Την Πέμπτη, χιλιάδες μέλη του Γενικού Εργατικού Συνδικάτου της Τυνησίας, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικοί, δικηγόροι και φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και σε απόρριψη της ομαλοποίησης με το Ισραήλ.
Οι διαδηλωτές, που ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία και κατήγγειλαν τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Συνδικάτου Εργασίας πριν κατευθυνθούν στην οδό Habib Bourguiba στην καρδιά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Agence France-Presse.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Ο λαός θέλει να ποινικοποιήσει την ομαλοποίηση», «Η αντίσταση είναι αντίσταση, δεν υπάρχει συμφιλίωση ή συμβιβασμός» και «Η Παλαιστίνη είναι αραβική, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον πόλεμο».
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την υποστήριξη της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, θεωρώντας ότι οι δύο χώρες έγιναν «σύμμαχοι στην επίθεση κατά των Παλαιστινίων».
Το Ισραήλ βομβαρδίζει εντατικά τη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο εβραϊκό κράτος το Σάββατο. Ο πόλεμος έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε τουλάχιστον 1.200 θανάτους στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι, ενώ από την Παλαιστινιακή πλευρά, 1.354 άτομα σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού.
Το hashtag «Al-Aqsa Flood», που είναι το όνομα της επιχείρησης που ξεκίνησε το κίνημα της Χαμάς, πυροδότησε ένα κύμα αλληλεγγύης στον αραβικό κόσμο.
Η Τυνησία, η οποία ήταν η προσωρινή έδρα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης με επικεφαλής τον Γιάσερ Αραφάτ από το 1982 έως το 1994, δείχνει σταθερά την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό σκοπό και απορρίπτει οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, σε αντίθεση με άλλες αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ πρόσφατα.
Τον Οκτώβριο του 1985, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην παράκτια περιοχή του Χαμάμ Τσατ στα νότια προάστια της Τύνιδας, σκοτώνοντας δεκάδες Τυνήσιους και Παλαιστίνιους.
Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, μαθητές σχολείων χαιρέτησαν την Τρίτη την παλαιστινιακή σημαία μέσα στα σχολεία τους.
Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ επαναλαμβάνει ότι η ομαλοποίηση με το Ισραήλ είναι «έγκλημα». Τόνισε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι «η Παλαιστίνη δεν είναι φάκελος ή υπόθεση στην οποία υπάρχει ενάγων και κατηγορούμενος, αλλά είναι δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού που δεν μπορεί να ακυρωθεί με παραγραφή ή να ακυρωθεί από τους κατακτητές Σιωνιστές μέσω δολοφονίας, εκτοπισμού και αποκοπής των πιο βασικών αναγκών της ζωής, όπως το νερό και τα φάρμακα».
Μια κοινοβουλευτική επιτροπή έχει προγραμματίσει να μελετήσει ένα σχέδιο νόμου που ποινικοποιεί την ομαλοποίηση με το Ισραήλ στο τέλος αυτής της εβδομάδας, όπως σημειώνεται.
—