Την κοινή κάθοδο των προοδευτικών δυνάμεων σε περίπτωση που το Εκλογοδικείο αποφασίσει την έκπτωση των βουλευτών των Σπαρτιατών και την κατανομή των εδρών τους μέσω εκλογών προτείνει με άρθρο του στο Dnews (ΕΔΩ) ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Του Βασίλη Σκουρη απο το dnews.gr
«Αναμένοντας την απόφαση του εκλογοδικείου υπάρχουν φαίνεται δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι η αναλογική κατανομή των εδρών με βάση το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο δεύτερος είναι το Εκλογοδικείο να αποφασίσει διενέργεια εκλογών για να καλυφθούν οι κενές έδρες. Αν αποφασιστεί αυτό θα πρέπει να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 10 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτές των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄ Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Σχεδόν τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει: «Σε αυτή την εκδοχή, η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες, τότε για την προοδευτική αντιπολίτευση υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να ηττηθεί η ΝΔ εκλογικά και να μην πάρει και τις 11 έδρες που θα διεκδικηθούν: η κοινή εκλογική κάθοδος. Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο απέναντι στη Δεξιά, για να μην αυξήσει το κοινοβουλευτικό της πλεονέκτημα, για να μπει ένα φρένο για να φανεί μια προοπτική ελπίδας και ανατροπής. Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο, για να διευρυνθεί και πέραν των τειχών της αυτοδιοίκησης το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν είναι αήττητη».
Καταθέτει, μάλιστα, τη συγκεκριμένη πρόταση έχοντας την εμπειρία από την συνεργασία στο Δήμο Αθηναίων, μέσω του πρωταγωνιστικού του ρόλου, με το λεγόμενο «μοντέλο Δούκα» στον Β΄ Γύρο που οδήγησε σε μια περιφανή νίκη στην πρωτεύουσα.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μάλιστα, υπογραμμίζει και το εξής: «Η ιδέα είναι παλιά. Έχει εφαρμοστεί σε μονοεδρικές περιφέρειες τον Απρίλιο του 1990 με εκλογική επιτυχία, όταν οι σχέσεις των τότε κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού (ενιαίου) ήταν πολύ πιο δύσκολες και τεταμένες σε σχέση με σήμερα».