Κατά την επίσκεψη του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις συναντήσεις με τους αξιωματούχους της Πρίστινα, μετέβη στην έδρα των δυνάμεων KFOR, στις οποίες συμμετέχουν βουλγαρικό στρατιωτικό σώμα.
Χαρακτηριστικός ήταν ο χαιρετισμός του αρχηγού του βουλγαρικού κράτους:
«Η επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας σε ένα περιφερειακό, παγκόσμιο σχέδιο απαιτεί ανάλογες ενέργειες, και είστε εδώ εκ μέρους της Βουλγαρίας για να συνεισφέρουμε ως χώρα, άξιο, αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος της ΕΕ, χώρα που συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είχε συνάντηση με τον διοικητή της αποστολής των Διεθνών Δυνάμεων Ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο- KFOR, Υποστράτηγο Οζκάν Ουλουτάς, καθώς και με τον εθνικό διοικητή του στρατεύματος, αντισυνταγματάρχη Μπόικο Τσβετάνοφ. Ο Ράντεφ τόνισε ότι χωρίς ασφάλεια και σταθερότητα δεν υπάρχει κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
Όπως διευκρινίζει το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BTA, ο Ρούμεν Ράντεφ βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο μετά από πρόσκληση της συναδέλφου του Βιόσα Οσμάνι-Σαντρίου.
Ο Ράντεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόδοση των στρατιωτικών από το βουλγαρικό σώμα σε αυτό το πολυεθνικό περιβάλλον. Επίσης, συνεχάρη τη διοίκηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε οι στρατιωτικοί να εκτελούν τα καθήκοντά τους με τον πιο επαγγελματικό τρόπο, διασφαλίζοντας παράλληλα τη ζωή και την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της αποστολής.
Η εμπειρία που συγκεντρώνετε εδώ ως κουλτούρα κοινής σκέψης, προγραμματισμού και δράσης είναι ανεκτίμητη και σας περιμένουμε να εφαρμόσετε αυτήν την εμπειρία ξανά στη Βουλγαρία σύντομα, επεσήμανε ο Ράντεφ.
«Drones και συλλογή πληροφοριών», τα κύρια όπλα σήμερα
Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι μέχρι πρόσφατα, η προσοχή εστιαζόταν στα τρία μεγάλα έργα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων – τα αεροπλάνα, τα πλοία, το μαχητικό όχημα πεζικού.
Εδώ και αρκετά χρόνια πιέζω για εστίαση σε πολύ φθηνότερα μικρά έργα, αλλά με μεγάλο ασύμμετρο πλεονέκτημα και πληροφοριακή υπεροχή, από τις αναλύσεις ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μικρά συστήματα, αλλά, με μεγάλη επίδραση στον τομέα της επίγνωσης της κατάστασης, τόνισε ο Ράντεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συγκρούσεις όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι τα φθηνά, οικονομικά, εμπορικά συστήματα όπως τα drones, που μπορούν να επιτύχουν τεράστιο αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, έχουν μεγάλη σημασία.
Σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Βουλγαρία να έχει τα μέσα για να το πραγματοποιήσει – να διαθέτει μη επανδρωμένα συστήματα, αυτόνομα συστήματα, συστήματα ραδιοηλεκτρονικού πολέμου, συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης.
—