Παλεύουν με την φτώχεια 2.658.400 πολίτες στην χώρα μας
Στο Κόκκινο 105,5 fm και στην εκπομπή ”Πολιτική Ενότητα”με τον Κων/νο Σαββόπουλο η Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια ανέφερε:
Για το 2023 o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 26,1% του πληθυσμού της χώρας (2.658.400 άτομα), μένοντας σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 2022 που ήταν στο 26,3%.
Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (28,1%), παραμένοντας σταθερός σε σχέση με το 2022.
ΟΟΣΑ
Στις χειρότερες χώρες του ΟΟΣΑ σχετικά με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε . Η ετήσια μεταβολή στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων σε 38 βιομηχανικές χώρες μειώθηκε στο 5,3% τον Φεβρουάριο
Αντίθετα στην Ελλάδα, αν και ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,9%, η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει, διαμορφώνεται στο 6,7%, και η χώρα έχει την 4η χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
EUROSTAT
Σύμφωνα με την Eurostat για τον Μάρτιο, η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου των τιμών μέσα σε ένα μήνα με πρώτη την Πορτογαλία
Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,2% από 2,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα ενώ τα τρόφιμα ανατιμήθηκαν με διπλάσιο ποσοστό, κατά 5,3%.
ΕΛΣΤΑΤ
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως το ελαιόλαδο ανατιμήθηκε κατά 67,2%, τα αναψυκτικά-χυμοί φρούτων και το μεταλλικό νερό κατά 11,4% και τα φρούτα κατά 12,7%, τα κρέατα κατά 3%, τα ασφάλιστρα υγεία κατά 14%, τα πακέτα διακοπών κατά 8%, η ένδυση υπόδηση κατά 5,8%.
Πολιτικές που δημιουργούν και μεγαλώνουν την ακρίβεια.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ
Ο κ.Στουρνάρας στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία είπε «Η αύξηση των τιμών καταναλωτή υπερέβαινε την άνοδο του ενεργειακού κόστους και, κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός σε κάποιο βαθμό οφείλεται σε αυξημένα επιχειρηματικά κέρδη».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε πως η ανάλυση με βάση στοιχεία εθνικών λογαριασμών έδειξε μεγάλη αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Μάλιστα για τα έτη 2021 και 2022, οι ρυθμοί μεταβολής του δείκτη περιθωρίων κέρδους για το σύνολο της οικονομίας ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, καταγράφοντας αύξηση 4% και 9% αντίστοιχα.
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
”Είμαστε πρωταθλητές στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη”
Αν θέλουμε να συγκρίνουμε την οικονομική κατάσταση των πολιτών μεταξύ των χωρών της ΕΕ δεν έχουμε παρά να δούμε τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης.
Να συγκρίνουμε τι δύναται να αγοράσουν οι πολίτες. Η Eurostat δίνει την απάντηση και μας κατατάσσει στην προτελευταία θέση με 67 μονάδες και την Βουλγαρία στην τελευταία με 64 μονάδες, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 100 μονάδες.
Οι μονάδες αγοραστικής δύναμης (Purchasing power parities – PPPs) υπολογίζουν πόσα αγαθά και υπηρεσίες μπορεί να αγοράσει ένα ευρώ σε κάθε χώρα. Είναι ένα εργαλείο με βάση το οποίο μπορεί να μετρηθεί το ΑΕΠ ή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και να συγκριθούν οι χώρες μεταξύ τους λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα τιμών.
Το 2023 η Βουλγαρία «μετράει» 64 μονάδες και είναι στην τελευταία θέση ενώ η Ελλάδα στην Ε.Ε. των «27» βρίσκεται στις 67 μονάδες και κατατάσσεται στην προτελευταία θέση.