Η Ελλάδα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στον συνασπισμό χωρών, η δημιουργία του οποίου ξεκίνησε από τη Λιθουανία, για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων στην Ουκρανία.
Ο συνασπισμός δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ομάδας επαφής για ζητήματα άμυνας της Ουκρανίας (μορφή Ramstein) και διευθύνεται από κοινού από τη Λιθουανία και την Ισλανδία.
Τη συμμετοχή της Ελλάδας ανακοίνωσε στις 15 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βίλνιους, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Νίκος Δένδιας, γράφει η Ουκρανική Pravda.
Στην ομιλία του τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, την εισβολή της οποίας χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου». Απευθυνόμενος στον Λιθουανό συνάδελφό του Αρβύδας Ανουσάουσκας, ο κ. Δένδιας είπε:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενταχθούμε στον πρόσφατο συνασπισμό αποναρκοθέτησης υπό την ηγεσία σας και υπογράψαμε μια συμφωνία παρουσία σας στις Βρυξέλλες».
Ο κ. Ανουσάουσκας, με τη σειρά του, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμμετοχή:
«Πρέπει να στείλουμε ένα κοινό μήνυμα για την ακλόνητη αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».
Ο συνασπισμός για την αποναρκοθέτηση της Ουκρανίας προβλέπει στοιχεία τόσο για την ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση των απελευθερωμένων κατεχόμενων εδαφών όσο και για την αποναρκοθέτηση μάχης στη γραμμή επαφής με τα ρωσικά στρατεύματα.
Τον Ιανουάριο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εταίρων του συνασπισμού στο Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας, όπου εκπρόσωποι των χωρών συζήτησαν σχέδια και περαιτέρω εργασίες. Υπάρχουν συνολικά 20 χώρες στον συνασπισμό, με την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία μεταξύ των τελευταίων που προσχώρησαν.
Η Λιθουανία και άλλες 20 χώρες υπέγραψαν στις Βρυξέλλες Πρωτόκολλο Προθέσεων για τη δημιουργία συνασπισμού για την εκκαθάριση ναρκών στην Ουκρανία, αναφέρει το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Αρβύδας Ανουσάουσκας, ο μεγάλος αριθμός χωρών που περιλαμβάνονται στον συνασπισμό επιβεβαιώνει τη σημασία αυτού του συνασπισμού. Σημείωσε:
“Το πρώτο σημαντικό βήμα έχει γίνει και υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας. Εάν η κατάσταση με την εκπαίδευση των στρατιωτών στον τομέα της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων είναι ικανοποιητική, τότε η ανάγκη για εξοπλισμό είναι κρίσιμη. Η Λιθουανία θα μεταφέρει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στον ουκρανικό στρατό και θα διαθέσει 1,2 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα υποστήριξης του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία στον τομέα της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων».
Πρωτόκολλα προθέσεων σχετικά με άλλους συνασπισμούς που υποστηρίζουν την Ουκρανία υπογράφηκαν επίσης στις Βρυξέλλες.
Η Λιθουανία εντάχθηκε στον συνασπισμό πυροβολικού και drone, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας:
«Στον συνασπισμό πυροβολικού, η πρώτη μας συνεισφορά θα είναι πυρομαχικά 155 χιλιοστών και στον μη επανδρωμένο συνασπισμό, drones και συστήματα αντι-drone. Εκτός από όλα αυτά, στο εγγύς μέλλον θα παραδώσουμε άλλη μια παρτίδα χειμερινού εξοπλισμού στην Ουκρανία».
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, κάλεσε τους συμμάχους να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενσωματωθεί στις δομές του ΝΑΤΟ και να εκσυγχρονίσει τις στρατιωτικές της ικανότητες, αναφέροντας:
«Μπορούμε και πρέπει να διατηρήσουμε την πολιτική και πρακτική υποστήριξη του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και έτσι να βοηθήσουμε τον ουκρανικό στρατό να κερδίσει τον πόλεμο και πρέπει να συμφωνήσουμε για περαιτέρω βήματα προς την ένταξη της Ουκρανίας. Επιπλέον, εμείς οι ίδιοι πρέπει να μάθουμε τα μαθήματα του ουκρανικού πολέμου όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν, να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους στρατούς μας και ολόκληρη τη Συμμαχία».
—