Ενδομητρίτιδα, ένας ύπουλος εχθρός της γονιμότητας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σωστή λειτουργία του ενδομητρίου, της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη και την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης, καθώς σε αυτό εμφυτεύεται το γονιμοποιημένο ωάριο και αναπτύσσεται το έμβρυο κατά τους εννέα μήνες της κύησης.

Αρκετές όμως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, χωρίς να το γνωρίζουν, πάσχουν από ενδομητρίτιδα, δηλαδή από φλεγμονή στο βλεννογόνο της μήτρας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη ή και αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης.

Η ενδομητρίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης, από παθογόνα μικρόβια που εισέρχονται στην κοιλότητα της μήτρας είτε μέσω του κολπικού σωλήνα με το σπέρμα, με ταμπόν και ενδομήτριες συσκευές αντισύλληψης είτε κατά τη διάρκεια γυναικολογικών επεμβάσεων, τα οποία εγκαθίστανται σε αυτή και δημιουργούν φλεγμονή στον ιστό της.

Ο dr μαιευτήρας – γυναικολόγος Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθημερινά αναλαμβάνει τη θεραπεία δεκάδων γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίτιδα, καθώς εφαρμόζει μια πρωτοποριακή θεραπευτική μέθοδο, την οποία έχει αναπτύξει ο ίδιος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο δρ μας εξηγεί αναλυτικά για τη νόσο.

  • Dr Σφακιανούδη, η ενδομητρίτιδα πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας;

Η νόσος είναι ένας αθόρυβος εχθρός της γονιμότητας μιας γυναίκας, γιατί κατά το μέγιστο μέρος της είναι εντελώς ασυμπτωματική. Η δε βιβλιογραφία ουσιαστικά την αδικεί, γιατί δεν την έχει ανακαλύψει απόλυτα ακόμα. Tώρα αρχίζει κι ασχολείται. Ομως, κατά την αντίληψή μου, αφορά πάνω από τις μισές γυναίκες που έχουν δυσκολία στη σύλληψη χωρίς άλλο προφανές αίτιο.

  • Πώς γίνεται η διάγνωσή της;

Η διάγνωσή της γίνεται υστεροσκοπικά ή με ειδικού τύπου βιοψία, που αναλύεται με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Να φανταστείτε, από τις 100 γυναίκες που έχουν μικρόβιο στη μήτρα τους μόλις το 30% μπορεί να απομονωθεί από αυτά τα μικρόβια με τις συμβατικές καλλιέργειες (κολπικές, τραχηλικές, ενδομητρίου) και οι υπόλοιπες 70 να θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτε, επειδή έχουν στα χέρια του μια αρνητική καλλιέργεια. Στην ουσία, όμως, η μήτρα τους μπορεί να βρίθει μικροβίων, τα οποία δυστυχώς οι συμβατικές μέθοδοι ανίχνευσής τους δεν μπορούν να τα ανακαλύψουν. Γι’ αυτό πολλές γυναίκες με ενδομητρίτιδα καταφεύγουν από τη μια αποτυχημένη εξωσωματική στην άλλη μέχρι να ανακαλύψουν ότι το πρόβλημά τους βρίσκεται στη μήτρα τους – αν είναι τυχερές.

  • Το θεραπευτικό πρωτόκολλο που ακολουθείτε τι ποσοστά επιτυχίας έχει;

Εφαρμόζω με την ομάδα μου μια καινοτόμα τεχνική, αυτή της ενδομήτριας έγχυσης αντιβίωσης, και το ποσοστό περιορισμού της νόσου -και όχι ίασης, γιατί είναι συγκεκριμένος ο όρος που χρησιμοποιώ, καθώς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εκριζώσουμε τα μικρόβια ούτε από το ανδρικό ούτε από το γυναικείο γενετικό σύστημα- φτάνει το 85%. Ο σκοπός μας, δε, είναι να δημιουργήσουμε ένα «παράθυρο» ύφεσης της φλεγμονής, ώστε να επιτευχθεί σύλληψη είτε με φυσικό τρόπο -και είναι άπειρα τα περιστατικά που τα καταφέρνουν έτσι- είτε στα πλαίσια της εξωσωματικής, εφόσον υπάρχουν κατάλληλα έμβρυα για να μεταφέρουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ