Βουλγαρία: Βυζαντινό μοναστήρι αναδύθηκε κάτω από το έδαφος του νέου σταθμού λεωφορείων στη Σωζόπολη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εξαιρετικά ευρήματα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο έδαφος στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί ο μελλοντικός σταθμός λεωφορείων στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας.

Σε βάθος άνω των 6 μέτρων, οι αρχαιολόγοι που ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο των ανασκαφών στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, βρήκαν τα ερείπια ενός μεσαιωνικού μοναστηριού που χρονολογείται γύρω στα τέλη του 11ου αιώνα. Μέσα στα όριά του υπήρχε και εκκλησία, από την οποία αποκαλύφθηκαν περίπου τα 2/3 του ναού -το κύριο τμήμα του ναού. Το ιερό βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας.

Ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου στην παραθαλάσσια πόλη, Ντίμιταρ Νέντεφ, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιτόπιες εργασίες και τις ανακαλύψεις που έγιναν πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Μελετήθηκε μια λεπτομέρεια από τη μονή, η οποία καλύπτει ένα κτίριο αποτελούμενο από τρία δωμάτια από τη βόρεια πτέρυγα της μονής. Πιστεύεται ότι υπήρχε μέχρι τα μέσα του 13ου αιώνα.

Μετά το δεύτερο τέταρτο του 12ου αιώνα, γύρω από τη μονή σχηματίστηκε μια μεγάλη χριστιανική νεκρόπολη, η οποία διήρκεσε μέχρι το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα.

%CE%A3%CF%89%CE%B6%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B733er5ytdfd123

Από τη ζωή του μοναστηριού υπάρχει μεγάλος αριθμός ευρημάτων που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι σε λάκκους, γιατί σε αυτά τα χριστιανικά λατρευτικά κέντρα τα αγγεία που χρησιμοποιούνται δεν μπορούν να φύγουν από τον ιερό χώρο.

Ανακαλύφθηκαν κηροπήγια του 12ου – αρχές του 13ου αιώνα. Εξαιρετικά πλούσιο είναι το εύρημα των λευκών πήλινων κεραμικών αγγείων με διάκοσμο με υάλωμα, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών, που έχουν χαρακτηριστική στιλβωτική και κυματιστή διακόσμηση, που επιτρέπει πολύ ακριβή χρονολόγηση.

%CE%A3%CF%89%CE%B6%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B733er5ytdfd1234

Επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα νομισμάτων. Τα νομίσματα είναι σκυφοειδή – καμπύλα νομίσματα από την εποχή της βασιλείας των Κομνηνών.

Βρέθηκαν επίσης αρκετοί σταυροί – λειψανοθήκες, σταυρός με στολίδια από ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και σκουλαρίκια.

Αυτό είναι σπάνιο, καθώς τάφους σπάνια βρίσκονται σε χριστιανικές ταφές αυτής της περιόδου.

Στα τέλη του 13ου αιώνα το μοναστήρι και η εκκλησία καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Αυτό μαρτυρούν τόσο τα στρώματα του άνθρακα όσο και οι απανθρακωμένες τοιχογραφίες που είναι διάσπαρτες σε όλο σχεδόν τον όγκο του ναού, συμπεριλαμβανομένου του χώρου του προθαλάμου.

%CE%A3%CF%89%CE%B6%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B733er5ytdfd12

Το εύρημα των τοιχογραφιών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και πλούτο πληροφοριών. Έχουν αποκαλυφθεί τμήματα των προσώπων τριών αγίων, επιγραφές που περιλαμβάνουν τόσο ονόματα αγίων όσο και τμήματα προσευχών. Αυτά τα ευρήματα υπόκεινται σε αποκατάσταση, μετά την οποία θα φανεί ποιοι είναι οι άγιοι.

Μετά την καταστροφή της εκκλησίας κατασκευάστηκε δρόμος από πάνω της. Αυτό, σύμφωνα με τον Ντιμίταρ Νέντεφ, είναι μια πολύ περίεργη συγκυρία, γιατί οι ιεροί χώροι γενικά δεν παραμελούνταν. Θα προτείνει να διατηρηθεί ο δρόμος και να εκτεθεί στον μελλοντικό σταθμό λεωφορείων.

Στη δεύτερη περίοδο της ύπαρξης του ναού πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε κυρίως για ταφές. Μπορείτε να δείτε ένα σπάσιμο στο ογκώδες τείχος του, πλάτους περίπου 90 εκατοστών από βόρεια και νότια, και οι τάφοι γύρω του βρίσκονται ο ένας μέσα στον άλλο.

Μέχρι σήμερα έχουν μελετηθεί περισσότερες από 120 ταφές και αν προσμετρηθούν και οι επαναταφές είναι περισσότερες από 160.

%CE%A3%CF%89%CE%B6%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B733er5ytdfd1

Ο ναός χτίστηκε σε παλαιότερη χριστιανική ή βυζαντινή νεκρόπολη. Από αυτόν ανακαλύφθηκαν δύο τάφοι. Η μία ταφή είναι ενός παιδιού. Υπάρχουν επίσης λάκκοι στους οποίους εντοπίζονται μεγάλες ποσότητες αγγείων. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών ότι μια ρωμαϊκή νεκρόπολη θα τεκμηριωθεί και θα μελετηθεί κάτω από την παλαιοχριστιανική νεκρόπολη. Σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτήν ανακαλύφθηκαν και ελληνιστικοί τάφοι από τον 3ο έως τις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.

Τώρα μια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται να φτάσει στον χώρο του αρχαιολογικού χώρου.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν το φθινόπωρο. Πραγματοποιούνται με τη συνεργασία και τη συνδρομή του Δήμου Σωζόπολης.

(βουλγαρικά media)

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ