Το πιο σημαντικό ζήτημα για την Τουρκία στα γεγονότα που αναπτύχθηκαν με το φαινόμενο της πεταλούδας μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ήταν αναμφίβολα η πώληση του πολυαναμενόμενου μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block-70 Viper και κιτ εκσυγχρονισμού.
Ενώ αυτή η εξέλιξη αντιπροσώπευε ένα σημαντικό κατώφλι στον εκσυγχρονισμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν αξιοσημείωτη στο πλαίσιο τόσο της αμυντικής βιομηχανίας όσο και των περιφερειακών παραγόντων.
Θα πρέπει να σημειωθεί εξαρχής ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τόσο σε αεροπορικές πλατφόρμες όσο και σε επιμέρους εξαρτήματα όπως πυρομαχικά, ραντάρ και κάμερες εδώ και πολλά χρόνια.
Ενώ το KAAN, το νέας γενιάς μαχητικό αεροσκάφος με τζετ, προετοιμάζεται για την πρώτη του πτήση, η Hürjet έκανε την πτήση της και συνεχίζει τις δοκιμές της.
Το ραντάρ μύτης αεροσκαφών “Murad” συνεχίζει να αναπτύσσεται και άλλα εγχώρια πυρομαχικά χρησιμοποιούνται επίσης σε αεροσκάφη.
Ωστόσο, στο πλαίσιο των τρεχουσών αναγκών, μπορεί να προτιμηθεί η έτοιμη μέθοδος αγοράς. Το πακέτο αγοράς F-16 θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί στο πλαίσιο των επειγουσών αναγκών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Πεδίο εφαρμογής και σκοπός του πακέτου F-16
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε στο κοινό το πακέτο πωλήσεων, το οποίο περιλαμβάνει προϊόντα που πιθανόν να προμηθεύονται από τις ΗΠΑ.
Το αίτημα, του οποίου η διαδικασία έγκρισης ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει θετική κατάληξη στο τέλος της διαδικασίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Στη συσκευασία περιλαμβάνονται τα νέα αεροσκάφη F-16 Block-70 Viper, κιτ εκσυγχρονισμού που θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16.
Τα πυρομαχικά, τα υλικά και ο εξοπλισμός τους προσδιορίστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB) ανακοίνωσε επίσης ότι ο κατάλογος των αιτημάτων έχει καταρτιστεί ως αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης.
Μια άλλη λεπτομέρεια είναι ότι ενώ το πακέτο προμήθειας ανακοινώθηκε στα 23 δισ. δολάρια, αυτό αντιπροσωπεύει το ανώτατο όριο και η τελική τιμή θα καθοριστεί αργότερα.
Όταν κοιτάξουμε τους σημερινούς και πιθανούς τομείς ενδιαφέροντος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, μπορούμε να δούμε πόσο σημαντικά είναι τα σύγχρονα και προηγμένα συστήματα.
Σκοπός της προμήθειας είναι η αύξηση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας.
Με άλλα λόγια, στόχος είναι η ανάπτυξη των υφιστάμενων δυνατοτήτων με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών. Γιατί τα σύγχρονα συστήματα χρειάζονται πάντα για να υπάρχει αποτρεπτικός στρατός στην μεταβαλλόμενη συγκυρία.
Από την άλλη, η Πολεμική Αεροπορία δεν ενδιαφέρεται μόνο για στόχους στο έδαφος, αλλά πραγματοποιεί και εντατική προστασία του εναέριου χώρου. Επομένως, ο εξοπλισμός των πολεμικών αεροσκαφών με προηγμένα συστήματα τα καθιστά αποτρεπτικά και αποτελεσματικά.
Τα υπάρχοντα αεροσκάφη χρειάζονταν ένα προηγμένο σύστημα ραντάρ, δηλαδή ένα σύστημα ραντάρ τύπου AESA, για να είναι αποτελεσματικό στην προστασία του εναέριου χώρου.
Όλα τα αεροσκάφη F-16 Viper που παρέχονται θα έχουν αυτό το ραντάρ. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός ραντάρ AESA προμηθεύεται για εκσυγχρονισμό.
Σχεδιάζεται επίσης η προμήθεια ενός τριπλού πυραύλου για τη βελτίωση της ικανότητας αέρος-αέρος των υπαρχόντων F-16. Έτσι, τα αεροσκάφη θα μπορούν να μεταφέρουν ταυτόχρονα περισσότερους πυραύλους αέρος-αέρος και οι ικανότητές τους αναχαίτισης θα αυξηθούν.
Το ευρύ πεδίο εφαρμογής του πακέτου σχετίζεται και πάλι με τις τεχνικές απαιτήσεις που αποκαλύφθηκαν από τις εξετάσεις.
Ο εύθραυστος χαρακτήρας των διμερών σχέσεων πρέπει να είχε ληφθεί υπόψη, καθώς ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί και να ληφθεί έγκριση για ένα αίτημα που δεν θα επηρεάσει αρνητικά τους στόλους πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκίας στο μέλλον.
Για έναν στόλο με υψηλό ποσοστό πολεμικής ετοιμότητας, η συντήρηση δεν πρέπει να διακόπτεται, δηλαδή να μην υπάρχει πρόβλημα με τα ανταλλακτικά. Φυσικά, πέρα από όλα αυτά, κατά τη δημιουργία ζήτησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εκσυγχρονισμοί των Özgür 1 και Özgür 2 που πραγματοποιεί η Τουρκία για να αναπτύξει τους υπάρχοντες στόλους της F-16 με εγχώρια μέσα.
Μεγάλη η ποσότητα των πυρομαχικών
Ένα από τα εντυπωσιακά σημεία της συσκευασίας είναι η μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών. Καταρχάς, δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα αγοραστούν όλοι οι τύποι πυρομαχικών που περιλαμβάνονται στη συσκευασία. Αλλά η λήψη του εξυπηρετεί έναν σκοπό. Στα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Viper που πρόκειται να αγοραστούν από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον αρχικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο πυρομαχικά των ΗΠΑ που περιλαμβάνονται στη συσκευασία πώλησης.
Θα απαιτηθεί τόσο πρόσθετος προϋπολογισμός όσο και επιπλέον χρόνος για την ενσωμάτωση εγχώριων πυρομαχικών στο εν λόγω αεροσκάφος. Επομένως, τα πυρομαχικά είναι σημαντικά από αυτή την άποψη. Ωστόσο, τα εγχώρια πυρομαχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπάρχοντα και F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό του Özgür.
Εν ολίγοις, ο λόγος για τον οποίο το όριο των πυρομαχικών στη συσκευασία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα είναι τόσο το ισχυρό απόθεμα όσο και το υψηλό δυναμικό κατανάλωσης των πυρομαχικών.
Όταν συνδυαστούν οι στόλοι που αποτελούνται από τα πρόσφατα αγορασμένα F-16 Vipers και τους συνεχιζόμενους εκσυγχρονισμούς της Özgür, η ικανότητα εναέριου πολέμου της Τουρκίας θα αυξηθεί σημαντικά. Δεδομένου ότι η υποδομή είναι επί του παρόντος κατάλληλη, τα F-16 Vipers μπορούν να ληφθούν γρήγορα στο απόθεμα χωρίς κανένα υλικοτεχνικό πρόβλημα.
Και τα Eurofighter Typhoon
Η πώληση, η οποία αναμένεται τελικά να ψηφιστεί από το Κογκρέσο, θα επιτρέψει στην Τουρκία να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει τον στόλο αεροσκαφών F-16.
Επιπλέον, η πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο πεταλούδας.
Έτσι, η αρνητική στάση της Γερμανίας απέναντι στην πιθανή προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon της Τουρκίας μπορεί να αλλάξει.
Οι δυνατότητες προμήθειας αεροσκαφών Eurofighter Typhoon για έγκριση είναι πλέον υψηλότερες. Επιπλέον, η αγορά αυτών των αεροσκαφών είναι ένα πολύ θετικό βήμα για την Τουρκία, μαζί με τις αγορές F-16.
Σημαντικές οι δυνατότητες της Ελλάδας με τα Rafale και τα F-35
Από την άλλη, να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ελλάδας για F-35 πιο γρήγορα από το αίτημα της Τουρκίας για F-16.
Στο Κογκρέσο στάλθηκαν έγγραφα για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου των 8,6 δισ. δολαρίων.
Ενώ το πακέτο περιλαμβάνει είδη για υπηρεσίες logistics, δεν υπάρχει ακόμη ζήτηση πωλήσεων για οπλικά συστήματα.
Τα οπλικά συστήματα θα αξιολογηθούν επίσης στο μέλλον. Στο τέλος της ημέρας μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει σημαντικές δυνατότητες με πολεμικά αεροσκάφη Rafale και F-35.
Την περίοδο αυτή ήρθε στο προσκήνιο η προμήθεια διαφόρων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω επιχορηγήσεων και καναλιών πωλήσεων.
Το πιο εντυπωσιακό σημείο στη λίστα, που περιλαμβάνει και διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα, είναι τα πολεμικά πλοία LCS κλάσης Freedom που το Αμερικανικό Ναυτικό αφαίρεσε νωρίς από το απόθεμα λόγω «χρόνιων» προβλημάτων.
Φαίνεται δύσκολο για αυτά τα πλοία που εξαρτώνται πλήρως από τις ΗΠΑ σε επίπεδο επιμελητείας, να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ελληνικό ναυτικό. Επομένως, για την Ελλάδα αυτά τα πλοία θα είναι «ακριβά λόγω των επενδύσεών τους».
Ένα άλλο οπλικό σύστημα που εφιστά την προσοχή εδώ είναι τα πυρομαχικά Coyote.
Αυτό το σύστημα μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για διάφορα χερσαία και θαλάσσια στοιχεία. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει κινητό και σταθερό. Μία από τις σημαντικές λειτουργίες του είναι ότι αποτελεί σοβαρή απειλή για τα συστήματα UAV, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας MALE. Είναι επίσης πιθανό η τιμή του υψομέτρου αναχαίτισης, γνωστή ως 30 χιλιάδες πόδια, να είναι υψηλότερη.
Ahmet Alemdar
—