Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοδότησης για να λάβει υποστήριξη από φιλανθρωπικές οργανώσεις και φιλικές χώρες, μεταφέροντας χρήματα μέσω τούνελ της Γάζας ή χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα για να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις, αναφέρει αραβικό δημοσίευμα.
Ωστόσο , η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, θα αντιμετωπίσει περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση σε κεφάλαια μετά την επίθεσή της, η οποία σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς, και αφού το Ισραήλ απάντησε εξαπολύοντας τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό της Γάζας στη σύγκρουση των 75 ετών .
Η ισραηλινή αστυνομία είπε αυτή την εβδομάδα ότι είχε παγώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Barclays Bank που οι αρχές είπαν ότι συνδέεται με τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη Χαμάς και απαγόρευσαν λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δωρεών, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των λογαριασμών ή την αξία των περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό το βήμα έριξε φως σε ένα περίπλοκο χρηματοπιστωτικό δίκτυο που υποστηρίζει τη Χαμάς και την κυβέρνησή της στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία διευθύνει από το 2007. Κάποιο από αυτό το δίκτυο είναι νόμιμο και το μεγαλύτερο μέρος του είναι σε μεγάλο βαθμό κρυφό.
Ο Μάθιου Λέβιτ, πρώην Αμερικανός αξιωματούχος που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Χαμάς, που ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια δολάρια, προέρχεται από φόρους στην οικονομική δραστηριότητα και από χώρες ή φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Χαμάς συγκεντρώνει χρήματα σε χώρες της περιοχής και λαμβάνει δωρεές από Παλαιστίνιους, άλλους ομογενείς και φιλανθρωπικές οργανώσεις .
Ο Λέβιτ είπε ότι η Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες όπως η Βρετανία, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες ή ψεύτικες επιχειρηματικές συμφωνίες για να αποφύγει τους αυξανόμενους διεθνείς περιορισμούς .
«Η Χαμάς είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους χρήστες κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας », δήλωσε ο Τομ Ρόμπινσον, συνιδρυτής της Elliptic, μιας εταιρείας έρευνας Blockchain.
Αλλά το κίνημα είπε φέτος ότι θα σταματήσει τη δραστηριότητα κρυπτονομισμάτων, μετά από μια σειρά απωλειών.
Οι ερευνητές του Blockchain στο TRM Labs δήλωσαν αυτή την εβδομάδα σε ένα ερευνητικό σημείωμα ότι η συγκέντρωση χρημάτων σε κρυπτονομίσματα είχε προηγουμένως αυξηθεί μετά από γύρους βίας που αφορούσαν τη Χαμάς.
Η TRM Labs ανακοίνωσε ότι μετά από μια σύγκρουση τον Μάιο του 2021, οι λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων που ελέγχονται από τη Χαμάς έλαβαν περισσότερα από 400.000 $ .
Ωστόσο, η TRM Labs είπε ότι από τη βία που σημειώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, εξέχουσες ομάδες υποστήριξης που συνδέονται με τη Χαμάς έχουν μεταφέρει μόνο μερικές χιλιάδες δολάρια μέσω κρυπτογράφησης.
Η εταιρεία πρόσθεσε, «Ένας πιθανός λόγος για τον χαμηλό όγκο δωρεών είναι ότι οι ισραηλινές αρχές τις στοχεύουν αμέσως» και ότι το Ισραήλ έχει κατασχέσει κρυπτονομίσματα «αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων» από λογαριασμούς που συνδέονται με τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια.
Από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το Ισραήλ κατέσχεσε περίπου 190 κρυπτογραφημένους λογαριασμούς που έλεγε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς .
Οι σύμμαχοι της Χαμάς έχουν βρει τρόπους να παραδίδουν μετρητά στη Γάζα, είτε μέσω κρυπτονομισμάτων είτε με άλλα μέσα.
Ενίσχυση από το Ιράν
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι το Ιράν παρέχει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για υποστήριξη παλαιστινιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, και επεσήμανε τις μεθόδους μεταφοράς χρημάτων μέσω εταιρειών κοχυλιών, ναυτιλιακών συναλλαγών και πολύτιμων μετάλλων .
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι η Χαμάς είχε δημιουργήσει ένα μυστικό δίκτυο εταιρειών μέχρι πέρυσι που διαχειριζόταν επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες στην περιοχή και το υπουργείο ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες τον Μάιο του 2022 .
Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει συχνά τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράν ότι τροφοδοτούν τη βία παρέχοντας όπλα στη Χαμάς.
Η Τεχεράνη, η οποία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ, λέει ότι παρέχει ηθική και υλική υποστήριξη στη Χαμάς, όπως έχει υποστηρίξει την παλαιστινιακή υπόθεση από την επανάσταση του 1979.
Ο Στέφεν Ράιμερ του Royal United Services Institute προέβλεψε ότι οι πρόσφατες προσπάθειες να αποτραπεί η πρόσβαση του κινήματος στα επίσημα κανάλια χρηματοδότησης θα έχουν περιορισμένη επιτυχία. Πρόσθεσε, «Οι μέθοδοι χρηματοδότησής τους έχουν αναπτυχθεί με τρόπο που τους επιτρέπει να τους παρακάμπτουν (τους περιορισμούς)».
—