Το Χριστόψωμο είναι ένα παραδοσιακό γιορτινό ψωμί που φτιάχνεται προπαραμονή ή παραμονή των Χριστουγέννων και η μορφή, το σχήμα και ο στολισμός του ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή.
Από τη Ραψάνη Λάρισας και τον μοναδικό φούρνο του χωριού, η κα. Κατερίνα Γιαννούκα, ιδιοκτήτρια του φούρνου, μας μυεί, μέσω της εκπομπής «Περίμετρος» της ΕΡΤ3, στα μυστικά παρασκευής του Χριστόψωμου.
«Το ζυμάρι έχει μέσα ζάχαρη, κανέλα, πορτοκάλι, γλυκάνισο, μαχλέπι, λάδι. Είναι πολύ νόστιμο ψωμί, η τέχνη είναι στο στόλισμα. Στο κέντρο μπαίνει ο σταυρός και μπορούμε να κάνουμε και σχέδια, εγώ βάζω καρύδι στο κέντρο, που συμβολίζει το φυτό που μας δώρισε ο Θεός. Παραδοσιακά το κόβει την παραμονή των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού και το μοιράζει στην οικογένεια», όπως ανέφερε η κα. Κατερίνα.
Ρεπορτάζ: Μίνα Μαυρογιάννη