Η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας παρέκαμψε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και εξέδωσε απορριπτική διάταξη για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τη Ζωή Ράπτη, τους οποίους είχαν μηνύσει συγγενείς θυμάτων για ενέργειες που αφορούσαν το μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας. Η μήνυση αφορούσε την παράβαση καθήκοντος και την απόκρυψη στοιχείων.
Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασε τον 26χρονο γιο του Δημήτρη και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, που έχασε την γυναίκα του Βασιλική Χλωρού στο έγκλημα των Τεμπών, κατέθεσαν συμπληρωματική μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων για την αλλοίωση (μπάζωμα) του χώρου στο σημείο σύγκρουσης των δύο τρένων.
Συγκεκριμένα η έγκλησή τους ήταν κατά του Κωνσταντίνου Αγοραστού, του συνόλου των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο και της τότε υφυπουργού υγείας Ζωής Ράπτη. Για τους δύο τελευταίους σημείωναν στην μήνυση τους, πως σύμφωνα με δημοσιεύματα βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ ο κ. Τριαντόπουλος σύμφωνα πάλι με δημοσιεύματα ήταν παρών και συντόνιζε εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό.
Παρακάμφθηκε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών
Η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας στις 26/3 αποφάσισε να απορρίψει και επί της ουσίας να βάλει στο αρχείο την συγκεκριμένη μήνυση, παρακάμπτοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που προστάζει τον δικαστικό λειτουργό να διαβιβάζει αμελλητί στην Βουλή των Ελλήνων κάθε δικογραφία όταν θα σκοντάψει σε όνομα υπουργού.
Η εισαγγελέας παρέκαμψε τον νόμο και δεν διαβίβασε ποτέ την δικογραφία στην Βουλή, εγείροντας πολλά ερωτήματα τα οποία και περιμένουν απάντηση. Με ποιο κριτήριο αποφάσισε η εισαγγελέας και για ποιον λόγο δεν εκτέλεσε το γράμμα του νόμου;
Αθώοι για την εισαγγελέα
Μαλιστα, σύμφωνα με την διάταξη η εισαγγελέας καταλήγει ξεκάθαρα στο ότι δεν υπήρχαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Για τα μέλη που μετείχαν στο ΣΟΠΠ απεφάνθη πως η απόφαση που πάρθηκε εκεί ήταν επιβεβλημένη καθώς όπως παρατηρεί «λόγω της αστάθειας του εδάφους και της βλάστησης δεν ηδύνατο οι γερανοί να προσεγγίσουν τα βαγόνια και να τα απομακρύνουν προκειμένου να ανευρεθούν και να απομακρυνθούν οι σοροί, επιπλέον δε η απόφαση αφορούσε διάθεση μηχανημάτων μόνο για τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού χώρου κατά το χρόνο της επιχείρησης και όχι σε διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση του εδάφους κατόπιν ολοκλήρωσης της επιχείρησης».
Για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και την Ζωή Ράπτη θεωρεί η εισαγγελέας πως «δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση των ανωτέρω αδικημάτων σε βάρος του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στο χώρο χωρίς να προκύπτει η καθ οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στην λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του ατυχήματος πρέπει η υπό κρίση έγκληση να απορριφθεί ως προς αυτούς ως προφανώς ουσία αβάσιμη».
Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς η εισαγγελέας κατέληξε στα παραπάνω συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία δεν προκύπτει καμία ευθύνη για τον κ. Τριαντόπουλο και την κ. Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στο χώρο! Την ίδια ώρα μάλιστα που ο Χρ. Τριαντόπουλος έκανε δημόσιες δηλώσεις τις επόμενες μέρες μετά την τραγωδία οι οποίες όπως έχουμε δημοσιεύσει και στο παρελθόν τον εμπλέκουν με τις ενέργειες που αφορούσαν το μπάζωμα. Πέραν τούτου υπάρχουν και δύο δελτία τύπου που εξέδωσε τις πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα στα οποία διαφαίνεται ξεκάθαρα ο ρόλος του.
Με νέα στοιχεία επανέρχονται οι συγγενείς
Σύμφωνα με πληροφοριές του Documento οι Παύλος Ασλανίδης και Χρηστος Κωνσταντινίδης πρόκειται διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους να προσφύγουν κατά της απορριπτικής διατάξης, στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται, εντός δηλαδή δεκαπέντε ημερών, προσκομίζοντας νέα στοιχεία.