Αναλυει ο Ανδρέας Σταλιδης
1. Η Τουρκία βρίσκεται στις χειρότερες σχέσεις της με τη Δύση (ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία, Ισραήλ, όλο τον ΝΑΤΟ) και μόνο αυτήν συμφέρει να δείχνει ότι έχει ξαφνικά καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Εμείς προσπαθούμε εδώ και 50 χρόνια να δείξουμε στη Δύση την επιθετικότητα της Τουρκίας και τώρα που η Δύση το βιώνει, της δίνουμε χέρι φιλίας χωρίς κανέναν λόγο και αντάλλαγμα.
2. Στο «δια ταύτα» της Διακήρυξης αναφέρεται ρητά η δέσμευση για αποχή από πρωτοβουλίες και ενέργειες που υπονομεύουν το γράμμα και το πνεύμα της διακήρυξης. Τα πράγματα που θα μπορούσαν, κατά την Τουρκία, να τα υπονομεύουν αυτά είναι πχ, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, το κλείσιμο των κόλπων, το αίτημα για αναγνώριση 6-10 μιλίων εναέριου χώρου, υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας, επιστροφή στρατιωτικού υλικού στα νησιά κλπ. Απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα για χάρη της ειρήνης εμείς και η Τουρκία υπόσχεται να μην κάνει επιθετικές δηλώσεις!
3. Σε άλλο σημείο στο «δια ταύτα» της Διακήρυξης δεσμευόμαστε ότι θα λύνουμε νυν και μελλοντικές διαφορές μόνο απ’ ευθείας διμερεώς ή με μέσα αμοιβαίας επιλογής (πχ επιδιαιτησίες, δικαστήρια). Δηλαδή, ικανοποιούμε ένα ακόμα αίτημα της Τουρκίας να παύουμε να καταγγέλουμε διεθνώς την συμπεριφορά της (μέσω ΕΕ, ΝΑΤΟ, συμμάχων κλπ).
4. Στα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την εξάλειψη πηγών έντασης συμπεριλαμβάνεται η χρήση IFF (Identification Friend or Foe), με τον οποίο μηχανισμό τα τουρκικά αεροσκάφη θα αναγνωρίζονται ως φίλια, ακόμα και όταν παραβιάζουν την έκταση 6-10 μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου ή του FIR Αθηνών για έρευνα και διάσωση
5. Στο 5ο εισαγωγικό σημείο δεσμευόμαστε για «πνεύμα αλληλεγγύης σε τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις». Εγείρεται το ερώτημα αν αυτό αφορά και αλληλεγγύη και σε διαμάχες της Τουρκίας με τρίτες χώρες.
6. Η σημειολογική υπόκλιση του υπ. εξωτερικών στον Ερντογάν δύο φορές, και στο αεροδρόμιο κατά την υποδοχή και στο Μέγαρο Μαξίμου, καλλιεργεί κλίμα δουλοπρέπειας και ποτίζει την ελληνική κοινωνία με ηττοπάθεια.
7. Η ικανοποίηση του παγίου αιτήματος της Τουρκίας για διευκόλυνση βίζας παραβιάζει τη Συνθήκη του Σένγκεν και κατέστησε την Ελλάδα ως πράκτορα των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ευρώπη.
8. Ούτε και στην υποτιθέμενη «ενημέρωση πολιτικών αρχηγών» λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση με τον Ερντογάν δεν αναφέρθηκε τίποτα ουσιαστικό. Τα κόμματα ενημερώθηκαν για όλα ταυτόχρονα με τους πολίτες από τα ΜΜΕ την ημέρα της επίσκεψης. Η μυστική διπλωματία στο ζενίθ.
Και όλα αυτά, ενώ η Τουρκία ξεδίπλωσε όλες τις θέσεις της χωρίς καμία απολύτως έκπτωση, κουβέντα για το casus belli και την απειλή χρήσης βίας εναντίον μας.
Αποτίμηση της Διακήρυξης των Αθηνών Μητσοτάκη – Ερντογάν
1. Η Τουρκία βρίσκεται στις χειρότερες σχέσεις της με τη Δύση (ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία, Ισραήλ, όλο τον ΝΑΤΟ) και μόνο αυτήν συμφέρει να δείχνει ότι έχει ξαφνικά καλές σχέσεις με την Ελλάδα.
— Andreas Stalidis (@a_stalidis) December 9, 2023