Νεπάλ: Πάνω απο 140 οι νεκροί απο το σεισμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πολύνεκρη τραγωδία εξελίσσεται ο απολογισμός του καταστροφικού σεισμού μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε χθες, Παρασκευή 3/11, την περιοχή Τζάτζαρκοτ στο δυτικό Νεπάλ, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 140 νεκρούς, εκφράζοντας, παράλληλα, φόβους πως ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Νεπάλ, ο φονικός σεισμός σημειώθηκε στις 23.47 (τοπική ώρα, 20.02 ώρα Ελλάδας), και έγινε αισθητός ακόμα και στο Νέο Δελχί της γειτονικής Ινδίας, όπου και κατέρρευσαν αρκετά κτίρια.

Το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 5,7 βαθμούς, αναθεωρώντας το από τους 6,2 βαθμούς που είχε ανακοινώσει νωρίτερα, ενώ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (USGS), ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με την ορεινή περιοχή κοντά στο επίκεντρο της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού, όπου επίσης έγινε αισθητή η δόνηση. Μια περιοχή με πληθυσμό 190.000 κατοίκους σε χωριά διασκορπισμένα σε απομακρυσμένους λόφους.

«Ο αριθμός των τραυματιών θα μπορούσε να είναι εκατοντάδες και οι θάνατοι μπορεί να επίσης να αυξηθούν», δήλωσε μέσω τηλεφώνου στο Reuters ο Χαρίς Τσάντρα Σάρμα, αξιωματούχος της περιοχής Τζάτζαρκοτ. «Πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει, πολλά άλλα έχουν ρωγμές. Χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στο κρύο, στην ύπαιθρο, διότι φοβούνταν πολύ να μπουν στα σπίτια τους, λόγω των μετασεισμών», πρόσθεσε.

Τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης πρέπει να καθαρίσουν τους δρόμους που έχουν κλείσει λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τον σεισμό, προκειμένου να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές, δήλωσε με τη σειρά του ο αξιωματικός της αστυνομίας, Ναμαράτζ Μπαταράι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2015 περίπου 9.000 ήταν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε δυο σεισμούς στη χώρα αυτή των Ιμαλαΐων. Ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια καταστράφηκαν, με κόστος 6 δισ. δολαρίων για την τοπική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ