Τυλιγμένη σε ένα τεράστιο fake news φαίνεται ότι είναι η προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη θετική, όπως την παρουσιάζει, οικονομική κατάσταση της χώρας. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την πραγματική οικονομία, την καθημερινότητα των πολιτών, το βιοτικό επίπεδο, την ακρίβεια και κάθε είδους επιβαρύνσεις. Αφορά και τα μακροοικονομικά μεγέθη, τα οποία ρίχνουν τη δική τους σκιά στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Το νέο ρεκόρ ανόδου του ονομαστικού χρέους της Ελλάδας θα ήταν από μόνο του αρκετό, σε άλλες συνθήκες, να προκαλέσει συναγερμό. Κι αν γίνουν οι συγκρίσεις, ο εφιάλτης έρχεται πιο κοντά: πριν η χώρα μας οδηγηθεί στα Μνημόνια, το δημόσιο χρέος ήταν περίπου 270 δισ. ευρώ και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 126,8%. Σήμερα έχει εκτιναχθεί στα 406,5 δισ. ευρώ. Κι επειδή ο στόχος να διαμορφωθεί στα 357 δισ. ευρώ για την προηγούμενη χρονιά δεν επιτεύχθηκε, θα ξεπεράσει και ως ποσοστό του ΑΕΠ το 160,3%.
https://twitter.com/christosxanthak/status/1755873583807582601?s=61&t=69qM24fvfz5o3nkoW_wjtw
Φαίνεται επομένως ότι ακόμη κι αυτή η περίφημη «αποκλιμάκωση», στην οποία επιχειρείται να στηριχθεί το θετικό αφήγημα, αποδεικνύεται προβληματική και αρκετά αμφίβολη. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι σε μερικά χρόνια λήγει και η «περίοδος χάριτος», που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές για την αποπληρωμή του, τότε τα πράγματα γίνονται σοβαρότερα.
Κι ενώ ο κ. Μητσοτάκης με το επιτελείο του, έχοντας υπέρ αυτών και την επικοινωνιακή ομερτά, δεν παύουν να πανηγυρίζουν, δεν έχουν εξηγήσει ακόμη σε τι οφείλεται και ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτόν τον εκτροχιασμό. Μάλιστα, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών έπεσε έξω, αφού το ακαθάριστο δημόσιο χρέος κατέγραψε υπέρβαση 11,49 δισ. ευρώ μέσα στην τελευταία χρονιά. Και βεβαίως, την «απάντηση» που δεν δίνουν αυτοί τη βλέπουμε στους αμείλικτους αριθμούς: η εκτίναξη προήλθε από τον νέο δανεισμό, που ήταν υψηλότερος από τις εξοφλήσεις τίτλων…
Αν υπολογιστούν και τα περίπου άλλα 40 δισ. ευρώ που δανείστηκε η χώρα την περίοδο της πανδημίας, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι όλη αυτή η προβαλλόμενη «ευμάρεια» (των επιδομάτων, των pass, της υποαπασχόλησης κ.λπ.) στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα δανεικά. Οσο για την «καραμέλα» των διεθνών οίκων και των αναβαθμίσεων, ας μην παραγνωρίζουμε ότι, ως συναυτουργοί της μνημονιακής καταστροφής στον τόπο μας, βαφτίζουν και αυτοί το κρέας ψάρι ή αλλιώς «success story». Αλλωστε, μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα για 99 χρόνια…