Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

16 νέες συμφωνίες υπέγραψαν Τουρκια και Ουγγαρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η διεθνής κοινότητα έχει θεμελιώδη ευθύνη να δώσει τα σωστά μηνύματα στο Ισραήλ και να τερματίσει τη σφαγή» στη Γάζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση της τελετής υπογραφής, προσθέτοντας πως «ως Τουρκία, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες από την πρώτη ημέρα για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποτροπή της εξάπλωσης των συγκρούσεων».

Αναφερόμενος δε στις σχέσεις Τουρκίας – Ουγγαρίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι «με την από κοινή πολιτική δήλωση που υπογράψαμε με τον Όρμπαν, ανεβάσαμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο της ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Από την πλευρά του, ο Όρμπαν επισήμανε ότι «ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών (της Ουγγαρίας) με την Τουρκία έχει διπλασιαστεί» και υποστήριξε πως «η Τουρκία πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα με τη συμφωνία για τα σιτηρά στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «η Ουγγαρία υποστηρίζει το αίτημα της Άγκυρας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Θέσατε ένα πολύ μεγάλο σχέδιο για τον επόμενο αιώνα. Ο επόμενος αιώνας θα είναι δικός σας. Το πιστεύουμε, για αυτό κάναμε συμφωνίες», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιάννη Μανδαλίδη, ο Ερντογάν δώρισε στον Όρμπαν ένα τουρκικής κατασκευής αυτοκίνητο, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να ανταποδίδει, κάνοντας δώρο στον πρόεδρο της Τουρκίας ένα άλογο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ