Χώρα των άπληστών
Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
H κυβέρνηση που αυτή την στιγμή έχει την τύχη των πολιτών στα χέρια της, μας είπε ότι μελέτησε τις χώρες στις οποίες μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά είδη και διαπίστωσε ότι η μείωσή του δεν λειτουργεί. Παραβλέποντας όλες τις εκκλήσεις των φορέων της αγοράς και των καταναλωτικών ενώσεων που επιδιώκουν την εφαρμογή του.
Για να δούμε λοιπόν αν ισχύουν αυτά που μας λένε οι σημερινοί ταγοί μας. Η Ελλάδα εμφανίζεται 2η στην ΕΕ σε πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο με συν 5,4% τρεισήμισι φορές παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1,2%! Το κύμα Αρνητικού πληθωρισμού τροφίμων απλώνεται ήδη σε 8 χώρες της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα επί συνεχόμενους 5 μήνες είναι στην πρώτη δυάδα ακρίβειας χτυπώντας κόκκινο. Την ίδια ώρα που στην Ευρώπη οι τιμές έχουν πάρει την κατηφόρα σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να μειωθούν και άλλο, ενώ στην Ελλάδα είμαστε παραδομένοι στον πληθωρισμό των άπληστών και βεβαίως αποδεικνύεται ότι η μείωση του λειτουργεί.
Επειδή ζούμε σε μια Ευρώπη που επικοινωνούμε ευτυχώς μεταξύ μας και έτσι ανοίγουν τα μάτια μας, ας δούμε άλλες χώρες της ΕΕ πως αντιμετώπισαν την ακρίβεια και ανακουφίζουν τους πολίτες τους με αξιοπρέπεια και όχι με ελεημοσύνες:
· Κύπρος, χώρα υπό κατοχή με μυριάδες προβλήματα κατόρθωσε και μηδένισε τον ΦΠΑ το 2023 στα βασικά είδη και έδωσε 3 παρατάσεις ως τον Ιούνιο του 2024. Αποτέλεσμα; Ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε από 10,4%τον Ιούνιο του 2023 σε 1,7% τον Μάρτιο του 2024.
· Ισπανία, έχει μηδενικό τον ΦΠΑ ως τον Ιούνιο του 2024 και πληθωρισμό τροφίμων από 16,5%τον Μάρτιο του 2023 σε 4,4% τον Μάρτιο του 2024.
· Πορτογαλία, κράτησε τον ΦΠΑ στα βασικά είδη τροφίμων στο μηδέν ως τα τέλη του 2023. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι – 0,1% τον Μάρτιο του 2024 από 22% τον Ιανουάριο του 2023, μειωμένος κατά 22 μονάδες!
· Γαλλία διατηρεί υπερμειωμένο ΦΠΑ 5,5% στα τρόφιμα.
· Ιρλανδία στο 4%.
Στην Ελλάδα ο ΦΠΑ τροφίμων είναι 13%, σημαντικά υψηλότερος από: Ηνωμένο Βασίλειο (0%ή 5%), Ιταλία (5% και 4%), Γερμανία (7%) και την Ρουμανία (9%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Δυστυχώς όμως η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει, δεν καταλαβαίνει, δεν νιώθει; Με αποτέλεσμα να μην λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα και έτσι εξακολουθούμε να είμαστε η 2η χώρα στην ΕΕ σε έμμεσους φόρους προς ΑΕΠ με ρεκόρ 25ετιας, όταν το ΦΠΑ έχει αυξηθεί 40% σε σχέση με το 2021, όταν είμαστε 2οι από το τέλος σε αγοραστική δύναμη με απόκλιση 33% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και όταν η πατρίδα μας και οι πολίτες της έχουν αρνητικά πρωτεία, με την κατανάλωση να βρίσκεται στο βάθος του ωκεανού.