Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στους κατοίκους τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που προσάρτησε η χώρα του πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ανέφεραν το Reuters και το TASS.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι περιοχές Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορόζιε και Χερσώνα αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υποστήριξε τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που προέκυψαν μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους και απορρίφθηκαν από το Κίεβο και τη Δύση ως παράνομα.
Εξάλλου, η Ρωσία ελέγχει μόνο εν μέρει αυτές τις ουκρανικές περιοχές, έχοντας χάσει εδάφη εκεί ως αποτέλεσμα των ουκρανικών αντεπιθέσεων τον περασμένο χρόνο.
Σήμερα, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι των περιοχών Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορόζιε και Χερσώνας είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να είναι μέρος της Ρωσίας στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων πέρυσι.
«Όπως πριν από ένα χρόνο στα ιστορικά δημοψηφίσματα, ο λαός για άλλη μια φορά εξέφρασε και επιβεβαίωσε την επιθυμία του να είναι με τη Ρωσία και στήριξε τους συμπατριώτες του που, με σκληρή δουλειά και πραγματικές ενέργειες, αποδείχθηκαν άξιοι της εμπιστοσύνης του λαού», είπε σε βίντεο που κυκλοφόρησε τα μεσάνυχτα, λίγο περισσότερο από τέσσερα λεπτά.
Ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση του ότι με την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε σώσει τον λαό της από εθνικιστές ηγέτες στο Κίεβο, οι οποίοι, όπως είπε, οργάνωσαν πραξικόπημα το 2014 και στη συνέχεια πυροδότησε έναν “ευρείας κλίμακας εμφύλιο πόλεμο”, καταφεύγοντας σε “τρομοκρατία κατά των διαφωνούντων” και υπέβαλαν το Ντονμπάς σε αποκλεισμό, με συνεχείς βομβαρδισμούς και ενέργειες τιμωρίας.
Στα δημοψηφίσματα, η ένταξη των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Ωστόσο, σύμφωνα με το Κίεβο και τη Δύση, οι ψηφοφόροι δέχθηκαν πιέσεις.
Επιπλέον, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο σε καμία από τις εν λόγω περιοχές.
Στη συνέχεια, η Ρωσία πέρασε σε άμυνα και ο ουκρανικός στρατός, εφοδιασμένος με όπλα από τη Δύση, ξεκίνησε μια αντεπίθεση τον Ιούνιο για να ανακαταλάβει τις τέσσερις περιφέρειες και όλα τα εναπομείναντα κατεχόμενα εδάφη, όπως σημειώνεται.
—