Πρόκειται για μία σελίδα της ιστορίας μας, σχετικά άγνωστη, όταν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη στις 30 Σεπτεμβρίου 1821 αντιμετώπισε σφοδρή επίθεση του Καρά-Αλή που με τα βαριά εξοπλισμένα σκάφη του έφερε σε δυσμενή θέση τους Έλληνες ναυτικούς. Την κρίσιμη όμως εκείνη στιγμή ο Σπετσιώτης Μπόντασης επιχείρησε τόλμημα από το οποίο σώθηκε όλη η μοίρα.
Όπως αναφέρεται, προχώρησε ταχύτατα με τη Νάβα του ανάμεσα από τουρκικά πλοία. Εκείνα αντί να στρέψουν τα πυροβόλα εναντίον του φοβούμενα ότι το Σπετσιώτικο πλοίο ήταν πυρπολικό έσπευσαν να απομακρυνθούν σε αρκετή απόσταση. Τότε ο Μπόντασης εξαπέλυσε εκεί μια βάρκα γεμάτη από εύφλεκτες ύλες και της έβαλε φωτιά δημιουργώντας τεχνητό καπνό στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο καπνός ήταν τόσο πολύς ώστε μετά από λίγο τα πλοία έγιναν αφανή μεταξύ τους και ο Μποντασης γύρισε γρήγορα στα ελληνικά.
Οι Τούρκοι πιστεύοντας ότι η φλεγόμενη βάρκα ήταν το Σπετσιώτικο πλοίο φοβήθηκαν την εφόρμηση προς πυρπόληση και άρχισαν να κανονιοβολούν κατά της εστίας του καπνού και έτσι τα ελληνικά πλοία κατόρθωσαν να διαφύγουν ακτοπλούντα και να περάσουν γύρω από το Κατάκολο.
Στο ιστορικό της ναυμαχίας αναφέρθηκε η υπεύθυνη δραστηριοτήτων Β/θμιας εκπ/σης ν. Ηλείας Τίτα Τερζή.
«Στις 30 Σεπτεμβρίου 1821 το Κατάκολο αποτέλεσε τον χώρο ναυτικής σύγκρουσης μεταξύ του Ελληνικού στόλου υπό την αρχηγία του θρυλικού ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του Τουρκικού με επικεφαλής τον Καρά Αλή. Ο πλοίαρχος Ανάργυρος Αναργύρου κατέγραψε στο ημερολόγιο του την ναυμαχία. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του στην ναυμαχία ενεπλάκησαν 12 ελληνικά πλοία και 11 βαριά εξοπλισμένα τουρκικά πλοία στις εκβολές του Αλφειού. Αν και αρχικά ο ελληνικός στόλος ήταν επιτιθέμενος στη συνέχεια αναγκάστηκε να αμυνθεί λόγω της υπεροπλίας των Τούρκων. Παρά τον σφοδρό κανονιοβολισμό των Τούρκων και χάρις στους επιδέξιους χειρισμούς των πλοιάρχων ο ελληνικός στόλος διέφυγε τον κίνδυνο. Στην κορύφωση της ναυμαχίας ο Σπετσιώτης πλοίαρχος Νικόλαος Μπότασης επιχείρησε τόλμημα που χάρισε τη σωτηρία σε όλη την μοίρα του ελληνικού στόλου και του επέτρεψε να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση»… ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Τερζή.