Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εκτενώς στη Γάζα από τα τέλη του περασμένου έτους για να παρακολουθεί και να παρακολουθεί τους Παλαιστίνιους.
Σύμφωνα με τους New York Times, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είπαν ότι αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την αναζήτηση Ισραηλινών που είχαν συλληφθεί όμηροι από τη Χαμάς στις επιθέσεις στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή μαζικής παρακολούθησης Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, συλλέγοντας και καταλογίζοντας τα πρόσωπα των Παλαιστινίων χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους.
Αφότου το Ισραήλ άρχισε την επίθεσή του στη Γάζα, στράφηκε όλο και περισσότερο σε αυτό το πρόγραμμα για να ξεριζώσει οποιονδήποτε είχε σχέσεις με τη Χαμάς ή άλλες ένοπλες ομάδες.
Η τεχνολογία μερικές φορές επισημαίνει κατά λάθος τους αμάχους ως καταζητούμενους μαχητές της Χαμάς, δήλωσε ένας αξιωματούχος
Το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου που εκτελείται από το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος πληροφοριών του κυβερνοχώρου, Unit 8200, βασίζεται στην τεχνολογία της Corsight, μιας ιδιωτικής ισραηλινής εταιρείας, δήλωσαν τέσσερις αξιωματούχοι πληροφοριών.
Σημείωσε επίσης ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν το Google Photos, τη δωρεάν υπηρεσία κοινής χρήσης και αποθήκευσης φωτογραφιών της Google, για να υποστηρίξουν την τεχνολογία της Corsight.
Τρία άτομα με γνώση του προγράμματος είπαν ότι αποφάσισαν να μιλήσουν δημόσια για αυτήν την τεχνολογία επειδή πίστευαν ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας ήταν «κατάχρηση χρόνου και πόρων από το Ισραήλ».
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει τις δραστηριότητες στη Γάζα.
Ωστόσο, είπε ότι ο στρατός, ενώ πραγματοποιούσε τις απαραίτητες επιχειρήσεις ασφάλειας και πληροφοριών, κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά σε πολίτες που δεν συμμετείχαν στα γεγονότα.
«Φυσικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιχειρησιακές και μυστικές δυνατότητες σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος στη δήλωσή του.
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, υποστηριζόμενη από όλο και πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Ενώ ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία για να διευκολύνουν τα αεροπορικά ταξίδια, στην Κίνα και τη Ρωσία η τεχνολογία χρησιμοποιείται κατά των μειονοτήτων και για να καταστείλει τις διαφωνίες.
Ο Ματ Μαχμούντι, ερευνητής στη Διεθνή Αμνηστία, είπε ότι η χρήση της αναγνώρισης προσώπου από το Ισραήλ είναι ανησυχητική γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πλήρη απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων» στα μάτια των Ισραηλινών.
Ακόμα κι αν η τεχνολογία κάνει λάθη, είπε ο Μαχμούντι, όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες προσδιορίζουν ένα άτομο ως μέρος μιας μαχητικής ομάδας, δεν θα σκεφτούν ότι η τεχνολογία μπορεί να έκανε λάθος.
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας πέρυσι, το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αναγνώριση προσώπου στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά καταβάλλει πιο εντατικές προσπάθειες στη Γάζα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, το Ισραήλ διαθέτει ένα αυτο-αναπτυγμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου που ονομάζεται «Μπλε Λύκος» στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Σε σημεία ελέγχου σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, όπως η Χεβρώνα, οι Παλαιστίνιοι σαρώνονται με κάμερες υψηλής ευκρίνειας πριν τους επιτραπεί να περάσουν.
Οι στρατιώτες χρησιμοποιούν επίσης εφαρμογές smartphone για να σαρώσουν τα πρόσωπα των Παλαιστινίων και να τα προσθέσουν σε μια βάση δεδομένων.
Μετά τις 7 Οκτωβρίου, οι αξιωματικοί των ισραηλινών πληροφοριών στη Μονάδα 8200 χρησιμοποίησαν αυτές τις μεθόδους παρακολούθησης για να λάβουν πληροφορίες για μέλη της Χαμάς που διέσχισαν τα ισραηλινά σύνορα.
—