Τα πορτρέτα των Ελλήνων πλοιοκτητών και το μεγαλείο της προσφοράς τους στη χώρα μας μέσω των ιδρυμάτων τους αποτυπώθηκαν στην ειδική έκδοση της «Ναυτεμπορικής» με τίτλο «Ελλήνων Έργα. Η Κοινωνική Προσφορά της Ναυτιλίας».
Η έκδοση παρουσιάστηκε σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου,στην οποία παραβρέθηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας.
«Η ναυτιλία θα πρέπει να πορευτεί ακόμα πιο δυναμικά απέναντι στην κοινωνία και στο χρέος της προς την πατρίδα» προλογίζει στην έκδοση η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.
«Τις περισσότερες φορές σιωπηρά και αθόρυβα, αλλά πάντα αποτελεσματικά, αγκαλιάζουμε διαφορετικές ανάγκες από άκρη σε άκρη της Ελλάδας μας. Είναι ανάγκη να χαρτογραφηθεί η προσφορά του κλάδου μας ως εθνική παρακαταθήκη», αναφέρει η ίδια, επισημαίνοντας την αξία της συγκεκριμένης έκδοσης.
Ο πρόεδρος Δημήτρης Μελισσανίδης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς στην εκδήλωση της «Ν».
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς είπε ότι«η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να γράφει ιστορία με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της παγκόσμιας ναυτιλίας, με απαραίτητα χαρακτηριστικά την πρωτοπορία, την ανιδιοτέλεια, τη συνέπεια, τη σοβαρότητα, τη σεμνότητα και το σεβασμό στον άνθρωπο με προσφορά στην κοινωνία με πολλαπλούς τρόπους».
Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής των Ιδρυμάτων «Μαρία Τσάκος», συνεχάρη τη «Ναυτεμπορική» για την αξιέπαινη πρωτοβουλία να περιβάλει σε έναν συλλογικό τόμο τη σημαντική προσφορά των Ελλήνων πλοιοκτητών στην κοινωνία.
Όπως είπε, η έκδοση αυτή εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία με αξιόλογο πόνημα που αποβλέπει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω στα κοινωφελή έργα των ναυτιλιακών ιδρυμάτων.
Ο Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, έκανε λόγο για εντυπωσιακή προσπάθεια στην έκδοση του λευκώματος.
Πάνος Λασκαρίδης,
Αναφερόμενος στις τιμές που έχουν αποδοθεί σε πολλά μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας για την κοινωνική τους προσφορά, είπε ότι θα πρέπει να την εκλάβουμε «ως σημαντική υπενθύμιση για το χρέος που έχουμε όλοι εμείς να προσφέρουμε κάτι στην πατρίδα. Δεν πρέπει η πολιτεία να τιμά εμάς, αλλά εμείς την πολιτεία και την πατρίδα», τόνισε.
O γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και πρόεδρος της Intercargo, Δημήτρης Φαφαλιός, ευχαρίστησε τη «Ναυτεμπορική» για την έκδοση αυτή, αλλά και για το ευρύτερο έργο που επιτελεί στη γενικότερη ανάδειξη του πολυσήμαντου ρόλου της ναυτιλίας.
Δημήτρης Φαφαλιός
Ο Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, πρόεδρος του Iδρύματος Ευγενίδου, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού, δηλώνοντας ότι τα ιδρύματα, αν συνασπίσουν τις προσπάθειες, μπορούν να έχουν ένα καλύτερο αθροιστικό αποτέλεσμα.
Ο Γιώργος Α. Τσαβλίρης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τσαβλίρη και μέλος Δ.Σ. του Τsavliris Salvage Group, είπε ότι «δεν χρειάζεται να έχεις μεγάλη περιουσία αλλά μεγάλη καρδιά. Ό,τι δίνει κανείς το δίνει από την ψυχή του. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τις μελλοντικές γενιές», τόνισε.
Γιώργος Α. Τσαβλίρης
«Είναι ένα ξεχωριστό έργο, που η “Ναυτεμπορική” το υλοποίησε για να δείξει στην ελληνική κοινωνία ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, που έχουν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση με τις επιδόσεις τους και το πρωτοπόρο επιχειρηματικό τους πνεύμα, έχουν ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα τους στη γενέτειρα γη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής», Σπύρος Κτενάς, ευχαριστώντας θερμά την οικογένεια Μελισσανίδη που έδωσε συνέχεια στη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της χώρας.
Η Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου, δημοσιογράφος-συγγραφέας και επιμελήτρια της έκδοσης, ανέφερε ότι σκοπός μας ήταν να αναδείξουμε το κοινωνικό έργο και την ευαίσθητη, ανθρώπινη πλευρά των Ελλήνων εφοπλιστών, εκ παραλλήλου με την επιχειρηματική τους πορεία. «Αναδύεται η προσωπικότητά τους μέσα από ρεαλιστικά πορτρέτα και όχι από αγιογραφίες», είπε.
Η αδιάλειπτη προσφορά του ελληνικού εφοπλισμού
Πολύς λόγος γίνεται διαρκώς για την κυριαρχία και το οικονομικό αποτύπωμα του ελληνικού εφοπλισμού. Αυτό που δεν έχει αναδειχθεί με την ίδια ένταση είναι η αδιάλειπτη προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο της χώρας μας.
Η πολυτελής ειδική έκδοση της «Ναυτεμπορικής», με τίτλο «Ελλήνων Έργα – Η Κοινωνική Προσφορά της Ναυτιλίας», καλύπτει ακριβώς αυτό το κενό, καταγράφοντας τα επιτεύγματα της ναυτιλίας των Ελλήνων, αλλά και το κοινωφελές έργο των εφοπλιστών.
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα συμβάλλει, εδώ και δεκαετίες, με πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράςστην ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, άμεσα και συστηματικά, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες στέκονται αρωγοί σε καίριους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Τέχνη, η Νεότητα, η Τρίτη Ηλικία, η Θρησκεία, το Θαλάσσιο Περιβάλλον, η Φύση, η Επιστήμη.
Επιτελούν ένα κοινωνικό έργο ανθεκτικό στον χρόνο, καθώς, όπως μας ενημερώνει η δημοσιογράφος – επιμελήτρια της έκδοσης Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου, ακόμη και πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν καραβοκύρηδες που έσπευδαν να καλύψουν τις ανάγκες, είτε της κοινωνίας είτε μεμονωμένα των συνανθρώπων τους, αθόρυβα και χωρίς καμία δημοσιότητα.
Και ένα έργο ουσιώδες, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού, ανακουφίζοντας χιλιάδες συμπολίτες μας, θύματα φυσικών καταστροφών, βελτιώνοντας συνολικά την ποιότητα ζωής ευπαθών ομάδων. «Δημιούργησαν ένα πιο ασφαλές ανθρώπινο περιβάλλον, κάνοντας πράξη τις συγγενείς έννοιες του ήθους και του φιλότιμου» σημειώνει η κ. Χριστοφιλοπούλου.
Τα 28 Ιδρύματα που παρουσιάζει η λαμπρή ειδική έκδοση της «Ναυτεμπορικής» αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα της ευεργεσίας του ελληνικού εφοπλισμού. Παγκόσμιοι ηγέτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, οι Έλληνες γυρνούν στον τόπο που τους γέννησε και αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.
«Απόρροια της ελληνικής φιλοσοφίας, των διδαχών του αρχαίου δράματος και του λαϊκού πολιτισμού, φαίνεται ότι υπάρχει ένας άριστος συνδυασμός σοφίας, αρετής, καλής προαίρεσης και τιμής που οι πλοιοκτήτες εφάρμοσαν στις επιχειρήσεις τους και στα κοινωφελή τους έργα» καταλήγει το προλογικό σημείωμα της έκδοσης.
Η ταυτότητα των 28 Ιδρυμάτων
- Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού
- Ίδρυμα Αντώνιος & Ιωάννης Αγγελικούσης
- Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
- Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
- Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ίδρυμα Νικολάου & Ντόλλης Γουλανδρή
- Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου
- Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη
- Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός
- Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
- Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
- Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
- Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
- Ίδρυμα Aθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου
- Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου
- Μελισσανίδειο Ίδρυμα
- Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου
- Ναυτικό Μουσείο Χίου
- Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- Ίδρυμα Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού
- Φιλανθρωπικό Σωματείο «Παιδιά της Γης»
- Ιδρύματα Iωάννου Διαμαντή Πατέρα
- Ίδρυμα Νικόλας Δ. Πατέρας
- ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα
- Πολιτιστικόν Ίδρυμα Τσαβλίρη
- Ιδρύματα «Μαρία Τσάκος»
- Ίδρυμα Κλέλιας Χατζηιωάννου
- Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου
- Ίδρυμα Ωνάση