Από το 2019, όταν σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ν.Δ., οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είναι οι πολυπληθέστερες των τελευταίων δεκαετιών. Στο διάστημα αυτό, από το 2019 μέχρι σήμερα, σταθερός και μόνιμος στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η διατήρηση, έστω και επιφανειακά, ενός «ήρεμου κλίματος διμερούς διαλόγου», πολιτικά και κομματικά ωφέλιμου για το Μαξίμου.
- Από την Κύρα Αδάμ
Η αταλάντευτη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ουδόλως απέτρεψε -τουναντίον ενίσχυσε- την «παμφάγα» επιθετική διάθεση του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, με συνεχείς υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσθήκη νέων προβλημάτων (τουρκολιβυκή ΑΟΖ, αποστρατιωτικοποίησηελληνικών νησιών, αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες, και κατακερματισμού της κυριαρχίας αυτών).
Η κακή αρχή έγινε αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Ν.Δ. το 2019, όταν η κυβέρνηση χωρίς ποτέ να εξηγήσει τους λόγους αποδέχτηκε ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο. Αυτό τεκμαίρεται από την έκδοση ελληνικής διεθνούς αγγελίας για τη διεξαγωγή τουρκικής αεροναυτικής άσκησης στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2019, κατά παραβίαση του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, που ισχύει για όλο το Αιγαίο.
Στην πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Σεπτέμβριο 2019, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, σύμφωνα με μεταγενέστερες δηλώσεις των δύο πλευρών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βολιδοσκοπήθηκε από τον επιτετραμμένο της Λιβύης, σε μια προσπάθεια να πειστεί η Αθήνα να καθορίσει από κοινού με την Αγκυρα και την Τρίπολη την ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου μέχρι τις ακτές της Λιβύης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε, αν και γνώριζε τις προθέσεις του Ερντογάν για τον καθορισμό της ΑΟΖ.
Ομως, λίγο αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου 2019, ο ΥΠΕΞ Δένδιας σε γραπτή επίσημη απάντησή του στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο, όπου η Τουρκία έχει 12 ν.μ. χωρικά ύδατα έναντι των 6 ν.μ. της Ελλάδας, που μοιραία οδηγούσε «στον στραγγαλισμό της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά Ρόδου – Καστελόριζου». Στην περίπτωση που δεν παραχωρείτο (μέσω ΥΠΕΞ Δένδια) η περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου στη Μεσόγειο, δεν θα υπήρχε τουρκολιβυκή ΑΟΖ.
Ομως στις 27 Νοεμβρίου 2019 ανακοινώθηκε η τουρκολιβυκή συμφωνία για την ΑΟΖ, με έντονες φραστικές και μόνο αντιδράσεις της Αθήνας και μόλις ία εβδομάδα αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2019, έγινε η δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο. Μετά τη συνάντηση αυτή οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη πρόθεσή τους να εξακολουθήσουν τις επαφές τους για πολιτικό διάλογο, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με το σκιάχτρο της τουρκολιβυκής ΑΟΖ να περιφέρεται ελεύθερα, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει καταγγείλει επισήμως στον ΟΗΕ την τουρκολιβυκή ΑΟΖ, η οποία επισημοποιήθηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2021, με την ανάρτησή της στους επίσημους πίνακες του ΟΗΕ.
Η Τουρκία άρχισε προκλητικές σεισμικές έρευνες στις περιοχές Καστελόριζου – Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι το τουρκικό πλοίο «Oruc Reis» παρασύρθηκε από τον κακό καιρό, έως ότου υπήρξε κινητοποίηση του ελληνικού στόλου στην περιοχή. Ο ελλιμενισμός του «Oruc Reis» κατέστη εφικτός μόνο όταν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στη Βουλή ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται μόνο τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων και τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου, αφήνοντας έτσι προς νομή και βρώση τα ελληνικά εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα στην Αγκυρα.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέταξε έξω από το νοτιοανατολικό Αιγαίο την περιοχή Ρόδος – Καστελόριζο και τις παρακείμενες βραχονησίδες, και τις «έπνιξε» στη Μεσόγειο. Με αυτό το «θείο δώρο» στον Ερντογάν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ελληνική ΑΟΖ σταμάτησε απότομα στον 28ο μεσημβρινό, η Τουρκία «έστησε» την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, άνοιξε τον δρόμο για την τουρκολιβυκή ΑΟΖ και απέκοψε την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου.
Η Τουρκία το επόμενο χρονικό διάστημα ανέκοψε τις προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά και επικεντρώθηκε στη μεταφορά μεταναστών προς την Ελλάδα από τον Εβρο. Οι τουρκικές απόπειρες «αναχαιτίστηκαν» από τις ελληνικές Αρχές, με κατάληξη την κατασκευή του φράχτη του Εβρου, ο οποίος μετατράπηκε σε πραγματικό φράχτη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Ερντογάν να απειλεί διεθνώς και επισήμως στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι θα καταγγείλει την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για «εγκλήματα εναντίον των προσφύγων».
Παράλληλα η Τουρκία, για πρώτη φορά, και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, εγκαινίασε τις ανεξέλεγκτες πτήσεις τουρκικών UAV από Βορρά προς Νότο και αντιστρόφως σε όλο το Αιγαίο, με εμμονή στην καταπάτηση και στον κατακερματισμό της ελληνικής κυριαρχίας στις ελληνικές βραχονησίδες.
Μέσα στο 2021 η Τουρκία είχε εξασφαλίσει από την ελληνική κυβέρνηση την παραχώρηση της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού προς «τουρκοποίηση» μέσω της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, την κατάργηση της ελληνικής ΑΟΖ των ανατολικών ακτών Ρόδου μέχρι Καστελόριζο (0% ΑΟΖ), το πετσόκομμα της ΑΟΖ Κρήτης (40% ΑΟΖ) και της Καρπάθου (20% ΑΟΖ), την παράδοση της δυτικής ΑΟΖ της Κύπρου στην Τουρκία, καθώς με την «τουρκοποίηση» της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί μόνη της με την Τουρκία τη μεταξύ τους ΑΟΖ.
Επιπροσθέτως, η πολυδιαφημισμένη μερική ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου ουδόλως έχει επηρεάσει την τουρκοποίηση της περιοχής, που είναι κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ.
Παρά ταύτα η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν έγινε στις 14 Ιουνίου 2021, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, με τον Κ. Μητσοτάκη να συναινεί απολύτως και χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή προϋπόθεση στον τουρκικό όρο να εγκαινιαστεί διμερής και εφ’ όλης της ύλης πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, με συγκεκριμένο «βηματισμό», ώστε να αποκατασταθεί η «ηρεμία στο Αιγαίο».
Είχε προηγηθεί, τον Απρίλιο του 2021, η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Δένδια στην Αγκυρα, που αποτέλεσε αποφασιστική στροφή στα θέματα του Αιγαίου. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, εκνευρισμένος και όχι καλά προετοιμασμένος, έπεσε στην προκλητική παγίδα του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και υποστήριξε ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να στρατιωτικοποιεί τα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης, διότι απειλείται. Η διατύπωση αυτή, δώρο εξ ουρανού για την Αγκυρα, της προσέφερε νομικό και πολιτικό επιχείρημα για να εδραιώσει την κατηγορία ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Εκτοτε η Αγκυρα με όλους τους τρόπους και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς καταγγέλλει συνεχώς την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, διότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά, προσθέτοντας ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν έχει αντικρούσει μέχρι στιγμής τις αβάσιμες τουρκικές κατηγορίες.
Τουρκική τορπίλη στην εθνική κυριαρχία μας με ψέματα, ύβρεις και εξοπλιστικά
Από τον Σεπτέμβριο 2021, με επίσημη επιστολή – καταγγελία στον ΟΗΕ, η Τουρκία έθεσε επισήμως σε αμφισβήτηση την ελληνικότητα των νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, που δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με τις Συνθήκες, δηλαδή αμφισβητεί ευθέως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ελληνικών νήσων, νησίδων και βραχονησίδων και κατακερματίζει την ελληνική κυριαρχία με τουρκικές πτήσεις και ασκήσεις.
Η ελληνική απάντηση, με επιστολή στον ΟΗΕ στις 25 Μαΐου 2022, ήταν κατώτερη των περιστάσεων, έωλη και ψευδής, καθόσον υποστήριξε ότι οι βραχονησίδες περιλαμβάνονται στις Συνθήκες, ενώ αυτές ούτε τις αναφέρουν ούτε τις καταγράφουν.
Στις 13 Μαρτίου 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η «καλή διάθεση» και αφού η Τουρκία είχε προσθέσει στην ατζέντα της και την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων της Συνθήκης της Λωζάννης και την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες.
Η νηνεμία μεταβλήθηκε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες σε απόλυτη εχθρότητα, με τον Ερντογάν να δηλώνει δημοσίως ότι «δεν θέλει να ξαναδεί τον Μητσοτάκη» πλέον.
Η οργή Ερντογάν προφανώς προήλθε από την παρουσία και την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε προσεκτικά την ύπαρξη όρων σε συμφωνία πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ώστε αυτά να μην προκαλούν με υπερπτήσεις τα ελληνικά νησιά, αλλά και στην ανακοίνωση της ελληνικής πρόθεσης ενδιαφέροντος να αποκτήσει τα αμερικανικά F-35, τα οποία είναι μέχρι και σήμερα απαγορευμένα για την Τουρκία, λόγω των ρωσικών πυραύλων S-400 στο τουρκικό έδαφος.
Η απόλυτη εχθρότητα του Ερντογάν εκφράστηκε με την εμπρηστική ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο 2022, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε την Ελλάδα ως χώρα επιτιθέμενη, εχθρική, δηλώνοντας στη διεθνή κοινότητα έτοιμος να προστατεύσει με τη χρήση όλων των μέσων, νομικών, πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών, «τα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο», κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα για εγκλήματα με φωτογραφίες «πνιγμένων από Ελληνες» παιδιών μεταναστών στο Αιγαίο.
Ο Ερντογάν έκοψε τον διάλογο με την Ελλάδα και άρχισε απίστευτες ύβρεις και απειλές ότι «θα έρθουν ένα βράδυ» ή θα πέσουν οι τουρκικοί πύραυλοι στο κεφάλι της Αθήνας. Η τραγωδία των φονικών σεισμών στην Τουρκία και η άνευ όρων ελληνική αλληλεγγύη και ανθρωπιά δεν επέτρεψαν στον Ερντογάν να εξακολουθήσει την πολιτική όξυνσης των σχέσεων με την Αθήνα.
Επιπροσθέτως, με αποδεκατισμένη την τουρκική Π.Α., η Αγκυρα απέσυρε τα τουρκικά F-16 από το Αιγαίο, αλλά τα αντικατέστησε με τα ομοίως επικίνδυνα για την ελληνική κυριαρχία τουρκικά UAV, που έκτοτε οργώνουν ανεξέλεγκτα το Αιγαίο. Η αναγκαστική αυτή αλλαγή επέτρεψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιμένει, για προφανείς πολιτικούς και κομματικούς λόγους, ότι έχει επέλθει ηρεμία στο Αιγαίο.
Μονόπλευρη η νηνεμία στο Αιγαίο
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις αρχές Ιουλίου 2023 στο ΝΑΤΟ σηματοδότησε την ανατροπή των εχθρικών διαθέσεων της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και το αναποδογύρισμα της εικόνας, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι «το μομέντουμ» επιτάσσει επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου με συγκεκριμένα βήματα και κατ’ απαίτηση Ερντογάν χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.
Δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο 2023, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, Μητσοτάκης και Ερντογάν επιβεβαίωσαν το «ήρεμο κλίμα στο Αιγαίο» (σ.σ.: με τα τουρκικά UAV να οργώνουν καθημερινώς με ασκήσεις το Αιγαίο) και μάλιστα ανακοίνωσαν τη συνεδρίαση στην Αθήνα του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε τελικώς τον Δεκέμβριο 2023 στην Αθήνα και κατέληξε στην υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, ενός κειμένου μη δεσμευτικού για τις δύο πλευρές, που εξυπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ομως, όλο το διάστημα και του 2024 η Τουρκία κατακερματίζει καθημερινώς την ελληνική κυριαρχία στις ελληνικές νήσους, νησίδες και βραχονησίδες εκτός Συνθηκών, επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των νήσων της Συνθήκης της Λωζάννης, και αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ελληνικών βραχονησίδων, όπως το απέδειξε με τις ακραίες αντιδράσεις της στην αναγγελία ελληνικού θαλασσίου πάρκου στο Αιγαίο.
Παρά ταύτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλέπει μόνο ησυχία και νηνεμία στο Αιγαίο, και με αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Αγκυρα στις 13 Μαΐου 2024.
ΠΡΟΔΟΣΙΑ
Μητσοτάκης: ο καταλληλότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας …για την Τουρκία!