Αιγιαλός: Περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι επιχειρείται να καταργηθεί το ελάχιστο όριο προστασίας των 30 μέτρων παραλίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την έντονη αντίδραση οκτώ περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το ήδη ανεπαρκές σε καιρό κλιματικής κρίσης ελάχιστο όριο προστασίας των 30 μέτρων παραλίας, δηλαδή της αδόμητης ζώνης από το όριο του αιγιαλού, επιμένοντας να αντιμετωπίζει τους αιγιαλούς, τις όχθες ποταμών και λιμνών και τις παραλίες της χώρας σαν οικόπεδα προς εμπορική αξιοποίηση.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «Καλλιστώ», Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς, το νομοσχέδιο δεν εισάγει μεταρρύθμιση για την αποτελεσματική προστασία και τη διαχείριση του παράκτιου χώρου, ενώ απουσιάζουν κρίσιμες προβλέψεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (π.χ. δεν υπάρχει αναφορά σε άλλους φυσικούς ή ανθρωπογενείς κινδύνους που απειλούν την παράκτια και παρόχθια ζώνη, πλημμυρικούς κινδύνους κ.λπ.). Τη στιγμή που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Ισπανία) θεσπίζουν αδόμητες παράκτιες ζώνες που αρχίζουν από τα 100 μέτρα και φτάνουν μέχρι και στα 250 μέτρα από τον αιγιαλό, προωθώντας την απαιτούμενη προστασία των ακτών τους και αναγνωρίζοντας την κρίσιμη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Ελλάδα καταργεί και το ελάχιστο των 30 μέτρων, δίνοντας σήμα σε πράξεις οριοθέτησης παραλίας που επιτρέπουν δόμηση κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Παράλληλα, εξαφανίζει την απαγόρευση παραχώρησης των μικρών αιγιαλών (μήκος ή πλάτος μικρότερο των 5 μέτρων ή έκταση μικρότερη των 150 τετραγωνικών), καθιστώντας ακόμα και αυτά τα πολύτιμα οικοσυστήματα διαθέσιμα προς ενδεχόμενη εμπορική εκμετάλλευση. Ακόμα και αυτές οι μικρές, απομονωμένες παραλίες τώρα θα μπορούν να παραχωρούνται σε ξενοδοχεία. «Η συνεχής αγνόηση των πολύτιμων προστατευτικών υπηρεσιών που προσφέρει η υγιής και ελεύθερη από σκληρές υποδομές παράκτια ζώνη συνιστά μια πολλαπλά αποτυχημένη πολιτική, αφού δεν αγνοεί μόνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά θέτει σε άμεσο κίνδυνο και την ασφάλεια των πολιτών» υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Ζητούν, ως κατεπείγουσα εθνική πολιτική κλιματικής ανθεκτικότητας για τη χώρα, την άμεση κύρωση από τη χώρα μας του πρωτοκόλλου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου, το οποίο προτάσσει ως μέτρο θεσμικής θωράκισης των ακτών τον ορισμό 100 μέτρων από την υψηλότερη χειμερινή ίσαλη γραμμή ζώνης στην οποία δεν επιτρέπεται η δόμηση. Επίσης την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας θέσπισης των μέτρων προστασίας και διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000 της χώρας με την έγκριση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και των σχεδίων διαχείρισης, και τη θέσπιση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ