Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Ένα αναμφίβολα από τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα στην παιδική ηλικία αντλημένο από την λογοτεχνία, ήταν και ο Ντ΄ Αρτανιάν. Ο θρυλικός σωματοφύλακας που με τους τρείς άλλους έξοχους συντρόφους του, τους ‘Αθω, Πόρθοκαι Άραμη έσωσαν τη βασίλισσα. Στο ομώνυμο βιβλίο του μεγάλου Αλέξανδρου Δουμά που μας εξέγειρε με τους συγγραφικούς του κρουνούς, ο Ντ΄ Αρτανιάνπαρουσιάζεται σαν μια απολύτως ενάρετη προσωπικότητα.
Δεν ήταν όμως στην πραγματικότητα έτσι. Κατ ΄αρχήν ο Ντ’ Αρτανιάν υπήρξε υπαρκτό-ιστορικό πρόσωπο και όχι μόνον ήρωας της μυθοπλασίας του Δουμά. Επρόκειτο για τον Κάρολο ντε Μπά Καστελμόρ, που από νεαρή ηλικία είχε κατορθώσει να γίνει αναγκαίος στον περίφημο Καρδινάλιο,Μαζαρίνο. Με την αρωγή λοιπόν του Μαζαρίνου ο Ντ΄ Αρτανιάν κατόρθωσε να εισδύ–σει στην βασιλική αυλή και να υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις του προνομιούχου Σώματος των Σωματοφυλάκων.
Μάλιστα ο Μαζαρί–νος πεθαίνοντας «κληροδότησε» στον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’ –αποκαλούμενο και βασιλιά Ήλιο – τον Ντ’ Αρτανιάν, που εδραιωμένος στην αυλή, ατένιζε το μέλλον του με αισιοδοξία. Ο σωματοφύλακας με τον ζήλο και την αφοσίωση του στον Λουδοβίκο, δεν άργησε να αποσπάσει την συμπάθεια του βασιλιά. Άλλωστε ήταν πρόθυμος να αναλάβει και τις βρώμικες υποθέσεις του μονάρχη, στοιχείο που δεν αναδεικνύει ο Δουμάς, αφού δεν ταίριαζε στον πολεμική ανδρεία και γενναιότητα του πρωταγωνιστή του, ένας χαρακτήρας κυνικός.
Σε μερικές από αυτές τις επιχειρήσεις ο Ντ’ Αρτανιάν φυλάκισε τον υπουργό οικονομικών Φουκέ στην Αγγέρη, συνέλαβε τον διαβόητο κόμη Ντε Λοζέν που είχε εξοργίσει τον Λουδοβίκο, αφήνοντας να τον ερωτευτεί μια νεαρή ανιψιά του, ενώ είχε καταστείλει και ένα αγροτικό κίνημα μερικών εξαχρειωμένων χωρικών στο Βιβαραί το 1670, πουαποζητούσαν ένα κομμάτι ψωμί παραπάνω. Για αυτήν του την προσφορά ο Λουδοβίκος θα χρήσει τον Ντ΄ Αρτανιάν κόμη, που πλέον διαδίδει ότι προέρχεται από αριστοκρατική καταγωγή. Μάλιστα την περίοδο αυτή βγάζει κι πολλά χρήματα ασχολούμενος με το εμπόριο, που ωστόσο αποτελεί εργασία χαμηλής κοινωνικής υπόληψης.
Ο Λουδοβίκος για να αμείψει περαιτέρω τον Ντ΄ Αρτανιάν, του αναθέτει τη στρατιωτική διοίκηση της Λίλλης. Φλαμανδικής Πόλης με κομβική σημασία κατά τον πόλεμο των Γάλλων με τους Ολλανδούς. Ο αρχηγός των σωματοφυλάκων όμως μεθυσμένος από την δόξα, την φήμη, αλλά και την ισχύ που έχει πια αποκτήσει, εκδηλώνει στοιχεία άμετρης αλαζονείας. Η αμετροέπειά του θα φτάσει μέχρι του σημείου να αποπει–ραθεί να σκοτώσει έναν λοχαγό ονόματι Ντε Μοζιβρό στη Λίλλη, επειδή δεν του απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές, βγάζοντας το καπέλο του, μόλις το αντίκρισε.
Όμως τα επαχθή αυτά στοιχεία του χαρακτήρα του Ντ΄ Αρτανιάν δεν αναιρούν το θάρρος και την ανδρεία του, που ήταν αναμφισβήτητα. Το 1673 όταν οι γαλλικές δυνάμεις εφορμούν κατά του Μάαστριχτ που το υπερασπίζονταν οι Ολλανδοί, ο γάλλος σωματοφύλακας μάχεται με αυτό-θυσία ακάλυπτος και κερδίζει για μια ακόμα φορά την συμπάθεια και την εύνοια του Λουδοβίκου ΙΔ’, Ενώ η φήμη και οι ανδραγαθίες του στη Γαλλία,προσλαμβάνουν χαρακτήρα μύθου.
Πάραυτα άσχημο τέλος επιφυλάσσει η μοίρα για την συναρπαστική, αλλά και αμφιλεγόμενη συνάμα προσωπικότητα του Ντ΄ Αρτανιάν. Το 1673 οι Ολλανδοί που πολιορκούνται από τους Γάλλους,πραγματοποιούν αντεπίθεση για να αποτρέψουν την κατασκευή ενός φράχτη κατά μήκος του οχυρού τους.Ο Ντ΄ Αρτανιάν ξεκουράζονταν κάπου εκεί κοντά, όταν άκουσε το σάλο από τη μάχη.
Πλησιάζοντας βλέπειέναν άγγλο ευγενή, το δούκα του Μουμάουθ – ο οποίος ήταν νόθο παιδί του βασιλιά Καρόλου Β΄ της Αγγλίας – να πολεμά ακάλυπτος με αυτοθυσία εναντίον των Ολλανδών. Προσεβλήθη έτσι, καθώς δεν άντεχε να αντικρίζει, ο μεγαλύτερος μονομάχος της Γαλλίας, έναν ξένο να μάχεται μόνος τους καιαβοήθητος για την τιμή της πατρίδας του. Έσπευσε αμέσως έτσι στο πεδίο της μάχης ακάλυπτος για να βοηθήσει τον άγγλο Δούκα. Και βεβαίως δεν θα μπορούσε να συμβεί παρά το αναμενόμενο.
Τον γάζωσαν τα μουσκέτα των Ολλανδών και άφησε την τελευταία του πνοή, στον ταπεινό φράχτη. Αλίμονο, δεν είναι η πρώτη φορά που η μοίρα επιφυλάσσει τόσο άδοξο τέλος, για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας … Ο Λουδοβίκος μόλις πληροφορήθηκε το αλγεινό άγγελμα του θανάτου του Ντ΄ Αρτανιάν, συγκινήθηκε και αισθάνθηκε αμέσως το ηθικό βάρος αποκατάστασης της οικογένειας, του θρυλικού σωματοφύλακα της Γαλλίας. Όρισε έτσι κονδύλι αξίας 3.628 λιρών στον ετήσιο προϋπολογισμό της Γαλλίας, για τα παιδιά του Ντ΄ Αρτανιάν, στο οποίο περιλαμβάνονταν πέραν των εξόδων διατροφής, διδάκτρων, δασκάλου μουσικής, χορού και ξένων γλωσσών και έξοδα υπηρέτη !!!. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του θρυλικού αρχηγού των Σωματοφυλάκων της Γαλλίας, Ντ΄ Αρτανιάν …
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π., μέλος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
www.panosavramopoulos.blogspot.gr