Σερβία: Εγκρίθηκε το ψήφισμα στον ΟΗΕ για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα- 84 χώρες υπερψήφισαν το κείμενο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με 84 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 68 αποχές, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, με το οποίο κηρύσσεται η 11η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα.

Αντίθετες ήταν οι αντιπροσωπείες της Αντίγκουα, της Λευκορωσίας, της Κίνας, των Κομόρων, της Κούβας, της Βόρειας Κορέας, της ΛΔ Κονγκό, της Ερυθραίας, της Δομινίκας, της Εσβατίνι, της Γρενάδας, της Ουγγαρίας, του Μάλι, του Ναούρου, της Νικαράγουας, της Ρωσίας, του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, της Σερβίας και της Συρίας.

Πριν από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, μίλησαν ως επί το πλείστον οι εκπρόσωποι των χωρών που θα είναι κατά ή θα απόσχουν κατά την ψηφοφορία.

Στόχος του ψηφίσματος είναι να ανακηρυχθεί η 11η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Το σχέδιο ψηφίσματος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Πρέσβειρα της Γερμανίας, Antje Lendertse.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, υπενθύμισε τα δικαστικά και ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα της γενοκτονίας που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

Επισήμανε ότι το ψήφισμα είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν πρόκειται για την απαγόρευση της άρνησης της γενοκτονίας.

Δήλωσε ότι διαδίδονται ψευδείς ισχυρισμοί και ότι το ψήφισμα δεν είναι εναντίον της Σερβίας ή οποιουδήποτε μέλους.

«Θρηνούμε όλα τα θύματα εξίσου, όταν λέμε όλα εννοώ όλες τις εθνοτικές ομάδες». Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της διεθνούς κοινότητας».

Στο τέλος της ομιλίας της, η Γερμανίδα πρέσβειρα ανέφερε τα λόγια του διευθυντή του Κέντρου Μνήμης, Εμίρ Σούλγιαγκιτς, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που θα σταλεί στις επόμενες γενιές.

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να την ψηφίσουν», δήλωσε.

Βούτσιτς: Γιατί η Γερμανία δεν μιλά για τη γενοκτονία που έπραξε η χώρα της;

Μετά από αυτήν μίλησε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είπε ότι δυσκολεύεται να μιλήσει μετά τη Γερμανίδα πρέσβειρα και κάλεσε όλους να καταψηφίσουν το ψήφισμα.

Έθεσε πολλές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, γιατί η Γερμανία κράτησε τα πάντα κρυφά σχετικά με το ψήφισμα.
Ποιος το χρειάζεται αυτό; Και γιατί αυτή τη στιγμή, και γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν άρχισαν να μιλάνε για τη γενοκτονία που διέπραξε η χώρα τους; ρώτησε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στη Γερμανία.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σερβία ήταν από τους λίγους που ήταν κατά του ναζισμού. Γιατί δεν ξεκίνησαν με αυτό το ψήφισμα, γιατί χρειάζονταν αυτό το ψήφισμα τώρα και αυτή τη στιγμή. Δεν θα μιλήσω για τη Γάζα τώρα», είπε ο Βούτσιτς.

«Ξέρω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας σήμερα, ρωτάω τους ισχυρούς, κάποιοι θα πουν ότι είναι αλαζονικό, γιατί ασκήσατε τόση πίεση σε μια μικρή χώρα όπως η Σερβία, γιατί απειλήσατε κράτη μέλη που δεν θέλουν να ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος; Είναι αυτές οι δημοκρατικές αξίες;

Έχω δεκάδες παραδείγματα. Υπάρχει ακόμη μια μικρή χώρα στα Βαλκάνια που λέει ότι θα καταψηφίσει αυτό το ψήφισμα, το οποίο θα ανοίξει τελικά το κουτί της Πανδώρας. Θα το αντιμετωπίσετε, πώς θα εξηγήσετε ότι αυτό το τρομερό έγκλημα, η σφαγή, 8.000 σκοτωμένοι (Βόσνιοι) και 20.000 άνθρωποι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή η δολοφονία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Σερβία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δήλωσε ότι επισκέφθηκε τη Σρεμπρένιτσα όπου τον «λιντσάρανε». Ο Βούτσιτς υποσχέθηκε να φέρει τη σημαία, γιατί η Σερβία είναι ένα περήφανο έθνος που πάντα μπορούσε να αμυνθεί. «Σήμερα δεν υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας αλλά τον κόσμο και τις αρχές του διεθνούς δημοσίου δικαίου», είπε.

Η πρόταση του εγγράφου, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι «Διεθνής Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995», συντάχθηκε από τη Γερμανία και τη Ρουάντα, οι οποίοι πρότειναν δύο τροπολογίες στην πρόταση του ψηφίσματος.

Από τα Βαλκάνια υπέρ της γενοκτονίας ψήφισαν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βόρεια Μακεδονία.

Το κείμενο του ψηφίσματος:

%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B134%CF%86%CE%B4%CE%B3%CF%81%CF%84%CE%B4%CE%B5

Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Μνήμης της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Σημειώνοντας ότι η δίωξη προσώπων που ευθύνονται για γενοκτονία και άλλα διεθνή εγκλήματα στα εθνικά συστήματα δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Διεθνούς Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία καθώς και του Διεθνούς Υπολειμματικού Μηχανισμού για τα Ποινικά Δικαστήρια, παραμένει κεντρικής σημασίας για τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για την αποκατάσταση και διατήρηση της ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και αναγνωρίζοντας ότι η ισχυρή περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των εθνικών εισαγγελιών είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αλήθειας και της συμφιλίωσης μεταξύ των χωρών της περιοχής,

Επαναλαμβάνοντας την ακλόνητη δέσμευση για τη διατήρηση της σταθερότητας και την προώθηση της ενότητας στην πολυμορφία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σημειώνοντας ότι το 2025 θα σηματοδοτηθούν τα τριάντα χρόνια από τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, κατά την οποία χάθηκαν τουλάχιστον 8.372 ζωές, χιλιάδες εκτοπισμένοι και οικογένειες και κοινότητες που καταστράφηκαν,

Αποφασίζει να ορίσει την 11η Ιουλίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995, η οποία θα εορτάζεται κάθε χρόνο·

καταδικάζει ανεπιφύλακτα κάθε άρνηση της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα ως ιστορικό γεγονός και καλεί τα κράτη μέλη να διατηρήσουν τα καθιερωμένα γεγονότα, μεταξύ άλλων μέσω των εκπαιδευτικών τους συστημάτων, αναπτύσσοντας κατάλληλα προγράμματα, επίσης σε ανάμνηση, για την πρόληψη της άρνησης και της διαστρέβλωσης αυτού του περιστατικού γενοκτονία στο μέλλον·

Καταδικάζει επίσης χωρίς επιφύλαξη ενέργειες που εξυμνούν όσους καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία από διεθνή δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

τονίζει τη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εύρεσης και ταυτοποίησης των υπολοίπων θυμάτων της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα και της αξιοπρεπούς ταφής τους, και ζητεί τη συνέχιση της δίωξης εκείνων των δραστών της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα που δεν έχουν ακόμη προσαχθεί στη δικαιοσύνη·

καλεί όλα τα κράτη να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, κατά περίπτωση, και το εθιμικό διεθνές δίκαιο για την πρόληψη και την τιμωρία της γενοκτονίας, με τον δέοντα σεβασμό στις σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνη;

ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να καταρτίσει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης με τίτλο «Γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και τα Ηνωμένα Έθνη», ξεκινώντας τις δραστηριότητές του ενόψει της τριακοστής επετείου το 2025, και επίσης ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να γνωστοποιήσει αυτό το ψήφισμα σε όλα τα μέλη κράτη, οργανώσεις του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για κατάλληλη σήμανση·

Καλεί όλα τα κράτη μέλη, τους οργανισμούς του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και άλλων σχετικών παραγόντων, να εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών σημάτων και δραστηριοτήτων στη μνήμη και την τιμή των θυμάτων της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα το έτος 1995, καθώς και κατάλληλες δραστηριότητες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Danas-rs

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ