Την ειδηση που μετέδωσε πρωτο το Ολυμπία και άπαντες αποσιώπησαν:
Ληστεία και απαγωγή με απειλή όπλου στο Μετρό της Αθήνας28 Σεπτεμβρίου στις 23:20 το βράδυ 4 άτομα λήστεψαν ζευγάρι με την απειλή όπλου στην αποβάθρα του μετρό στο Μοναστηρακι.Αφού αφαίρεσαν το κολιέ της συζύγου του και την τσάντα απήγαγαν τον σύζυγο μέχρι τον επόμενο σταθμό του Συντάγματος.Στο κεντρο της Αθήνας δηλαδή!!Φυσικά δεν συνελήφθει κανείς.Ούτε ακούστηκε ΤΙΠΟΤΑ.Η αστυνομία εικάζει ότι δεν ήταν αληθινό το όπλο.
Πληθαίνουν καθημερινά τα περιστατικά εγκληματικότητας και ανομίας στο δίκτυο του Μετρό και τον ΗΣΑΠ. Οι σταθμάρχες καταγγέλλουν ελλιπή αστυνόμευση παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από την φύλαξη δημοσίων προσώπων.
Με αφορμή και το συμβάν της 28ης Σεπτεμβρίου, το Συνδικάτο Σταθμαρχών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνει ὀτι την περασμένη Πέμπτη στον σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι, έναν από τους πιο κεντρικούς της πρωτεύουσας, ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε ζευγάρι και αφού έκλεψαν υπό την απειλή όπλου από την γυναίκα τα κοσμήματα που φορούσε, απήγαγαν τον άνδρα, τον οποίο έβαλαν διά της βίας σε συρμό που αναχωρούσε. Οι δράστες τον άφησαν ελεύθερο στον Σταθμό του Συντάγματος.
«Συμμορίες νεαρών τραμπουκίζουν επιβάτες και λεηλατούν την δημόσια περιουσία στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (και όχι μόνο), δημιουργώντας ένα τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας στο κοινό, που παρακολουθεί εμβρόντητο την σταδιακή απαξίωση του πιο νευραλγικού μέσου μαζικής μεταφοράς του λεκανοπεδίου» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.
Αναφερόμενοι στο Σχέδιο ΑΡΙΑΔΝΗ, το οποίο εκπονήθηκε το 2020 για την αστυνόμευση του δικτύου της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., τονίζουν ότι οι αριθμοί στελέχωσης είναι απογοητευτικοί και αμείλικτοι: «Ενώ στην αρχική πρόβλεψη προβλέπονταν 136 οργανικές θέσεις αστυνομικών, καλύφθηκαν μόνο οι 116. Από αυτούς θα πρέπει να υπολογίσει κανείς τις άδειες, τα ρεπό και τα διάφορα κολλήματα, με αποτέλεσμα το δυναμικό να πέφτει κατακόρυφα. Το δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) απλώνεται σε όλο το λεκανοπέδιο και η έκτασή του επιβάλει γενναία στελέχωση, χωρίς καθυστερήσεις. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εκτιμούμε πως είναι εγκληματική».
Το ζήτημα -προσθέτουν οι σταθμάρχες- υπερβαίνει τα όρια της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση, «έτσι ώστε το επιβατικό κοινό του λεκανοπεδίου και οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Τα δεδομένα και η εικόνα του μέσου αυτή τη στιγμή, μόνο απογοητευτικά μπορούν να χαρακτηριστούν».
Προσθέτουν πως έχουν ενημερώσει τους αρμοδίους «και τα γεγονότα δεν αφήνουν περιθώρια να πει κανείς ότι δεν ήξερε». Αναφέρουν, δε, πως διάφορα περιστατικά πιστοποιούν καθημερινά το πρόβλημα, ενώ «η αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας του κοινού και των εργαζομένων, χαρακτηρίζεται ως προχειρότατη».
Επιπλέον, δίνουν έμφαση στην υποστελέχωση της ΣΤΑΣΥ, η κατάσταση της οποίας «είναι η χειρότερη από συστάσεώς της και των προγενέστερων οργανισμών που την συνέθεσαν (ΑΜΕΛ, ΗΣΑΠ)».
Τέλος, χαρακτηρίζουν επιτακτική την ανάγκη για προσλήψεις με έκτακτες διαδικασίες και γενναία στελέχωση του Σχεδίου ΑΡΙΑΔΝΗ, «χωρίς υπεκφυγές και ημίμετρα. Οι σπατάλες σε άλλους τομείς του κράτους δεν μπορούν να στερούν από το επιβατικό κοινό μια αξιοπρεπή μετακίνηση με ασφάλεια. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εξαθλίωσης».