Διακομματικός πονοκέφαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του αναφορικά με τη σημερινή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών. Θα γίνει ονομαστικά με πολλούς γαλάζιους βουλευτές να δηλώνουν ότι θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν.
Αγώνας δρόμου μέχρι την ύστατη στιγμή για να περιοριστούν οι διαρροές στη ΝΔ. Προς απώλειες και η Νέα Αριστερά από τους δύο μειονοτικούς. Σε Πολάκη – Λινού η προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλος πονοκέφαλος από το ένα τρίτο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που έχουν εκφράσει από την αρχή έντονες αντιδράσεις, για αυτό και ασκούνται παρασκηνιακές πιέσεις στους «διαφωνούντες» προκειμένου να επιλέξουν την αποχή, αντί της καταψήφισης, καθώς η τελευταία όπως περιγράφεται θα αποτελούσε «επιθετική ενέργεια» κατά της ηγεσίας της ΝΔ. Ο Στέλιος Πέτσας και ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν, εκφράζοντας ανοιχτά την διαφωνία τους με το νομοσχέδιο.
Ο πρώτος επικαλέστηκε μεταξύ άλλων το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, για το οποίο είπε ότι ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην παρένθετη κύηση, στην οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την πόρτα. «Είναι πραγματικά οξύμωρο να θέλεις να απαγορεύσεις κάτι, και όμως με το σχέδιο νόμου να το επιτρέπεις. Επιπλέον αυτή η αντίφαση είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε καταδίκη της Ελλάδας στο Ειδικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς το μόνο κριτήριο για την απαγόρευση της παρένθετης κύησης για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα θα είναι ο τόπος γέννησης ενός παιδιού, κάτι που υπογραμμίζεται και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής» είπε. Ο δεύτερος ανακοίνωσε ότι επίσης θα επιλέξει την αποχή με τον ίδιο επίσης να επιχειρεί να μην βγει εντελώς εκτός κυβερνητικής γραμμής, λέγοντας ότι «δεν ψηφίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους». Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσαν ότι καταψηφίζουν, Μίλτος Χρυσομάλλης, Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα Καραμανλή, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου.
Ποιοι καταψηφίζουν και ποιοι απέχουν
Αθανασίου Μπάμπης – Καταψήφιση
Βλάσσης Κώστας – Αποχή ή καταψήφιση
Βορίδης Μάκης – Αποχή
Γεωργαντάς Γιώργος – Αποχή
Γιόγιακας Βασίλης – Αποχή ή καταψήφιση
Γκίκας Στέφανος – Αποχή ή καταψήφιση
Γκιουλέκας Κώστας – Καταψήφιση
Δαβάκης Θανάσης – Αποχή ή καταψήφιση
Καραγκούνης Κώστας – Καταψήφιση
Καραμανλή Άννα – Καταψήφιση
Καράογλου Θεόδωρος – Καταψήφιση
Καρασμάνης Γιώργος – Αποχή ή καταψήφιση
Κατσανιώτης Ανδρέας – Αποχή ή καταψήφιση
Κατσαφάδος Κώστας – Αποχή ή καταψήφιση
Κέλλας Χρήστος – Αποχή ή καταψήφιση
Κεφαλά Μαρία – Αποχή
Κεφαλογιάννης Γιάννης – Αποχή
Κυριαζίδης Δημήτρης – Αποχή ή καταψήφιση
Μαντάς Περικλής – Καταψήφιση
Μαρκόπουλος Δημήτρης – Αποχή
Μηταράκης Νότης – Αποχή ή καταψήφιση
Μπαραλιάκος Φώντας – Αποχή ή καταψήφιση
Μπουκώρος Χρήστος – Αποχή ή καταψήφιση
Πλεύρης Θάνος – Καταψήφιση
Σαλμάς Μάριος – Αποχή ή καταψήφιση
Σαμαράς Αντώνης – Καταψήφιση
Σιμόπουλος Στράτος – Καταψήφιση
Στεφανάδης Χριστόδουλος – Αποχή ή καταψήφιση
Στυλιανίδης Ευριπίδης – Καταψήφιση
Συρίγος Άγγελος – Αποχή
Τσαβδαρίδης Λάζαρος – Αποχή
Χαρακόπουλος Μάξιμος – Καταψήφιση
Χρυσομάλλης Μίλτος – Αποχή ή καταψήφιση