Αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αν και πολλές φορές έχει κατηγορηθεί λόγω του τρόπου που συχνά την μαγειρεύουμε. Συνήθως, κατηγοριοποιείται μαζί με το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά στους «κακούς» υδατάνθρακες, τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε σε μεγάλες ποσότητες, αλλά από την άλλη πλευρά έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας.
Δείτε παρακάτω τρεις λόγους για να την έχουμε ενταγμένη στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα:
– Τα οφέλη όταν καταναλώνεται με τη φλούδα είναι πολλά, αλλά άγνωστα στους περισσότερους. Η κατανάλωση μιας πατάτας με τη φλούδα, μας δίνει έξτρα δόση φυτικών ινών. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, αλλά και για τον έλεγχο της πείνας.
– Το κάλιο που περιέχει η πατάτα συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης, ενώ οι βιταμίνες Β6, Β3 και Β9 εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
– Η πατάτα μάς δίνει ακόμη σίδηρο και μαγγάνιο, δύο μέταλλα που διευκολύνουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων.
– Αν και δεν είναι πολύ γνωστό, οι πατάτες έχουν και βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά στη θεραπεία των πληγών.
[baby.gr]