Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ.) και το ΔΝΤ (20,1 δισ.).
Είναι η δεύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF το 2022. Σημειώνεται πως αυτή η κίνηση έρχεται λίγες ώρες μετά το «καμπανάκι» του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι τα… δύσκολα για την ελληνική οικονομία θα έρθουν μετά το 2032, όταν θα «ξεπαγώσουν» τα τοκοχρεολύσια που θα πρέπει να πληρώνει η χώρα μας, συνεπώς έως τότε θα πρέπει να έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις για ραγδαία μείωση του κρατικού χρέους.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων πιστοποιεί την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλει στη δημιουργία ακόμη πιο θετικών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια. Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του Προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη. Ακόμη πιο σημαντική συνέπεια είναι η βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές».
Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως, επίσης πριν από τη λήξη τους, το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ.
«Ράλι» στα ελληνικά ομόλογα
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς οι δηλώσεις των επικεφαλής της Fed και της ΕΚΤ ενισχύουν την εκτίμηση των αγορών ότι ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων έχει κλείσει και ότι την επόμενη χρονιά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση.
Την κούρσα οδηγούν τα ελληνικά ομόλογα, που οι τιμές τους «απογειώθηκαν» στο τριήμερο και οι αποδόσεις τους κινούνται πλέον σε χαμηλά 16μήνου. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου υποχώρησε κατά 10 μονάδες και κινείται κάτω από το 3,20%, φτάνοντας ακόμα και το 3,19%. Κατά 11,4 μονάδες υποχωρεί η απόδοση του 5ετούς ελληνικού, που διαμορφώνεται σε 2,69%.
Ραγδαία αποκλιμάκωση αποδόσεων σημειώνεται και στα κρατικά χρεόγραφα των χωρών του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινείται κοντά στα επίπεδα του 2%, όπως επίσης του γαλλικού και του ολλανδικού. Σημειώνεται πως το ιταλικό 10ετές συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 3,70%.