Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην προσπάθεια της Ρωσίας να αποκτήσει πρόσβαση σε λιμάνι στο Σουδάν, αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Αφρική, στρατηγός Μάικλ Λάνγκλεϊ (Gen. Michael Langley).
«Μιλάω για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Θα ήθελε πολύ να έχει ένα λιμάνι στα ζεστά νερά. Θα ήθελε να έχει το δικό της λιμάνι εκεί, στο Σουδάν. Αυτό είναι ενάντια στα σχέδιά μας για μια παγκόσμια εκστρατεία», είπε, μιλώντας σε ακρόαση στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έδωσε καμία εξήγηση. «Μπορώ να μιλήσω για αυτό λεπτομερώς σε κλειστές ακροάσεις», πρόσθεσε ο Λάνγκλεϊ.
Τι σχεδιάζει η Μόσχα
Η Μόσχα σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης για το ρωσικό ναυτικό στο έδαφος του Σουδάν.
Η σύναψη συμφωνίας μεταξύ των χωρών σχετικά με τη δημιουργία κέντρου logistics για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό στο έδαφος του Σουδάν έγινε γνωστή στις αρχές Δεκεμβρίου 2020.
Το σημείο επιμελητείας υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για επισκευές, αναπλήρωση προμηθειών και ανάπαυση για τα μέλη του πληρώματος των ρωσικών πλοίων.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο μέγιστος αριθμός προσωπικού σε ναυτικό σταθμό δεν θα υπερβαίνει τα 300 άτομα.
Όχι περισσότερα από τέσσερα ρωσικά πλοία θα μπορούν να βρίσκονται εκεί ταυτόχρονα.
Όπως σημειώνει το Foreign Policy:
«Η Ρωσία έχει αναμφισβήτητα αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Αφρική τα τελευταία χρόνια από οποιονδήποτε άλλο εξωτερικό παράγοντα», δήλωσε ο Τζόζεφ Σίγκλε, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Αφρικής, σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Οι συζητήσεις για τη ρωσική ναυτική βάση στο Σουδάν παρουσιάζουν διακυμάνσεις με την πάροδο των ετών, με αποτέλεσμα ορισμένοι αναλυτές να αναρωτιούνται εάν είναι πραγματικά εκτός συζήτησης.
«Νομίζω ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο σουδανικός στρατός είναι να παίξει όλες τις πλευρές», είπε ο Σίγκλε στο Foreign Policy.
«Θέλουν να φλερτάρουν με τους Ρώσους, αλλά την ίδια στιγμή, νομίζω ότι ο στρατός αντιλαμβάνεται ότι οι Ρώσοι δεν φέρνουν πολλά, ότι οποιαδήποτε χρήματα, οποιοδήποτε επενδυτικό κεφάλαιο, θα πρέπει να προέλθουν από την επιστροφή των Δυτικών δωρητών».
Η πρεσβεία του Σουδάν στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Η προώθηση μιας τέτοιας ναυτικής συμφωνίας ή οποιασδήποτε άλλης μορφής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τη Ρωσία θα απομόνωσε περαιτέρω το στρατιωτικό καθεστώς του Σουδάν και θα υπονόμευε τη σταθερότητα στο Κέρας της Αφρικής και στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας».
—