Πλειστηριασμοι: Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει στα «σκαριά» παρεμβάσεις για να διευκολύνει τράπεζες και servicers

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να «τρέξουν» ακόμα πιο γρήγορα οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιχειρεί η κυβέρνηση, με ένα νέο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη στα «σκαριά». Το οικονομικό επιτελείο έχει παρατηρήσει πως χιλιάδες δανειολήπτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους, με αποτέλεσμα οι τράπεζες και οι servicers να προχωρούν σε μπαράζ πλειστηριασμών, με την ανοχή, φυσικά, της ίδιας της κυβέρνησης.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι διαγωνισμοί για τους πλειστηριασμούς κρίνονται άγονοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2023 ολοκληρώθηκε το 25% των πλειστηριασμών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν, ενώ όσον αφορά το υπόλοιπο 75% έμειναν άγονοι. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 44.446 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, περίπου 10.000 περιπτώσεις κατέληξαν σε κάποιον πλειοδότη.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν κηρύσσεται άγονος και ματαιώνεται ο πλειστηριασμός, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, εφαρμόζεται το άρθρο 966 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ο πλειστηριασμός γίνεται έπειτα από 40 ημέρες.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η τιμή της πρώτης προσφοράς για τους δύο πρώτους άγονους πλειστηριασμούς είναι ίδια, την τρίτη φορά που επανέρχεται ο πλειστηριασμός η τιμή της πρώτης προσφοράς αντιστοιχεί στο 80% της αρχικώς ορισθείσας και την τέταρτη φορά στο 65% της αρχικώς ορισθείσας τιμής. Εφόσον δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, ο επισπεύδων τον πλειστηριασμό πρέπει να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σχέδιο πέντε σημείων, προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι πλειστηριασμοί και οι διαδικασίες να μην κρίνονται άγονες. Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς ανάμεσα στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες έχουν δεσμευτεί το προσεχές χρονικό διάστημα να καταθέσουν τις προτάσεις τους που θα «ξεμπλοκάρουν» τους πλειστηριασμούς με στόχο να γίνουν ανταγωνιστικοί. Συγκεκριμένα, εξετάζονται τα εξής:

1 Επίλυση προβλημάτων με στόχο να συμμετέχουν και τρίτοι. Στόχος είναι να συμμετέχουν και φυσικά πρόσωπα, που σπανίζουν πλέον στους πλειστηριασμούς, καθώς τους περισσότερους «χτυπούν» funds και τράπεζες.

2 Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τα ποσοστά μείωσης της τιμής σε περίπτωση άγονου πλειστηριασμού και να μην υποχωρεί στο 65%.

3 Οι ιδιώτες που θέλουν να συμμετάσχουν σε έναν πλειστηριασμό δεν έχουν εικόνα για το ακίνητο, αφού δεν μπορούν να το δουν ούτε από κοντά και δεν υπάρχουν φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπιτιού και πολλές φορές βρίσκονται μπροστά σε… εκπλήξεις. Ετσι, εξετάζονται σενάρια ώστε οι ιδιώτες να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο ακίνητο που εκπλειστηριάζεται.

4 Μέτρα για να επιλυθούν προβλήματα που προκαλούνται με τις εκ των υστέρων ανακοπές. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανασφάλεια στους πλειοδότες, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

5 Παρεμβάσεις με στόχο τα ακίνητα που αποκτώνται από πλειστηριασμούς να «βγαίνουν» άμεσα στην αγορά είτε για ενοικίαση είτε για πώληση. Σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 ακίνητα που κατέχουν οι servicers και οι τράπεζες, τα οποία όμως βγαίνουν με αργούς ρυθμούς, καθώς υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο κατά κύριο λόγο, αλλά και με τις εκ των υστέρων ανακοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ