Σύμφωνα με τoν Νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων οφείλουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του με την βοήθεια αρμόδιας επιστημονικής ειδικότητας. Σίγουρα οι καταλληλότερες ειδικότητες είναι οι Μηχανικοί. Ο νέος κανονισμός αποσκοπεί στο να βελτιώσει την πυρανθεκτικότητα ακινήτων και την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας εξάπλωσής της και την ενίσχυση της τρωτότητας στη φωτιά των κατασκευών. Ειδικά ακινήτων που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις ή σε χορτολιβαδικές εκτάσεις ή βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περιπτώσεων ή πλησίον (<300μ) περιαστικών δασών.
Καθορίζει μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας καθώς και ελάχιστες απαιτήσεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, τόσο για τα κτίρια, νεοαναγειρόμενα και υφιστάμενα, όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο τους.
Τα μέτρα που εισάγονται με τον παρόντα, εφαρμόζονται επιπρόσθετα των απαιτήσεων του εκάστοτε κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων και των πυροσβεστικών διατάξεων προληπτικής πυροπροστασίας και κατισχύουν εφόσον είναι δυσμενέστερα.
Για την αντιπυρική περίοδο του 2024, στα ακίνητα του πεδίου εφαρμογής με υφιστάμενα κτήρια εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, δηλαδή:
– Εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο.
– Τακτικός καθαρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεμα και καθαρισμό δένδρων και θάμνων από τυχόν υπάρχοντα ξερά, αραίωμα της µη ανθεκτικής στη φωτιά δενδρώδους βλάστησης, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτηρίου, καθαρισμός εδάφους (πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων.
– Τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.
– Μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα κ.λπ. σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο.
– Σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, δηλαδή μιας λίστας ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, στην οποία καταγράφονται οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εκκένωση του κτιρίου καθώς και ο τρόπος διαφυγής των χρηστών από το ακίνητο σε ασφαλές μέρος.
– Σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας γύρω από κτίριο, όπου γίνεται διαδοχική μείωση των καύσιμων υλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό.
Κάθε ακίνητο που βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές, με βάση την γεωμορφολογία της περιοχής, το τοπικό κλίμα, το είδος της βλάστησης, τα δίκτυα κλπ, αξιολογείται και κατάσσεται ανάλογα σε μία εκ των τεσσάρων θεσμοθετημένων ζωνών επικινδυνότητας (χαμηλή, μεσαία, υψηλή, πολύ υψηλή).
Μέχρι χθες οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονταν μόνο στην αποψίλωση των ξερών χόρτων από το οικόπεδο τους και τίποτα άλλο. Σήμερα υποχρεούνται σε μία σειρά εφαρμογής μέτρων, και προληπτικά και ενεργητικά και με καταληκτική ημερομηνία την 10ηΙουνίου 2024.
Όλα αυτά πιστοποιούνται μέσω των ειδικών εκθέσεων επικινδυνότητας και λήψης μέτρων πυροπροστασίας που εκδίδονται κάθε αρχή της αντιπυρικής προστασίας από τον αρμόδιο μηχανικό ή γεωτεχνικό, ο οποίος φέρει την ευθύνης αληθούς και ακριβούς σύνταξης, ενώ σε ειδικό έντυπο συμμόρφωσης ιδιοκτήτου φέρει και ο ίδιος όχι μόνο την ευθύνη, αλλά καθίσταται υπόλογος και για ποινικές κυρώσεις, πέραν των χρηματικών προστίμων που ανάλογα την παράβαση, μπορεί να φτάσει από 250 ευρώ μέχρι και αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Μετά τη σύνταξη της Τεχνικής έκθεσης, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποχρεούται εντός ενός μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 10/6/2024 να υποβάλει τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας στην οποία δηλώνει την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς.
Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας του ιδιοκτήτη, τα ανωτέρω στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο.
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις υποχρεωτικές ενέργειες που οφείλει να προβεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου
χώρου στάσης
Προστασίας
υδρορροών και ακαλύπτου χώρου
αποθήκευση αντικειμένων
Κουφώματα
Οι ιδιοκτήτες κάθε ακινήτου στις περιοχές αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάρτιση σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επιπλέον πρέπει να προβούν και στα κάτωθι:
Ο έλεγχος τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού διενεργείται κατόπιν αυτοψίας, από τριμελή επιτροπή που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και συγκροτείται από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμα υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του Δήμου.
Για την πρώτη φορά που ο ιδιοκτήτης ενός νεόδμητου ακινήτου θα πρέπει να προβεί σε όλα τα παραπάνω, θα καταβάλει τουλάχιστον για μια κατοικία των 150 τμ σε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων που βρίσκεται σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας γύρω στα 25 χιλιάδες ευρώ, ενώ αν το ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη χαμηλής επικινδυνότητας το ποσό αυτό φθάνει περίπου στα 2 με 3 χιλιάδες ευρώ. Φυσικά το κόστος της ετήσιας συντήρησης όλων αυτών των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας και αυτών των προληπτικών μέτρων, δεν θα είναι κάτω από 1000 ευρώ (περιλαμβάνοντας κάθε χρόνο και την αμοιβή του μηχανικού για την έκδοση των σχετικών εκθέσεων).
Χριστοδουλίδης Μιχάλης
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ
Η ΟΙΚΙΑ ΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 25 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΑΜΝΩΔΗ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΥΛΕΚΤΑ ΥΛΙΚΑ . Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΩΡΤΙΑΤΗ ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ , ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ .
Εντάξει για τους ιδιοκτήτες τα βρήκαμε όλα τα προτείναμε και τα ανακοινώσαμε
Για τους δήμους της χώρας και τις υποχρεώσεις τους θα μας πουν η ακόμα το ψάχνουν
Ότι πράσινο ανήκει στους δήμους η στην δασική υπηρεσία θα μας πουν ?
Η να πιάσουμε τα αλυσοπρίονα και οποίον πάρει ο χάρος
Τελικά οι άνθρωποι έχουν κάψει τον εγκέφαλο τους αλλιώς δεν εξηγείται
Ας μου δώσουν αυτοί οι μα……κες 25000€ και τα κάνω όλα
Νούμερα Ε νούμερα
Ότι Μ………α τους έρχεται στο κεφάλι για να δικαιολογούν τα λεφτά που παίρνουν
Ανευθυνουπευθυνοι και ρεμαλια
Ανεφάρμοστα όλα