Ο Αντρίγια Μάντιτς είναι ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και, συγχρόνως, μέλος του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας, που διοικεί τον Στρατό του Μαυροβουνίου.
Η υπερψήφισή του ήρθε μετά από πολύωρη συζήτηση σήμερα στην ιδρυτική συνεδρίαση για την εκλογή των αρχηγών της Βουλής του Μαυροβουνίου.
Έλαβε την υποστήριξη 49 βουλευτών της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από 81 βουλευτές στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου. Συγκεκριμένα, υποστηρίχθηκε από τον συνασπισμό Για το μέλλον του Μαυροβουνίου (το κόμμα του πρώην Δημοκρατικού Μετώπου), το Κίνημα Ευρώπη Τώρα, οι Δημοκρατικοί, το φιλοσερβικό Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και δύο Αλβανικά κόμματα, κατά την ψηφοφορία σε συνεδρίαση της Βουλής του Μαυροβουνίου το απόγευμα της Δευτέρας.
Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών στην αντιπολίτευση αποχώρησαν από την αίθουσα πριν από την ψηφοφορία. Έδεσαν μια μαύρη κορδέλα στο μικρόφωνο στο όνομα μιας μαύρης μέρας για τη δημοκρατία στο Μαυροβούνιο, όπως είπαν.
Ο Μάντιτς είναι ο ηγέτης της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας – μέλος του φιλο-σερβικού και φιλορωσικού Δημοκρατικού Μετώπου (DF), το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε συνασπισμό για το μέλλον του Μαυροβουνίου.
Οι προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του κόμματος του Μάντιτς είναι η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η απόσυρση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Είναι επίσης πολέμιος της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.
Στην περιφερειακή πολιτική, ο Μάντιτς έχει εξαιρετικά στενές σχέσεις με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μίλοραντ Ντόντικ.
Αρνείται επίσης τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, όπου οι Σερβοβόσνιες δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 8.000 μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια κατά τη διάρκεια του πολέμου της δεκαετίας του 1990.
Είναι επίσης κοντά στην ιδεολογία του κινήματος των Τσέτνικ, που συνεργάστηκε με τη Γερμανία του Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έχει τον συμβολικό τίτλο του δούκα Τσέτνικ από το 2007. Είναι βουλευτής στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου εδώ και δύο δεκαετίες. Η εκλογή του Μάντιτς είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου κατανομής της εξουσίας.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του πρωθυπουργού, Μιλόϊκο Σπάιγιτς, με τη νέα πλειοψηφία, τα κόμματα του Δημοκρατικού Μετώπου θα στηρίξουν τη μειοψηφία του στη Βουλή και, στα τέλη του επόμενου έτους, θα γίνουν και επίσημα μέρος της.
Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει και εκφράσει πολλές φορές ανησυχία ότι η νέα κυβέρνηση αποτελείται από κόμματα και ηγέτες που είναι ενεργά ενάντια στις ευρωατλαντικές αξίες. Ανάλογη θέση έχουν εκφράσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Evropa e lire
—