Η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ανακοίνωσε ότι 32 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων που εξήχθησαν το 2022 στάλθηκαν κυρίως στην Τουρκία.
Το ευρωπαϊκό ίδρυμα σημείωσε ότι η Τουρκία έλαβε το 39 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών απορριμμάτων με όγκο 12,4 εκατομμυρίων τόνων.
Πρώτη η Τουρκία, δεύτερη η Ινδία
Σύμφωνα με το Euronews, δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός είναι η Ινδία, η οποία δέχεται 3,5 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 2 εκατομμύρια τόνους, την Ελβετία με 1,6 εκατομμύρια τόνους, τη Νορβηγία με 1,6 εκατομμύρια τόνους και την Αίγυπτο με 1,6 εκατομμύρια τόνους.
1,2 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων εξήχθησαν στο Πακιστάν, 1,1 εκατομμύρια τόνοι στην Ινδονησία και 800 χιλιάδες τόνοι το καθένα στο Μαρόκο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2022, η ΕΕ εξήγαγε 17,8 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων σιδηρούχων μετάλλων (σίδηρος και χάλυβας), που αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου των εξαγωγών αποβλήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενώ οι εξαγωγές αποβλήτων μειώθηκαν κατά 3 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021, οι εισαγωγές αποβλήτων από χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 5 τοις εκατό σε 18,7 εκατομμύρια τόνους.
10,7 εκατομμύρια τόνοι, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα (60 τοις εκατό) όλων των απορριμμάτων σιδηρούχων μετάλλων που εξήχθησαν από την ΕΕ, εξήχθησαν στην Τουρκία.
Σημαντική ποσότητα απεστάλη στην Τουρκία
Σημαντική ποσότητα απορριμμάτων χαρτιού στάλθηκε επίσης στην Τουρκία, αντιπροσωπεύοντας 4,9 εκατομμύρια τόνους, ή το 15 τοις εκατό των εξαγωγών απορριμμάτων της ΕΕ. Η Ινδία, ο προορισμός του 30% των συνολικών εξαγωγών απορριμμάτων χαρτιού, κατέλαβε την πρώτη θέση σε αυτόν τον τομέα.
Η ΕΕ εισήγαγε 4,2 εκατομμύρια τόνους σιδηρούχων μετάλλων και 2,4 εκατομμύρια τόνους χαρτιού.
Ενώ η χώρα που εισήγαγε τα περισσότερα απόβλητα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, από εδώ εισήχθησαν 1,3 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων σιδηρούχων μετάλλων και 1,2 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων χαρτιού.
—