Πανέτοιμο το Ισραηλ για την χερσαία επίθεση στη Γάζα – Όλα ειναι πλέον θεμα χρόνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ φέρεται να είναι πανέτοιμες για την περιβόητη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά, για την ώρα, τη σκυτάλη έχει πάρει η διεθνής διπλωματία, με ηγέτες (Μέσης) Ανατολής και Δύσης να πραγματοποιούν συνεχείς συναντήσεις, με την ελπίδα να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι. Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε σήμερα ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων και πρόσθεσε πως «το υπουργικό συμβούλιο συζητά, επίσης, πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό… Αυτό είναι επίσης παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση στην περιοχή αυτή».

«Έχουμε όλα τα πιθανά σενάρια κατάληξης», δήλωσε με τη σειρά του ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, απαντώντας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο στρατός του Ισραήλ σχεδιάζει κατοχή της Λωρίδας της Γάζας και διακυβέρνησή της μετά τη χερσαία εισβολή του. Ο στρατός «παρουσίασε ένα επιχειρησιακό σχέδιο» στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «η Γάζα συνορεύει με άλλες χώρες… Άρα, όταν μιλάμε για το τελικό καθεστώς της, θα συνδυάζει τις προτεραιότητες σε πολιτικό επίπεδο και του στρατού».

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως χθες τη νύχτα έπληξε «τρομοκρατικούς» στόχους, αναφερόμενος σε θέσεις του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να απομακρύνει εσπευσμένα τους κατοίκους 28 κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα της χώρας, εξαιτίας των συγκρούσεων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Στο μεταξύ, από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Γάζα πιστεύεται ότι κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων έχουν παγιδευτεί περί τους 1.200 ανθρώπους, ανάμεσά τους τουλάχιστον 500 ανήλικα παιδιά, με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής να ισχυρίζονται πως βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε κλήσεις κινδύνου που έλαβαν.

«Πολλές φορές οι γιατροί λένε ότι ακούνε τα θύματα να ουρλιάζουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό», δήλωσε στο AP ο Μοχάμεντ Αμπού Σελμία, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα, του μεγαλύτερου ιατρικού κέντρου της Γάζας.

Στην Ιορδανία ο Μπάιντεν για τη συνάντηση με τους ηγέτες Ιορδανίας, Αιγύπτου και Παλαιστίνης

Τετραμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Ιορδανίας, Αιγύπτου και Παλαιστίνης, είναι προγραμματισμένη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 18/10, στην πρωτεύουσα Αμμάν, με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β’ να φιλοξενεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Γάζα, τον περιφερειακό αντίκτυπό τους, καθώς επίσης τη διασφάλιση της παροχής βοήθειας στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν «θα επαναλάβει ότι η Χαμάς δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και θα συζητήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Γάζα», δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κίρμπι. Σύμφωνα με το Reutrers, στόχος του Τζο Μπαίντεν είναι να αναδείξει την αμερικανική αλληλεγγύη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στον οποίο θα εμπλέκεται το Ιράν, η Χεζμπολάχ καθώς και η Συρία.

Ο Μπάιντεν θέλει επίσης να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, όπου σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την τελευταία εβδομάδα. Εκατοντάδες τόνοι βοήθειας από διάφορες χώρες περιμένουν εδώ και μέρες στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου εν αναμονή μιας συμφωνίας για την ασφαλή παράδοσή της στη Γάζα και την εκκένωση ορισμένων κατόχων ξένων διαβατηρίων μέσω του περάσματος της Ράφα.

«Θα καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για να φέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να παράσχουμε κάποιο είδος ασφαλούς διέλευσης για να βγουν οι πολίτες», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Συνάντηση ηγετών στο Κάιρο αυτό το Σαββατοκύριακο

«Αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο ηγετών στο Κάιρο μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου», δήλωσε σήμερα από τον Λίβανο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, υπενθυμίζοντας πως η Άγκυρα επιδιώκει να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για την ειρήνη στη Μέσα Ανατολή και υποστηρίζοντας πως υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα προς την Τουρκία κι από άλλες χώρες να αναλάβει αυτόν το ρόλο, ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι της απελευθέρωσης ομήρων και αποκάλυψε ότι ήδη συζητούν με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς.

«Ως Τουρκία, κατόπιν και σχετικών αιτημάτων που μας υποβλήθηκαν, ο πρόεδρός μας έχει αποφασίσει να διαδραματίσει κάθε είδους ανθρωπιστικό ρόλο και ρόλο διευκόλυνσης. Το κάνουμε αυτό σε όλες τις κρίσεις. Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει αιτήματα από διάφορες χώρες, ιδίως για την απελευθέρωση των πολιτών τους. Ως αποτέλεσμα, έχουμε αρχίσει να συζητάμε αυτά τα θέματα, ιδίως με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς. Οι προσπάθειές μας για την απελευθέρωση αλλοδαπών, πολιτών και παιδιών συνεχίζονται και οι προσπάθειές μας για την εξασφάλιση της διαρκούς ειρήνης θα συνεχιστούν», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να μην επεκταθεί η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εργαζόμαστε για το τι μπορεί να γίνει για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα ανοίξει την πόρτα σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο, σε μια σειρά πολέμων, αλλά αντιθέτως να αποτελέσει έδαφος για ειρήνη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τον αντίκτυπο της τραγωδίας σε άλλες χώρες και να αποτρέψουμε την εξέλιξη του πολέμου με τρόπο που θα αποσταθεροποιήσει τις χώρες της περιοχής, ιδίως τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερους πολέμους, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε μια ιστορική ειρήνη, που θα βάλει οριστικά τέλος στη σύρραξη με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους», υποστήριξε ο Φιντάν και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια ιστορική ειρήνη εδώ και καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες γι’ αυτό. Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να κάνει σοβαρά βήματα για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Η ειρήνη δεν θα έρθει στην περιοχή όσο καθυστερεί η ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους, και τα πρόσφατα γεγονότα το απέδειξαν για άλλη μια φορά».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λιβάνου, Abdallah Bouhabib, συμφώνησε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή, διαφορετικά η φωτιά μπορεί να λάβει διαστάσεις. «Φυσικά, θέλουμε να τηρηθεί το ψήφισμα 1701 και να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή, διότι αν δεν γίνει αυτό, η φωτιά θα ανάψει περαιτέρω στην περιοχή».

Ιράν: «Κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις δυνάμεις της αντίστασης»

Την ίδια ώρα, το Ιράν επιμένει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, με τον ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να κάνει λόγο σήμερα για γενοκτονία των Παλαιστινίων, τονίζοντας πως «αν συνεχιστούν αυτά τα εγκλήματα οι δυνάμεις της αντίστασης θα γίνουν ανυπόμονες και κανείς δεν θα μπορεί να τις σταματήσει».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι «αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων, οι μουσουλμανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αντίστασης θα γίνουν ανυπόμονες και κανείς δεν θα μπορεί να τις σταματήσει». «Ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα από το σιωνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «κανείς δεν πρέπει να ελπίζεi ότι κάποιες πλευρές, όπως το Ιράν, θα μπορέσουν να εμποδίσουν τις δυνάμεις της αντίστασης» να αναλάβουν δράση.

Ο Χαμενεΐ αναφερόταν στον «άξονα της αντίστασης», όπως αποκαλούνται ατύπως οι χώρες και οι οργανώσεις που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου. «Σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα έχουμε ευθύνη να αντιδράσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε», εκτίμησε ο Χαμενεΐ, ενώ πρόσθεσε ότι «οι αξιωματούχοι του σιωνιστικού καθεστώτος θα πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα».

Χθες Δευτέρα το βράδυ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «προληπτικής δράσης του άξονα της αντίστασης» εναντίον του Ισραήλ «τις επόμενες ώρες», καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Αμίρ Αμπντολαχιάν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στη Γάζα και το Ισραήλ με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Εξάλλου ο Χαμενεΐ επέκρινε «τους αξιωματούχους κάποιων χωρών», που στηρίζουν το Ισραήλ και οι οποίοι κατήγγειλαν ότι η Χαμάς, κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, «σκότωσε αμάχους».

«Δεν είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι αυτοί στους οικισμούς είναι όλοι τους ένοπλοι. Και ακόμη κι αν ήταν άμαχοι, πόσοι από αυτούς σκοτώθηκαν;», διερωτήθηκε, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι σκοτώνει «αμάχους, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους» στη Γάζα.
Απειλούν και οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει άλλο ένα «κύμα κλονισμού» από το «μέτωπο της αντίστασης εάν οι ωμότητες του δεν σταματήσουν στη Γάζα», δήλωσε υποδιοικητής του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη. «Τα σοκ του μετώπου της αντίστασης κατά του σιωνιστικού καθεστώτος θα συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθεί αυτός ο “καρκινικός όγκος” από τον παγκόσμιο χάρτη» δήλωσε ο ταξίαρχος Αλί Φαντάβι, προσθέτοντας πως «άλλο ένα κύμα είναι καθ’ οδόν, αν το Ισραήλ δεν τερματίσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ