμευση του δολαρίου από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση. «Σκοτώνουν το δολάριο με τα χέρια τους», είπε, υποστηρίζοντας πως με τις πολιτικές τους οι ΗΠΑ έχουν παρακινήσει άλλες χώρες να κινηθούν προς τα εθνικά νομίσματά τους για εμπορικούς διακανονισμούς.

«Αν δυτικά όπλα πλήττουν τη Ρωσία, τότε και ρωσικά μπορούν να χτυπήσουν δυτικές χώρες»

Ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε επίσης την παροχή όπλων μεγάλης εμβέλειας από τη Δύση, η οποία μάλιστα, με προεξέχουσες τις ΗΠΑ και «ουρά» τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έδωσε την έγκριση για χτυπήματα σε ρωσικά εδάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στο Χάρκοβο.

«Τέτοιες ενέργειες θα είναι οριστικές και θα οδηγήσουν στο υψηλότερο επίπεδο σύγκρουσης. Θα καταστρέψουν επίσης τις διεθνείς σχέσεις και θα βλάψουν τη διεθνή ασφάλεια. Εάν κάποιος πιστεύει ότι είναι δυνατό να στέλνουν τέτοια όπλα στη ζώνη σύγκρουσης για να χτυπήσουν έδαφός μας και να μας δημιουργήσουν προβλήματα, γιατί να μην υπάρχει το δικαίωμα να προμηθεύσουμε και εμείς όπλα κάποιους για χτυπήματα ίδιας κατηγορίας σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις χωρών που παρέχουν στην Ουκρανία εξοπλισμό. Και η απάντηση μπορεί να είναι ισχυρότερη», προειδοποίησε.

Η Ρωσία δεν έχει «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» – Ο κίνδυνος του πυρηνικού πολέμου

Πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με τις δυτικές αφηγήσεις, η Ρωσία δεν προσπαθεί να αναβιώσει τη Σοβιετική Ένωση. «Αυτή η σελίδα έχει γυρίσει», είπε. Όσοι λένε ότι η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ είναι «ανόητοι», τόνισε.

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να αμυνθεί σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα.

Όπως είπε η Δύση έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι απειλεί με χρήση πυρηνικών, αλλά υπογράμμισε πως αυτό είναι λάθος. Μάλιστα, υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ ήταν αυτές που χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους όπλα εναντίον της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τόνισε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση τέτοιων όπλων για την αντιμετώπιση απειλών.

«Για κάποιον λόγο, η Δύση θεωρεί πως η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσθεσε: «Έχουμε πυρηνικό δόγμα, ιδού τι προβλέπει. Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε πιθανή τη χρήση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνεται επιπόλαια και επιφανειακά».

«Κανείς δεν λέει ότι η τραγωδία στην Ουκρανία ξεκίνησε με πραξικόπημα» – Τι είπε για τις «απειλές» στη Γερμανία

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε μια σειρά από ζητήματα, εστιάζοντας προφανώς στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ένταση με τη Δύση.

Σχετικά με τις αναφορές περί απειλών από το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας συγκεκριμένα και για τη Γερμανία, απέρριψε αυτή την προσέγγιση, τονίζοντας πως ουδέποτε απειλήθηκε κανένας. «Γιατί πιστεύετε ότι απειλούμε κάποιον; Δεν απειλούμε κανέναν, ειδικά κάποιον ηγέτη μιας χώρας. Αυτή δεν είναι καλή προσέγγιση. Έχουμε συγκεκριμένη στάση σε ορισμένα θέματα», είπε.

Υπενθυμίζεται πως ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε πως η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο λόγω των «εντεινόμενων ρωσικών απειλών». Και μάλιστα σημείωσε πως η σύγκρουση θα μπορούσε να γίνει μέχρι το 2029». «Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι ο Πούτιν θα σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας», ισχυρίστηκε.

Ο Πούτιν τόνισε πως ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πιστεύουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας: «Ωστόσο, κανείς δεν λέει ότι η τραγωδία στην Ουκρανία ξεκίνησε με πραξικόπημα». Ο Πούτιν σχολίασε επίσης ότι η επιδείνωση των σχέσεων με τη Γερμανία λόγω του ζητήματος της Ουκρανίας είναι «λυπηρή».

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη καταστροφή των υποθαλάσσιων αγωγών που μετέφεραν φτηνό φυσικό αέριο στη Γερμανία και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζονται, αλλά πληρώνουν περισσότερα και για αυτό ευθύνεται η ΕΕ», τόνισε και υπογράμμισε με νόημα: «Το σαμποτάζ στο Nord Stream δεν φαίνεται τόσο έξυπνο τώρα».

«Η Ουκρανία χάνει πενταπλάσιους στρατιώτες κάθε μήνα»

Αναφερόμενος στις απώλειες από τη σύγκρουση και τους αιχμαλώτους, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε πως «υπάρχουν 1.348 Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί αιχμάλωτοι στην Ουκρανία και 6.465 Ουκρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί στη Ρωσία».

Υποστήριξε πως η Ουκρανία υφίσταται μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η Ουκρανία χάνει σχεδόν 50 χιλιάδες στρατιώτες κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν λόγω σοβαρών τραυματισμών στα πεδία των μαχών. Το ποσοστό των απωλειών της Ρωσίας είναι το ένα πέμπτο», είπε.

Είπε ακόμη ότι η Ουκρανία στρατολογεί κατά μέσο όρο 30 χιλιάδες άτομα το μήνα και τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των ατόμων που κινητοποιήθηκαν στην Ουκρανία έφτασε τις 50-52 χιλιάδες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε πως στα πεδία των μαχών αλλά και μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και πολλοί μισθοφόροι, οι οποίοι συνδέονται με τις δυτικές χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στους Ρώσους δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί: «Τουλάχιστον 30 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους και κανείς δεν μας δίνει την ευκαιρία να ερευνήσουμε τι τους συνέβη», τόνισε.

Για τις ευθύνες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Γάζα

Μιλώντας τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως «η στάση της Ρωσίας είναι σταθερή και δεν εξαρτάται από τις συγκυρίες». «Έχουμε αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος εδώ και πολύ καιρό από τη σοβιετική περίοδο και η στάση μας επί αυτού δεν έχει αλλάξει», τόνισε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε πως η σύγκρουση στην περιοχή «προκαλείται από τις ενέργειες των ΗΠΑ, οι οποίες μονοπωλούν την πολιτική σε αυτή την περιοχή». Επικρίνοντας τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, τόνισε: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα και τη Ράφα αυτή τη στιγμή δεν θυμίζει πόλεμο, είναι η πλήρης καταστροφή του άμαχου πληθυσμού».

Καταλήγοντας σημείωσε πως μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη είναι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. «Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους», τόνισε, μια θέση που ασπάζονται πλέον δημόσια και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Ειδική αναφορά σε Ερντογάν και Ιράν

Ο Πούτιν μάλιστα έκανε ειδική αναφορά και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις του για την ειρήνη στην περιοχή. «Λαμβάνοντας υπόψη την εξουσία που έχει ο Ερντογάν τόσο στην περιοχή και τη διεθνή πολιτική σκηνή, όσο και στον ισλαμικό κόσμο, ελπίζουμε ότι η συνεισφορά του θα είναι σημαντική. Θα κάνουμε ό,τι περνάει και από το δικό μας χέρι».

Τέλος αναφέρθηκε και στο Ιράν. Όπως είπε διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου. Με τον αείμνηστο Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε πρόσφατα από πτώση του ελικοπτέρου του, «προχωρούσαμε σε μια σαφή κατεύθυνση», είπε ο Πούτιν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις θα συνεχιστούν προς το «αμοιβαίο συμφέρον» των δύο κρατώ.

  1. Μάλλον αφήνει τα γεγονότα να τρέξουν και αναλόγως θα πράξουν ως Ρωσία και όχι ως Βλαντιμίρ Πούτιν για όλα τα διεθνή θέματα.
    Συνομιλούν με τόσες πολλές χώρες, ανταλλάσσουν ιδέες, προωθούν τον πολυπολικό κόσμο, διατηρούν ιδιαίτερη φιλία με την Κίνα ,την Βραζιλία την Σαουδική Αραβία.
    Άνοιξαν ιδιαίτερες επαφές με την Αφρική.
    Ως προσωπικότητα μετράει χρόνια στην σταδιοδρομία του.
    Πόσο θα θέλαμε να είναι ανοιχτός σε ότι σκέπτεται και σε ότι αποφασίσουν ως χώρα.
    Ας μην παραγράφουμε και πόσες φορές έχουν πληρώσει την προδοσία καλή τη πίστη.
    Η τοποθέτηση βεβαίως στη φράση έχουμε πυρηνικό δόγμα κρίνεται άκρως χαρισματική-επιτυχής
    πέρα ιδεολογίας. Λακωνική κατά κάποιο τρόπο.
    ……….. «Έχουμε πυρηνικό δόγμα, ιδού τι προβλέπει. Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε πιθανή τη χρήση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνεται επιπόλαια και επιφανειακά»……………
    Σχετικά με το θέμα προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζονται, αλλά πληρώνουν περισσότερα και για αυτό ευθύνεται η ΕΕ, αυτό βαραίνει τους πολίτες της Ε.Ε. που επωμίζονται το κόστος και που οι ηγεσίες τους εμφανίζουν άκρως εχθρική στάση προς τη Ρωσία. Πέρα από τις πολλές φλυαρίες τους περί κυρώσεων και διακοπής προμήθειας από την Ρωσία φυσικό αέριο. Από τους ισχυρισμούς η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, αλλά εμείς την προκαλέσαμε, απόλυτη σιωπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ