Γράφει ο Αιας (β)
Με την ηθική στην πολιτική απαντούν ο Αλέξης Τσίπρας και η Λούκα Κατσέλη, στους εκβιασμούς, τις συναλλαγές, τις απειλές, τις συκοφαντίες και τις βρόμικες μεθοδεύσεις της καταρρέουσας πολιτικοοικονομικής «μαφίας».
ΣΥΡΙΖΑ και Κοινωνική Συμφωνία δεν φέρνουν απλώς μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση αλλά προτείνουν ένα διαφορετικό σύστημα αξιών, μια άλλη αντίληψη για την κοινωνία και τον άνθρωπο, που εκπορεύεται από την υγιή προσέγγιση της πολιτικής.
Αλλωστε, η έλλειψη ηθικής, που χαρακτηρίζει το χρεοκοπημένο και
διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αφού στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπισή της.
Η πεμπτοφαλλαγγίτικη μαύρη προπαγάνδα της Διαπλοκής και της Τρόικας για την κατατρομοκράτηση και τον αναίσχυντο εκβιασμό του λαού, τον οποίο επιμένουν να εκλαμβάνουν ως διανοητικά καθυστερημένο, είναι τώρα πιο οργισμένη και πιο ψευδής παρά ποτέ.
Ο ΔΟΛ με τα γουσουφάκια του έβγαλαν τα μεγάλα μαχαίρια για να επιφέρουν τα μοχθηρά χτυπήματά τους κάτω από τη μέση. Στον χορό των «καταραμένων» χορεύουν αντάμα, Σαμαράς, Μπενύτο, Λαγκάρντ, Μέρκελ, Μπόμπολας Αλαφούζοι Mega και τα φιλαράκια τους οι «κουκουλοφόροι». Συστρατεύονται για να… σώσουν την Ελλάδα, που οι ίδιοι ακριβώς κατέστρεψαν.
Η Λούκα Κατσέλη, με την εμπειρία και το κύρος της διεθνώς αναγνωρισμένης οικονομολόγου, συνεπής με τις θέσεις και απόψεις της, εξ αιτίας των οποίων απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου και αντλώντας δύναμη από τα ανακουφισμένα πρόσωπα των απελπισμένων, που έσωσαν και σώζουν τα υπερχρεωμένα σπιτικά τους, απαντά: «Μας φοβούνται γιατί είμαστε ανεξάρτητοι, δεν μας κρατάνε πουθενά».
Η συζήτηση Τσίπρα – Κατσέλη, επικεντρώθηκε γύρω από τους άξονες μιας αριστερής κυβέρνησης, που θα βγάλει τη θηλιά του Μνημονίου από τον λαό.
Α. Τσίπρας: «Θα ήθελα να εξάρω το σημαντικό ηθικό πλεονέκτημα που δημιουργεί η απόφαση της Κοινωνικής Συμφωνίας να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικές θέσεις και όχι ανταλλάγματα βουλευτικών εδρών ή αξιωμάτων. Σε μια εποχή ιδεολογικής και πολιτικής φθήνιας, σε μια εποχή που ορκισμένοι εχθροί ενώνονται σε ανίερες συμμαχίες μη τυχόν και χάσουν τα οφίτσιά τους και την πρόσβασή τους στην εξουσία, αυτή είναι μια στάση που πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό».
Λ. Κατσέλη: «Το δίλημμα σήμερα, το διακύβευμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε ή όχι μια ακηδεμόνευτη προοδευτική διακυβέρνηση για τον τόπο; Μια κυβέρνηση η οποία θα βάλει τέλος στην πολιτική της λιτότητας, της βαθιάς ύφεσης, της έκρηξης της ανεργίας, των μεγάλων ανισοτήτων, της βίαιης αναδιανομής εισοδήματος και πλούτου από τον ευρωπαίο και Έλληνα φορολογούμενο, από τον εργαζόμενο και συνταξιούχο στους κερδοσκόπους, στην τραπεζοκρατία, στην ολιγαρχία;».
Α. Τσίπρας: «Συμφωνήσαμε -με τη Λ. Κατσέλη- ότι μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την Ελλάδα και το λαό μας, μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την σταθερότητα της οικονομίας μας δεν είναι οι εταίροι, αλλά εγχώριες δυνάμεις που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με εξωθεσμικά αλλά και θεσμικά κέντρα των Βρυξελλών, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Εμάς δεν μας ξαφνιάζει αυτό. Θα θυμάστε ότι το είχε επισημάνει σε δηλώσεις του ο Γιάννης Δραγασάκης εκείνη την περίοδο, τότε που στείλαμε επιστολή στον κ. Μπαρόζο και στον κ. Ρομπάι. Αυτό που μας ξαφνιάζει όμως είναι το πόσο αδίστακτοι είναι ορισμένοι που, προκειμένου να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Και πιστεύουμε ότι στην ίδια ανεύθυνη τυχοδιωκτική σκοπιμότητα εντάσσεται και η σπουδή της ΕΤΕ να δημοσιοποιήσει μια έκθεση για το ευρώ. Λυπούμαστε πραγματικά για το κατάντημα των πανικόβλητων, μέσα και έξω από τη χώρα. Ας γνωρίζουν όμως πως ότι κι αν σκαρφιστούν, όσο κι αν προσπαθήσουν, όποια κινδυνολογία κι αν επινοήσουν δεν είναι σε θέση να χειραγωγήσουν ούτε την αξιοπρέπεια, ούτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα στις 17 του Ιούνη θα γυρίσει σελίδα».
Λ. Κατσέλη: «Εμείς, ως Κοινωνική Συμφωνία, πήραμε μια απόφαση, ότι θα στηρίξουμε τις γνήσιες προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου που θέλουν κι αναζητούν μια προοδευτική διακυβέρνηση. Βασική συνιστώσα αυτών των δυνάμεων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό, με απόφαση της πρώτης μας πανελλήνιας συνάντησης στελεχών, αποφασίσαμε να δουλέψουμε, να αγωνιστούμε και να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μια ελάχιστη προγραμματική σύγκλιση για την επόμενη μέρα, τις 18 Ιούνη, για μια προοδευτική διακυβέρνηση».
Α. Τσίπρας: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επί της ουσίας τους προγραμματικούς άξονες και τα πρώτα βήματα μιας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης που θα βγάλει από το λαό μας τη σφιχτή θηλιά του μνημονίου. Συμφωνήσαμε ότι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών δεν είναι η παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη. Το διακύβευμα είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με έναν λαό που θα ζει με αξιοπρέπεια ή με έναν λαό λεηλατημένο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς δυνατότητα να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ελπίδα. Αυτό είναι το διακύβευμα. Συμφωνήσαμε επίσης στην ανάγκη να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, αντικαθιστώντας το από ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης για την ανάπτυξη, την οικονομική και την κοινωνική, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη δίκαιη όμως δημοσιονομική εξυγίανση. Τις λεπτομέρειες αυτής της ελάχιστης προγραμματικής σύγκλισης θα έχουμε τη δυνατότητα να τις διατυπώσουμε στην πορεία προς τις εκλογές».
Λ. Κατσέλη: «Στις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί αυτή η προγραμματική συμφωνία, ένα πρόγραμμα, ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο θα στοχεύει στην παραγωγική αναδιάρθρωση, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση με αξιοπρέπεια. Αυτός είναι ο στόχος, αυτό είναι το διακύβευμα, γι αυτό θα αγωνιστούμε. Γι αυτό ως Κοινωνική Συμφωνία θέλουμε να συμβάλουμε πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές».