Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να σκάβει μια μεγάλη τάφρο κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Israel Hayom».
Αυτό το μέτρο έρχεται ως μέρος ενός νέου σχεδίου που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας των παραμεθόριων περιοχών και στην αποτροπή επανάληψης παρόμοιας με αυτή που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς πραγματοποίησε την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ.
Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα, η τάφρος σκάβεται στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής με στόχο την ασφάλεια και την ενίσχυση των συνοριακών περιοχών για να αποτραπεί η διείσδυση μαχητών πιστών σε φατρίες που συνδέονται με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στα σύνορα της Συρίας.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή μιας μεγάλης τάφρου που εκτείνεται κατά μήκος της συνοριακής περιοχής και σχεδιάστηκε σε βάθος και πλάτος που δεν επιτρέπει τη διέλευση κανενός τύπου οχήματος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Israel Hayom».
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εφαρμόζει γεωτρήσεις σε μεγάλες συνοριακές περιοχές, ως μέρος του στρατηγικού του σχεδίου για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ασφάλειας αυτών των περιοχών.
Ένας υπεύθυνος αξιωματικός στο Σώμα Μηχανικών Μάχης του Ισραηλινού Στρατού είπε: «Βασίζονται σε λύσεις και τεχνικές που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα. Οι πολεμικές τέχνες δεν έχουν αλλάξει και στις 7 Οκτωβρίου, τετρακίνητα οχήματα εισήλθαν ελεύθερα από τη Λωρίδα της Γάζας».
Ο αξιωματικός πρόσθεσε, «Αν υπήρχε μία τάφρος, αυτό δεν θα είχε συμβεί. Στόχος μας σήμερα είναι να διακόψουμε την πρόσβαση των οχημάτων στον φράκτη των συνόρων. Φορτηγά και οχήματα θα κολλήσουν σε αυτά τα κανάλια», λαμβάνοντας υπόψη ότι το σενάριο «Πλημμύρα αλ Άκσα» θα μπορούσε να επαναληφθεί και από τα συριακά σύνορα, αν και οι απειλές είναι λιγότερες, όπως είπε.
Σύμφωνα με τη Syria Today που αναφέρεται στη δραστηριότητα αυτή των Ισραηλινών, σημειώνει:
«Τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ισραήλ εκτείνονται για περισσότερα από 75 χιλιόμετρα και η περιοχή υπόκειται στη Συμφωνία «Αποδέσμευσης» που υπογράφηκε μεταξύ Ισραήλ και Συρίας το 1974 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η συμφωνία καθορίζει τον ορισμό αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ των δύο πλευρών, και χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη μέσω των δυνάμεών τους UNIFIL, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας».
—