Μια σειρά από λάθη οδήγησαν στο θάνατο τον Κωνσταντίνο Μομτσή, τον 36χρονο Έλληνα λάτρη των χειμερινών σπορ, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας παρέα με τρεις φίλους του, ωστόσο ένα ήταν το μοιραίο: το γεγονός ότι βγήκαν εκτός πίστας, για να βγάλουν μια φωτογραφία.
Ειδικότερα, αυτόπτες μάρτυρες που περιέγραψαν στα τοπικά ΜΜΕ τις τελευταίες δραματικές στιγμές του έμπειρου Έλληνα σκιέρ που έχασε χθες Δευτέρα τη ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στο δημοφιλές θέρετρο Μπόροβετς της Βουλγαρίας, υποστηρίζουν ότι ο ίδιος και οι φίλοι του επέλεξαν να βρεθούν στο σημείο «Markudjik 3», μια περιοχή δύσκολα προσβάσιμη και γνωστή για τους κινδύνους από χιονοστιβάδες, όπου και βγήκαν εκτός πίστας, για να τραβήξουν μια φωτογραφία.
«Τραγωδία στο Μπόροβετς: Για μια φωτογραφία Έλληνες τουρίστες προκάλεσαν τη χιονοστιβάδα που προκάλεσε έναν θάνατο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος του δημοσιεύματος στον ιστότοπο του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων Novinite, που περιγράφει το τραγικό δυστύχημα. Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν στον ιστότοπο και για την απόφαση της παρέας να κατέβει από την απότομη πλαγιά, κάνοντας λόγο για «τεράστιο λάθος», ελλείψει κατάλληλων μέτρων ασφαλείας από χιονοστιβάδα, που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ήταν και μοιραίο.
Χαρακτηριστικό του δύσβατου του σημείου όπου συνέβη το θανατηφόρο δυστύχημα, είναι και το γεγονός ότι η επιχείρηση διάσωσης που ακολούθησε, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες διασώστες και εθελοντές, καθώς και τέσσερα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, διήρκεσε πέντε ολόκληρες ώρες.
Σε δηλώσεις του, εξάλλου, στο βουλγάρικο μέσο posoki.com, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διάσωσης στο Μπόροβετς, Άνγκελ Κερκέλεβ, ανέφερε πως «τον ξεθάψαμε και τον μεταφέραμε στο Μπόροβετς. Πέθανε γιατί παρέμεινε για πολλή ώρα κάτω από το χιόνι. Δεν μπόρεσε να βγει, σε αντίθεση με τους άλλους δύο που ήταν μαζί του» και πρόσθεσε ότι «ο εγκλωβισμένος δεν είχε πομποδέκτη για χιονοστιβάδες, γεγονός που μας δυσκόλεψε πολύ. Βγάλαμε τα σκυλιά, αλλά το χιόνι ήταν πυκνό και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν. Τον βρήκαμε με μια συσκευή με ραδιοκύματα. Ήταν θαμμένος σε 1,8 μέτρα βάθος».
Στο ίδιο Μέσο φιλοξενούνται και δηλώσεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης, Εμίλ Νεσέβ, ο οποίος δήλωσε πως οι πιθανότητες να βρεθεί κανείς σε χιονοστιβάδα χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι αρκετά περιορισμένες. Τα πρώτα 15 λεπτά δίνουν 90% πιθανότητα να ανασυρθεί κάποιος από μια χιονοστιβάδα. Από εκεί και πέρα, η πιθανότητα να βρεθεί κανείς ζωντανός μειώνεται με κάθε λεπτό που περνά.