Η ανακαινισμένη αεροπορική βάση που έχει ήδη τεθεί στη διάθεση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μια βάση που θα χρησιμεύσει ως κέντρο για τις δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, εγκαινιάστηκε σήμερα στην Κουτσόβα.
Αυτή η βάση, που χτίστηκε για πρώτη φορά κατά την κομμουνιστική περίοδο το 1952, έρχεται τώρα με μια νέα, σύγχρονη υποδομή και σύγχρονες συνθήκες.
Η Αλβανία μέσω αυτής της βάσης θα συμβάλει στη διατήρηση των αξιών και της ειρήνης. Τι κερδίζει όμως η χώρα μας από αυτή τη βάση; Πέρα από την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων και την πολύ καλή θέση που έχει, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για την περιοχή, αυτή η βάση θα αναπτύξει και την οικονομία της πόλης μέσω της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το έργο αυτό έχουν επενδυθεί περίπου 55 εκατ. ευρώ, όπου περίπου 50 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν από το ΝΑΤΟ και περίπου 5 εκατ. ευρώ από την αλβανική κυβέρνηση.
Από την άλλη, 3 drones «Bayraktar» αποτελούν ήδη μέρος του οπλοστασίου των ενόπλων μας δυνάμεων. Τα drones που αγοράστηκαν στην Τουρκία έφτασαν στην Αλβανία μετά την υπογραφή της συμφωνίας τον Δεκέμβριο του 2022.
Με βάση αυτό, η «Scan Intel» πραγματοποίησε μια εις βάθος ανάλυση λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που δημοσιεύει το «Global Firepower» σε έναν δείκτη που καθορίζει το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης χώρας ανάλογα με την ικανότητα άμυνας ή διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Η Αλβανία κατατάσσεται στην 90η θέση, από 145 χώρες στον κόσμο, στον δείκτη στρατιωτικής ισχύος για το έτος 2024, βελτιωμένη, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση.
Η “Scan Intel” ανέλυσε τα δεδομένα από αυτήν την έκθεση για να δει πόσο έτοιμη είναι η Αλβανία να αμυνθεί από τον αέρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρετηρίου, η χώρα διαθέτει συνολικά μόλις 19 αεροσκάφη, ενώ δεν δηλώνει αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για εκπαίδευση, κανένα αεροσκάφος μάχης, κανένα αεροσκάφος στρατιωτικής ειδικής αποστολής και κανένα επιθετικό αεροσκάφος ή ελικόπτερο.
Έτσι, όσον αφορά τον εναέριο χώρο, η Αλβανία κατατάσσεται στην 100η θέση σε 145 συνολικά χώρες. Πώς συγκρίνουμε όμως με τις χώρες της περιοχής από αυτή την άποψη; Αν και στον γενικό δείκτη κατατάσσεται δεύτερη μετά τη Σερβία, τα στοιχεία για την αεροπορία δεν είναι και τόσο αισιόδοξα.
Η Αλβανία κατατάσσεται τέταρτη στην περιοχή μετά τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας πίσω το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσον αφορά την κατάταξη των αεροπορικών δυνάμεων, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν διαφορά μίας θέσης στην κατάταξη.
Εγκαίνια με ελικόπτερα Black Hawk και τουρκικά αεροσκάφη και drones
Η τελετή που διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε με την απόδοση του ύμνου του ΝΑΤΟ και της Αλβανίας από την Μπάντα Χάλκινων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πραγματοποιήθηκαν απογειώσεις και προσγειώσεις τουρκικών drone Bayraktar και Eurofighter.
«Τα ελικόπτερα Black Hawk και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, καθώς και τα αεροσκάφη EuroFighter που παρέχονται με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι επί του παρόντος σε πλήρη ετοιμότητα για απογείωση από αυτή τη βάση», σημειώνουν τα αλβανικά δημοσιεύματα.
—