To καταπράσινο νησί του Αιγαίου που γεννήθηκε ο Πυθαγορας, με τις απίστευτες παραλίες και τη μεγάλη ιστορία που μαγεύει του επισκέπτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο νησί που γέννησε τον μαθηματικό Πυθαγόρα, τον αστροφυσικό Αρίσταρχο, τον φιλόσοφο Μέλισσο, και ταυτίστηκε με τον μύθο της θεάς Ήρας, έχει να επιδείξει πραγματικά τα πάντα, από καταπράσινες εκτάσεις πνιγμένες στα πευκοδάση, τους εύφορους κάμπους και τις περιπατητικές διαδρομές, μέχρι κοσμοπολίτικες ή απόμερες παραλίες, γραφικούς όρμους, κουκλίστικους οικισμούς, πλούσια ιστορία, καθώς και μια αξιοζήλευτη οινική κουλτούρα!

Οπότε, όπως καταλάβατε, εδώ χρειάζεστε απαραιτήτως αυτοκίνητο αλλά και τουλάχιστον μια εβδομάδα διαμονής ώστε να την ανακαλύψετε απ’ άκρη σ’ άκρη. Ναι, η Σάμος ξέρει να ικανοποιεί κάθε στυλ ταξιδιώτη και, αν πάτε μια φορά, να ξέρετε ότι θα σας τραβά κοντά της για πάντα.

Ένα νησί με μακραίωνη ιστορία

Είναι εντυπωσιακό το ότι ένα νησί µπορεί να έχει τόσα µουσεία όσα θα µπορούσε να έχει και µια µικρή πόλη.

Όχι τυχαία αν αναλογιστεί κάποιος τη µακραίωνη ιστορία της Σάµου και την κοµβική τοποθεσία της (αποτέλεσε σταυροδρόµι για την Ελλάδα, την Ανατολή, τον Εύξεινο Πόντο, την Αίγυπτο και την Ανατολική Μεσόγειο), την οποία έµελλε να διεκδικήσουν πολλοί πολιτισµοί από Ρωµαίους και Ενετούς, µέχρι Γενουάτες και Οθωµανούς.

Μια πρωτεύουσα με αστείρευτη ζωντάνια

Η πρωτεύουσα της Σάµου, το Βαθύ, δικαιούται να υπερηφανεύεται για την αµφιθεατρική τοποθεσία της απλωµένη στις όχθες ενός µεγάλου κόλπου στο βορειοανατολικό τµήµα του νησιού µε φόντο τον καταπράσινο λόφο που σχηµατίζουν τα βουνά Θείος και Μπαϊρακτάρης. Ακόµα ένας άσος στο µανίκι της η ζωντάνια της, που µας κρατά σε εγρήγορση χάρη στο λιµάνι το οποίο θεωρείται και το κύριο του νησιού (συνδέεται ακτοπλοϊκά µε τον Πειραιά).

Το Κάτω Βαθύ ξεχωρίζει µε την πολυσύχναστη προκυµαία και τα νεοκλασικά κτήρια, ενώ δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται και η πλατεία Πυθαγόρα µε το µαρµάρινο λιοντάρι και τον Δηµοτικό κήπο. Αφού χαθείτε στον πεζόδροµο της αγοράς µε τους γεµάτους πάγκους από σαµιώτικα προϊόντα όπως κρασιά, βότανα, πευκόµελα και ελαιόλαδα, θα πάρετε τον δρόµο για το Άνω Βαθύ, έναν υπέροχο οικισµό µε όµορφα σπιτάκια µε κεραµοσκεπές, φεγγίτες και ξυλόγλυπτες πόρτες που θυµίζουν µικρά έργα τέχνης.

Το μέρος που ξεχώρισε η UNESCO

Χτισµένο στα ερείπια της αρχαίας Σάµου και µε το σηµερινό του λιµάνι να ταυτίζεται µε το αρχαιότερο τεχνητό της Μεσογείου και, σύµφωνα µε τον Ηρόδοτο, ένα εκ των «θαυµαστών έργων», το Πυθαγόρειο είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιού. Στα αριστερά του λιµανιού θα δείτε το άγαλµα του Πυθαγόρα µαζί µε το περίφηµο θεώρηµα, ενώ τη µατιά σας θα κλέψει και η µαρίνα µε τα πολυτελή σκάφη, ενώ από εδώ αναχωρούν και τα καΐκια που πραγµατοποιούν εκδροµές στις αποµονωµένες παραλίες της νήσου Σαµιοπούλας, στα ερηµικά Τσόπελα και στον Άσπρο Κάβο.

Μετά την περαντζάδα σας στην πλακόστρωτη προκυµαία, χαθείτε στα σοκάκια του και νιώστε τον παλµό του να χτυπά δυνατά στα παραδοσιακά καφενεία και τα µεζεδοπωλεία που σκορπούν νοσταλγικά αρώµατα Μικράς Ασίας. Μέσα στην πόλη (στο νοτιοδυτικό άκρο) το ενδιαφέρον των επσκεπτών προσελκύουν τα ερείπια του Πολυκράτειου τείχους της αρχαιότητας, ο πύργος του οπλαρχηγού Λυκούργου Λογοθέτη (χτισµένος το 1824) και ο Ναός της Μεταµορφώσεως του Σωτήρος.

Τα περίφημα μνημεία της

Είναι σχεδόν αδιανόητο να φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε τα διεθνούς ακτινοβολίας µνηµεία της. Το πρώτο είναι το Ευπαλίνειο Όρυγµα στην περιοχή του Πυθαγορείου και αεροδροµίου, ένα υδραγωγείο του 6ου αιώνα π.Χ. που θεωρείται λαµπρή κατασκευή για τα δεδοµένα της εποχής µε χαρακτηριστικό τη µήκους 1.036 µ. σήραγγα, διανοιγµένη µε αξιοθαύµαστη ακρίβεια και από τις δύο πλευρές του βουνού.

Το άλλο γνωστό αξιοθέατο είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου σε µια πεδιάδα στη νότια Σάµο (στην ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου), όπου µπορείτε να δείτε τα σωζόµενα ερείπια από τις θέρµες και τον Ναό της θεάς Ήρας µε την πολυφωτογραφηµένη όρθια κολόνα.

Το σπήλαιο του Πυθαγόρα

Στους πρόποδες του όρους Κέρκη οι φωτογραφικές µηχανές των επισκεπτών βρίσκονται στο on για να απαθανατίσουν κάτι από το σπήλαιο-δίδυµο µε τη Σαραντασκαλιώτισσα, όπου υποστηρίζεται ότι κατέφυγε ο φιλόσοφος Πυθαγόρας όταν τον καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης, αν και επίσης αναφέρεται ότι χρησιµοποιούσε τη σπηλιά ως ησυχαστήριο προκειµένου να αφοσιώνεται στα φιλοσοφικά του ζητήµατα.

Οπλιστείτε µε υποµονή και ετοιµαστείτε να κατεβείτε προσεκτικά τα απότοµα σκαλοπάτια που οδηγούν στην είσοδο του σπηλαίου. Η θέα που σας περιµένει από εκεί θα σας αποζηµιώσει µε το παραπάνω!

Τα χωριά της

Καρλόβασι, Μαραθόκαµπος, Βουρλιώτες, Κοσµαδαίοι, Κοκκάρι, Μυτιληνιοί, Κουµέικα, Μανωλάτες, Υδρούσα και η λίστα δεν τελειώνει εδώ µε τους πανέµορφους οικισµούς που την κοσµούν σε όλη της την έκταση.

Μερικά µόνο από αυτά που δεν πρέπει να λείψουν από την ατζέντα σας είναι το Καρλόβασι, η δεύτερη πόλη και λιµάνι του νησιού και πάλαι ποτέ βιοµηχανικό και εµπορικό κέντρο του, απλωµένο σε 3 συνοικίες στα βορειοδυτικά παράλια και γεµάτο αρχοντικά, παλιά εργοστάσια, σηµαντικές εκκλησίες, ενώ εδώ εδρεύει και το Πανεπιστήµιο Σάµου.

Στο Καρλόβασι θα βρειτε και ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία που έχετε δει.. Ένα υπέροχο διάλειµµα στην αγκαλιά της φύσης υπό τους ήχους τρεχούµενων νερών, το Ποτάµι με τους καταρράκτες. Ξεχωρίζουν δύο, στον µικρότερο θα φτάσετε εύκολα ακολουθώντας ένα µονοπάτι, ενώ στον δεύτερο θα βάλετε τα δυνατά σας για να σκαρφαλώσετε 50-60 σκαλοπάτια και έπειτα να κολυµπήσετε. Ωστόσο, να είστε σίγουροι ότι η θέα θα σας εκπλήξει, ενώ µπορείτε κάλλιστα να απολαύσετε και µια δροσερή βουτιά.

Νοτιοδυτικά τις αισθήσεις σαγηνεύει ο Μαραθόκαµπος στις πλαγιές του ηφαιστειακού όρους Κέρκη, φηµισµένος για την ακτογραµµή του (τον όρµο Μαραθόκαµπου και τα Βοτσαλάκια) αλλά και για το πασχαλινό έθιµο των οβίδων, που συγκεντρώνει πλήθος κόσµου κάθε Κυριακή του Πάσχα.

Από τα οµορφότερα χωριά και οι Μανωλάτες µε τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια και την εκπληκτική θέα προς τους αµπελώνες της βόρειας πλευράς και τα µικρασιατικά παράλια.

Κρυστάλλινες παραλίες

Η ποικιλία (λέγεται ότι µετρά 70 παραλίες!) και ο κυρίαρχος συνδυασµός του πράσινου µε το γαλάζιο, είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του νησιού. Η κύρια ακτογραµµή της απλώνεται από το Πυθαγόρειο µέχρι το Ηραίο µε δηµοφιλή beach bars, που υπόσχονται χαλαρές στιγµές κάτω από τον ήλιο αλλά και δράση µε θαλάσσια sports.

Αν είστε φαν των κοσµοπολίτικων παραλιών, τότε εννοείται ότι θα κολυµπήσετε στα Βοτσαλάκια, αν έχετε µικρά παιδιά θα το ευχαριστηθούν στην οργανωµένη βοτσαλωτή Μυκάλη και τα ρηχά νερά της Ψιλής Άµµου, ενώ αν αναζητάτε αµµουδιά µε κρυστάλλινα νερά στρώστε ψάθα στον Λιµιώνα και τη Χρυσή Άµµο, στην περιοχή του Μαραθόκαµπου.

Για όσους επιθυµείτε απόλυτη ηρεµία και παρθένες παραλίες, η θέση σας… είναι δυτικά του νησιού, αρκεί να υποµείνετε τις διαδροµές µέσα από τους χωµατόδροµους (ιδανικό ένα 4Χ4) για να φτάσετε στο Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι ή τον κολπίσκο στο ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη, την Πλάκα, το Φαγκρί και τον Άγιο Ισίδωρο.

Και για εκείνους που θέλουν να τα βάλουν µε τα κύµατα… στο βόρειο τµήµα σάς περιµένει για ατέλειωτο windsurfing το Κοκκάρι, ενώ στον πειρασµό θα σας βάλουν και οι παραλίες Τσάµπου (ιδανική και για γυµνισµό), Τσαµαδού, Λεµονάκι και Ποτάµι.

FBEC5CD2 E954 4180 B7A7 85E9E4845B17

93C101CD F1C8 4A71 AFEF 0FA02274587E

C72D8F7A 882F 4F53 9554 314FC7E5C278

3B043C06 1A0A 415B ADF4 DED9F8E99F79

C79A9432 0DFE 4DF9 8B0E F21F771214FF

Στη Σάμο θα πιείτε το Σαμιώτικο κρασί στον τόπο του

Άλλη γλύκα έχει να γευτείτε τη φηµισµένη σαµιώτικη οινική παράδοση εντός των τειχών… Άλλωστε έλκει την ιστορία της από την αρχαιότητα, ενώ είναι από τις πρώτες περιοχές που απέσπασαν πιστοποίηση ονοµασίας προέλευσης, και καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η καθολική εκκλησία προµηθευόταν οίνο για τη Θεία Ευχαριστία από τη Σάµο.

Βόλταρετε στους μοναδικούς στον κόσμο αμπελώνες της Σάμου και δείτε το ξεχωριστό σκηνικό που δημιουργούν με την πυκνή τους βλάστηση στο νησί. Απόλαυστε την θέα προς το Αιγαίο και δοκίμαστε τις τοπικές λιχουδιές αλλά και το κρασί που παράγεται από την ξεχωριστή τοπική ποικιλία «Μοσχάτο Λευκό» που διαπρέπει σε όλο τον κόσμο!

Δείτε μερικές μόνο από τις ομορφιές της Σάμου στο βίντεο που ακολουθεί:

Πηγή: dinfo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ