Οι Γαλλικές αρχές κατηγόρησαν το Αζερμπαϊτζάν για «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις».
Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε αμέσως τις κατηγορίες από το Παρίσι, οι οποίες προήλθαν από τον υπουργό Εσωτερικών Gerald Darmanen.
Ωστόσο, σημαίες του Αζερμπαϊτζάν φαίνονται αυτές τις μέρες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Νέας Καληδονίας, της Νουμέα, όπου η εξέγερση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.
Το Μπακού κατηγορήθηκε από το Παρίσι ότι έδωσε υποστήριξη σε υποστηρικτές της ανεξαρτησίας σε αυτό το υπερπόντιο έδαφος.
Η Γαλλία στηρίζει την Αρμενία λόγω των παραδοσιακών ιστορικών σχέσεων με αυτή τη χώρα, γι’ αυτό και το Αζερμπαϊτζάν, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στη Γαλλία, χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να «βάλει ένα βότσαλο στο παπούτσι» της κυβέρνησης του Παρισιού.
Τα κορυφαία γαλλικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι αυτή η ασιατική χώρα, που απέχει 14 χιλιάδες χιλιόμετρα από το γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στον Ειρηνικό, έχει «φιλορωσικό» προσανατολισμό.
Σύμφωνα με το Europe 1 , «Το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Τουρκία, είναι ύποπτοι για χρήση των αυτονομιστών της Καληδονίας. Δεν είναι πλέον μυστικό για το DGSI που βλέπει πίσω από τους Καληδονίους αυτονομιστές το χέρι του Μπακού ή της Άγκυρας», αναφέρει το ραδιόφωνο στο site του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal, μιλώντας ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ανακοίνωσε διάταγμα για την καθιέρωση «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στη Νέα Καληδονία, για την αντιμετώπιση των ταραχών που άφησαν τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη του στρατού και την απαγόρευση του TikTok.
Σήμερα το πρωί, 16 Μαΐου, ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin διευκρίνισε: «Λυπάμαι που ορισμένοι από τους ηγέτες της ανεξαρτησίας της Καληδονίας έκαναν μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Αυτό δίνει μια ιδέα για το πώς είναι μερικές φορές η δημοκρατία αν ακούγαμε ορισμένους ηγέτες. »
—