Ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται τοποθετημένες στις ελβετικές τράπεζες.Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν ότι η απόφαση μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας να υπογράψουν συμφωνία φορολόγησης των γερμανικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες αυτό το οποίο κάνει είναι να λειτουργεί ως προπομπός και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα ήθελαν να υπογράψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ελβετικές αρχές.
Κι αυτό γιατί έτσι δημιουργείται δεδικασμένο, το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να μην εφαρμοσθεί και στις σχέσεις της Ζυρίχης με τρίτους, πέραν του Βερολίνου.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει ήδη υποβάλλει ανάλογο αίτημα εδώ και καιρό και ήδη από την εποχή της θητείας του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΟΙΚ είχαν ξεκινήσει οι σχετικές διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Επειδή, όμως, προηγούνταν οι διαπραγματεύσεις της Γερμανίας, η ελληνική πλευρά είχε προτιμήσει τότε να «κάνει πίσω», δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο Βερολίνο να διαπραγματευτεί ατύπως για το σύνολο της Ευρωζώνης με τις ελβετικές αρχές.
Μολονότι το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό προϋποθέσεις ο συντελεστής φορολόγησης φτάνει έως και στο 41%, κυρίως για τις καταθέσεις εκείνες οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στη χώρα προέλευσης και κατ επέκταση δεν είχαν φορολογηθεί.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για προϊόν μαύρου χρήματος, το οποίο δεν έπρεπε να εμφανιστεί ποτέ. Φαίνεται ωστόσο ότι έφτασε η ώρα. Μένει πάντως να δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για να φανεί πόσο βαθιά θα φτάσει η «κάθαρση» σε ένα μεγάλο κομμάτι της φορολογητέας ύλης, που έως σήμερα, διέφευγε με μάλλον χαρακτηριστική άνεση…