Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν χρειαζόταν να δημοσιεύσει φωτογραφίες του να χτυπάει γροθιές για να ενημερώσει τον κόσμο ότι ήταν έτοιμος για καυγά.
Ακόμη και πριν ο Μακρόν εμφανίσει τη πόζα του «μαινόμενου ταύρου» σε όλο το Instagram, η νέα γερακίσια στάση του Γάλλου προέδρου έγινε εμφανής, γράφει το Bloomberg.
Με το Ηνωμένο Βασίλειο να μην είναι πλέον μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη γερμανική κυβέρνηση να έχει διαλυθεί από διχασμούς, ο Μακρόν έχει γίνει ο de facto επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ηπείρου.
Ανέλαβε την ηγεσία της πρωτοβουλίας να αντιταχθεί στη Ρωσία και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.
Αλλά δεν είναι όλοι οι σύμμαχοί του πεπεισμένοι ότι είναι ο καλύτερος υπερασπιστής των συμφερόντων τους.
Εξόργισε Γερμανούς και Αμερικανούς
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που γνωρίζει τις συζητήσεις μεταξύ των συμμάχων, τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία προκάλεσαν μια άμεση και πολύ δημόσια επίπληξη από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και εξόργισε αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι δήλωσαν ιδιωτικά ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και σύγκρουση με Μόσχα.
Λέει ότι οι υποδείξεις του Μακρόν έγιναν για να μείνει στο σκοτάδι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία είπαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν μπούμερανγκ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, ωθώντας το Βερολίνο να αποκλείσει δημόσια την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων, ο Μακρόν κατάφερε να διαλύσει την ασάφεια που απομένει σχετικά με τη θέση των «κόκκινων γραμμών» των συμμάχων.
“Αστοχία”
Σύμφωνα με μεμονωμένους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, αυτά τα σχόλια δεν ήταν πολύ λογικά από την άποψη της επιχειρησιακής ασφάλειας, ειδικά δεδομένου ότι αρκετές χώρες έχουν ήδη προσωπικό στην Ουκρανία.
Επιπλέον, εμπλέκεται και η εσωτερική πολιτική της Γαλλίας. Ο Μακρόν ωθεί την Ουκρανία στο προσκήνιο στην εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν ως σύμμαχο του Πούτιν.
Σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις συζητήσεις στην τελευταία συνάντηση στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι πρωθυπουργοί της ΕΕ βασίζονται στην ηγεσία του Μακρόν και πολλοί χαιρετίζουν τη σκληρή του στάση απέναντι στη Ρωσία.
Όμως, ένα από τα πολλά σχέδια της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της έλλειψης όπλων της Ουκρανίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί ο Μακρόν είναι απεχθής από ορισμένους συμμάχους.
“Οφείλει να μιλάει λιγότερο”
Οι επικριτές του Γάλλου προέδρου λένε – μιλάει περισσότερο από ό, τι οφείλει μιλάει.
Από την αρχή της σύγκρουσης, η Γαλλία έχει μείνει πίσω από τους συμμάχους της στη γενική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Έχει δεσμευτεί με λιγότερα από 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη του Κιέβου, ενώ η Γερμανία έχει διαθέσει 22 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διαφορά, αν και η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτά τα στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη τη δυσανάλογη επίδραση των σύγχρονων όπλων στο πεδίο της μάχης.
Αν και ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Τσεχικής Δημοκρατίας να αγοράσει οβίδες, η Γαλλία δεν έχει ακόμη καταβάλει την οικονομική της συνεισφορά.
Ο Μακρόν επιδιώκει να καλύψει το κενό που άφησε η παραίτηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ το 2021 και με την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας, ο νεότερος ηγέτης της χώρας από τον Ναπολέοντα, αξιοποιεί τη μακροχρόνια κληρονομιά του.
Ήταν πιο τολμηρός από ορισμένους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες όταν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οποιαδήποτε αναγκαστική έξωση ανθρώπων από την πόλη της Ράφα θα συνιστούσε έγκλημα πολέμου.
Η στρατηγική του απέτυχε στην Αφρική
Όμως τα πρόσφατα εγχειρήματα εξωτερικής πολιτικής εκτός Ευρώπης δεν ήταν απολύτως επιτυχημένα. Η στρατηγική του στην Αφρική καταρρέει καθώς η Γαλλία αγωνίζεται να πείσει τις χώρες στην περιοχή του Σαχέλ να ανεχθούν την παρουσία της πρώην αποικιακής δύναμης.
Όμως, μετά από σχεδόν επτά χρόνια στην εξουσία, ο Γάλλος πρόεδρος έχει επίσης αποκτήσει πλούσια εμπειρία. Για παράδειγμα, είναι ένας από τους δύο ηγέτες της G7 που έχουν συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο Μακρόν έχασε την ευκαιρία να αναλάβει αποφασιστικά την ευρωπαϊκή ηγεσία στην αρχή της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης… Τώρα λαμβάνει μέτρα για να διορθώσει αυτό το λάθος», δήλωσε ο Ρεμ Μομτάζ του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Παρίσι.
—