Η επίσημη πολιτική της Αρμενίας είναι να μην επιτρέψει τον πόλεμο, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε συνάντηση με κατοίκους των χωριών στο Ταβούς.
«Και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην προσαρμογή των συνόρων της Δημοκρατίας της Αρμενίας σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Πασινιάν, η διαδικασία προσαρμογής και οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν εισέρχεται στο πρακτικό στάδιο.
«Βλέπουμε ότι μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική δυνατότητα έναρξης της διαδικασίας προσαρμογής και οριοθέτησης σε αυτό το τμήμα, στο τμήμα από Μπαγάνης έως Μπερκαμπέρ.
Η πολιτική μας είναι ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον πόλεμο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεκινήσει ο πόλεμος. Και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην προσαρμογή των συνόρων της Αρμενίας σε αυτές τις περιοχές. Και αυτό το κάνουμε όχι μόνο για χάρη της Αρμενίας αλλά και συγκεκριμένα για το χωριό Βοσκεπάρ, για το χωριό Κιράντς, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια αυτών των χωριών», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνάντηση με τους κατοίκους του Ταβούς, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας έδειξε το μοντέλο του χάρτη της Αρμενίας που παρουσιάστηκε κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου.
Ο Νικόλ Πασινιάν έδειξε στους κατοίκους το ίδιο περίγραμμα της Αρμενίας που έδειξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου .
Το Αζερμπαϊτζάν απαιτεί άμεση επιστροφή των εδαφών τεσσάρων χωριών στα σύνορα της περιοχής Ταβούς και της περιοχής Γαζάκ.
Όπως δήλωσε ο Πασινιάν, τα 4 χωριά που διεκδικεί το Αζερμπαϊτζάν, το Baghanis Ayrum, το Ashagh Askipara, το Kheirimli και το Ghezilhajili, δεν βρίσκονται de jure στο έδαφος της Αρμενίας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Alma-Ata.
azatutyun
–
(Σημείωση: Η Διακήρυξη της Άλμα Άτα συνήφθη μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μεταξύ των μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών στις 30 Δεκεμβρίου 1991 και καθόριζε τα όριά τους. Συγκεκριμένα, στις 21 Δεκεμβρίου 1991, η Αρμενία , το Αζερμπαϊτζάν , η Λευκορωσία , το Καζακστάν , το Κιργιστάν , η Μολδαβία , η Ρωσία , το Τατζικιστάν , το Τουρκμενιστάν , η Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν συμφώνησαν στα Πρωτόκολλα της Άλμα-Άτα, με την επίσημη ίδρυση της ΚΑΚ.)
—