I’m Σημεία από την συζήτηση με την δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά»
*Η Δημοκρατία γιορτάζει τα 50 χρόνια της, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών.
*Πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση και την χρεοκοπία εξαιτίας της αποτυχίας της μεταπολίτευσης. Οδηγηθήκαμε εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευσης. Η αιτία της κρίσης έγκειται στο γεγονός ότι χτίστηκε ένα πελατειακό κράτος, πλαδαρό και αναποτελεσματικό. Ισοτίμως, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ευθύνη γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές και πολιτικές αρχές.
*Από το 1990 και μετά το ΠΑΣΟΚ πρόδωσε τον πυρήνα του σοσιαλδημοκρατικού του αφηγήματος για φορολογικό σύστημα αναδιανομής. Η ΝΔ την παραδοσιακή συντηρητική της ταυτότητα για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
*Και η Αριστερά, παραγνώρισε και παραγνωρίσαμε εκείνη την περίοδο τους κινδύνους των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Και αφεθήκαμε και εμείς στο λανθάνων αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας.
*Προειδοποίηση για άνοδο της Ακροδεξιάς και για επέλαση της αντιπολιτικής.
Πιστεύω ότι η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος. Μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα.
Ο κόσμος έχει κουραστεί. Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων. Η εποχή μας μοιάζει – με σημαντικές διαφορές – με αυτό που βίωνε η ανθρωπότητα στα τέλη του Μεσοπολέμου.
*Είμαι περήφανος για τρία επιτεύγματα της κυβέρνησής μου.
Για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμη ρύθμιση χρέους. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα μπορούσαμε να έχουμε καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και με ρύθμιση χρέους μέσα σε τρία χρόνια.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού τολμήσαμε μια συμφωνία επωφελή για τη χώρα. Ποιες θα ήταν οι πιέσεις σήμερα με το Ουκρανικό για αποδοχή των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ με τη Συνταγματική τους ονομασία, αν αυτή δεν είχε αλλάξει;
Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη κυβέρνηση στη διαχείριση δημοσίου χρήματος. Ούτε ένας λεκές δεν έμεινε, στο συνήθως χωρίς γραβάτα, πουκάμισό μας.
*Δεν είμαι ευτυχής:
Γιατί σταθήκαμε ενοχικά απέναντι στις επιτυχίες μας. Τον συμβιβασμό που μας έδωσε τη δυνατότητα για αναδιάρθρωση χρέους και καθαρή έξοδο.
Γιατί ήταν εν τέλει ήταν ατυχής η διαχείρισή μας στις τηλεοπτικές άδειες και στο σκάνδαλο Novartis. Δώσαμε εικόνα εντελώς διαφορετική από τις προθέσεις μας.
Επιδιώκαμε ευνομούμενο πλαίσιο στη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και εν τέλει , μετά την απόφαση ΣτΕ, αυτή έγινε χειρότερη.
Επιδιώκαμε να μην παρέμβουμε στη κρίση της δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis και εν τέλει δώσαμε την εντύπωση ότι βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τους πιθανούς ένοχους με αθώους.
Γιατί φτάσαμε κοντά αλλά τελευταία στιγμή δεν καταφέραμε βελούδινο διαχωρισμό εκκλησίας κράτους.
*Ο αντιαμερικανισμός μου πάντα είχε ένα πλαίσιο, ακόμη και όταν ήμουν νέος. Εμπνεόμουν από τον Μάρτιν Λούθερν Κινγκ και από τα κινήματα που διαμορφώνονταν στις ΗΠΑ. Είμαι ευτυχής που η δική μου κυβέρνηση έπαιξε ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
*Όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης είχαν πάντα στενές σχέσεις με όλους στην εξωτερική πολιτική. Ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Σημεία από την συζήτηση με την δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά»
*Η Δημοκρατία γιορτάζει τα 50 χρόνια της, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών.
*Πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση και… pic.twitter.com/Pqmn76VZZP— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) March 2, 2024