Ρεπορτάζ του Politico κατηγορεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για «ειδική σχέση» με Γερμανούς βιομηχάνους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τη σκιώδη συμφωνία «μαμούθ» της Κομισιόν με την Pfizer για τα εμβόλια κορονοϊού οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έγιναν ποτέ γνωστές, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, αυτήν τη φορά για την… προτίμησή της στους Γερμανούς βιομηχάνους.

Ειδικότερα, ρεπορτάζ του Politico μελέτησε τις συναντήσεις της γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι επιχειρηματίες της Γερμανίας φαίνεται πως διαθέτουν εξέχουσα θέση στο ημερολόγιο των επαφών της.

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι Γερμανίδα και της αρέσει να συναντά Γερμανούς», σχολιάζει με νόημα το σχετικό δημοσίευμα και στη συνέχεια παραθέτει τα στοιχεία του ρεπορτάζ του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι διεκδικεί εκ νέου την προεδρία της Κομισιόν, με την πρώτη της θητεία να έχει σημαδευτεί από αλλεπάλληλες κρίσεις, την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και τους οικονομικούς κινδύνους που προκάλεσαν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πρόεδρος της Κομισιόν αλληλοεπίδρασε σε βάθος με τον ιδιωτικό τομέα, και οι εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην πατρίδα της τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, απόλαυσαν τη μεγαλύτερη πρόσβαση.

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι -και ιδιαίτερα ο/η πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας- υποτίθεται ότι αφήνουν τις εθνικές τους προτιμήσεις έξω από το κτήριο της Κομισιόν. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι αυτό ακριβώς έχει κάνει η φον ντερ Λάιεν και ότι η εμπλοκή της με τη βιομηχανία αντικατοπτρίζει τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ε.Ε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019, καθώς και την προσπάθειά της για έναν πιο πράσινο, πιο ψηφιακό μέλλον.

Αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία, η πρόεδρος της Επιτροπής συναντά πολλές εταιρείες που εδρεύουν στη Γερμανία, σχολιάζει το Politico και στη συνέχεια μπαίνει στο «ζουμί» του ρεπορτάζ.

Η Επίτροπος από τη Γερμανία

Μελετώντας τις επαφές της φαίνεται ότι η γερμανική βιομηχανία έχει ισχυρή πρόσβαση στην πρόεδρο της Κομισιόν και το συμβούλιό της.

Η φον ντερ Λάιεν είχε περισσότερες πιθανότητες να συναντηθεί με γερμανικούς οργανισμούς από ό,τι τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής της. Οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα κυρίαρχες στο ημερολόγιό της, καθώς αποτελούν το ¼ του συνόλου των εταιρειών που η πρόεδρος της Κομισιόν έχει συναντήσει μέχρι στιγμής στη θητεία της – ποσοστό που περίπου συμβαδίζει με το μερίδιο της Γερμανίας στο ΑΕΠ της Ε.Ε. Οι οργανισμοί με έδρα στις ΗΠΑ έχουν επίσης εξέχουσα θέση – στο ίδιο με τους γαλλικούς ή ακόμα και περισσότερο.

Πάνω από 1/4 των οργανισμών που συναντήθηκαν με τη φον ντερ Λάιεν και το συμβούλιό της έχουν την έδρα τους στο Βέλγιο. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μεγάλο μέρος από αυτούς αποτελούν ομάδες λόμπινγκ που εκπροσωπούν πανευρωπαϊκά συμφέροντα, όπως οι ομάδες βιομηχανίας, οργανώσεις-ομπρέλα ή ΜΚΟ, επαγγελματίες λόμπιστες που δρουν εξ ονόματος των πελατών τους, ή οντότητες εκτός ΕΕ που εγκαθίστανται στις Βρυξέλλες για να είναι πιο κοντά στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο καθένας με τον τόπο του

Η προτίμηση της φον ντερ Λάιεν σε συναντήσεις με οργανισμούς από τη χώρα της δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Ο Τιερί Μπρετόν, ο γάλλος Επίτροπος που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να συναντήσει γαλλικές εταιρείες και ομάδες συμφερόντων – αλλά σε αντίθεση με τη φον ντερ Λάιεν, δεν ίσχυε το ίδιο με τις αμερικανικές εταιρείες.

Φον ντερ Λάιεν VS Γιούνκερ

Παράλληλα, το Politico εξέτασε τις συναντήσεις του προηγούμενου προέδρου της Επιτροπής, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να προβεί σε συγκρίσεις.

Ο Λουξεμβουργιανός Γιούνκερ συνάντησε μόλις 61 οργανισμούς μεταξύ του 2014 και του 2019, σε σύγκριση με τους 163 της φον ντερ Λάιεν μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Από τις 13 εταιρείες με τις οποίες συναντήθηκε ο Γιούνκερ, πέντε είχαν έδρα τη Γερμανία, άλλες πέντε τη Γαλλία, δύο τις ΗΠΑ – και μόλις μία το Λουξεμβούργο.

Επίσης, η φον ντερ Λάιεν συναντιόταν πιο συχνά με εκπροσώπους της βιομηχανίας σε σύγκριση με τον προκάτοχό της Γιούνκερ. Κι ενώ συνάντησε πολύ λιγότερους λομπίστες από ό,τι ο Μπρετόν, μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς αντιπροσώπευε εταιρείες.

Πώς σχολίασαν τα αποκαλυπτικά στοιχεία η φον ντερ Λάιεν και ο Μπρετόν

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αριάνα Ποντέστα είπε ότι οι συναντήσεις με τη φον ντερ Λάιεν «δεν ορίζονται λαμβάνοντας υπόψη» τη χώρα στην οποία έχουν την έδρα τους. «Οι συναντήσεις της προέδρου και του συμβουλίου της αντικατοπτρίζουν πλήρως τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής», πρόσθεσε. «Η τεχνολογική μετάβαση της ΕΕ ήταν μία από αυτές τις προτεραιότητες», συμπλήρωσε.

Πολλές από τις συναντήσεις της φον ντερ Λάιεν πραγματοποιήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης του Covid, πρόσθεσε, όταν η «εθνικότητα των συμμετεχόντων δεν έπαιξε κανένα ρόλο, μόνο η συνάφειά τους με τις ενέργειες που θα αναλάμβανε η Επιτροπή».

Από την πλευρά του, ο Τέρενς Ζάκα, σύμβουλος επικοινωνίας του Μπρετόν, ανέφερε σε δήλωσή του: «Ο Επίτροπος Μπρετόν ανταποκρίνεται θετικά σε αιτήματα για συναντήσεις από εταιρείες όταν αυτό είναι σχετικό για ένα συγκεκριμένο αρχείο

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο Μπρετόν έχει «δημιουργήσει πολλές βιομηχανικές συμμαχίες» και έχει προωθήσει «τεράστιες βιομηχανικές εκκινήσεις» σε εμβόλια και πυρομαχικά. Ο Ζάκκα σημείωσε επίσης ότι -εξαιρουμένων των συναντήσεων με αμερικανικές εταιρείες- η αλληλεπίδραση του Μπρετόν με γαλλικές και γερμανικές επιχειρήσεις είναι συμβατή με το μερίδιό τους στο ΑΕΠ της Ε.Ε.

ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ