Ένα «αντι-ΝΑΤΟ» μέτωπο υποστηρίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ ότι στήνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με τη συμμετοχή και της Βόρειας Κορέας, θεωρώντας πως οι διαρκώς αυξανόμενοι δεσμοί ανάμεσα στις χώρες αυτές έχουν ως βασικό στόχο την υπονόμευση των δυτικών δημοκρατιών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε σημερινές δηλώσεις του στο BBC με αφορμή τον εορτασμό για την 75η επέτειο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, έκανε λόγω για έναν κόσμο που έχει γίνει «πολύ πιο επικίνδυνος, πολύ πιο απρόβλεπτος και πολύ πιο βίαιος» από τη στιγμή που οι εχθροί της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων προαναφερθέντων κρατών, συνεργάζονται πιο στενά ως «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων», παρέχοντας ο ένας στον άλλο «ολοένα και πιο ευθυγραμμισμένη» πρακτική υποστήριξη.
https://twitter.com/27tawnyowl/status/1777044311890096583?s=61&t=69qM24fvfz5o3nkoW_wjtw
Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «η Κίνα στηρίζει τη ρωσική πολεμική οικονομία, παραδίδει βασικά στοιχεία στην αμυντική βιομηχανία και σε αντάλλαγμα η Μόσχα επενδύει το μέλλον της στο Πεκίνο», ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δίνει τεχνολογία στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, με αντάλλαγμα πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές προμήθειες.
Εξέφρασε, κατόπιν, την ελπίδα πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν έως τον Ιούλιο σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ουκρανία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το Κίεβο «ίσως χρειαστεί να κάνει κάποιου είδους συμβιβασμούς».
«Ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για πολλά χρόνια, να οικοδομήσουμε τις άμυνές της για να αποτρέψουμε τη μελλοντική επιθετικότητα», επισήμανε και τόνισε πως «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βρεθούν σε μια θέση όπου θα επιτύχουν πραγματικά ένα αποδεκτό αποτέλεσμα γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».