Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύει την υγεία μας από καρδιαγγειακές παθήσεις και από τον καρκίνο, ενώ θεωρείται η πιο αποτελεσματική φυσική μέθοδος αποτοξίνωσης.
Βασικό ευεργετικό συστατικό τους οι πολύτιμες πολυφαινόλες. Μάλιστα όσο πιο φρέσκο είναι το σταφύλι τόσο περισσότερες πολυφαινόλες έχει. Γι’ αυτό κατά την αγορά τους επιλέξτε αυτά που έχουν το πιο πράσινο και σκληρό κοτσάνι. Ωστόσο τα σταφύλια διακρίνονται και για τις μεγάλες ποσότητες σακχάρων που έχουν (γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από τους διαβητικούς), αλλά και για τα ελεύθερα οργανικά τους οξέα. Περιέχουν επίσης πολύ νερό, βιταμίνη C, φώσφορο, κάλιο και νάτριο, γι’ αυτό έχουν και αντιοξειδωτική και διουρητική δράση. Χάρη μάλιστα στη διαδικασία αποτοξίνωσης που μπαίνει ο οργανισμός τρώγοντας σταφύλια, το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό και τα μαλλιά πιο φωτεινά.
Οι ποικιλίες των σταφυλιών
Λευκά, κόκκινα ή μαύρα, με ή χωρίς κουκούτσι, τα σταφύλια αυτή την περίοδο κυριαρχούν και είναι το καλύτερο φρούτο για όλες τις ώρες της ημέρας, καθώς πέρα από νόστιμα είναι και πολύ χορταστικά. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 30 ποικιλίες σταφυλιών, ενώ η πιο αγαπημένη ποικιλία των περισσότερων είναι η σουλτανίνα, το χωρίς κουκούτσι λευκό σταφύλι, η οποίο μάς ήρθε από τη Μικρά Ασία και διαδόθηκε στη χώρα μας με τους πρόσφυγες του 1922. Την απολαμβάνουμε και αποξηραμένη (η γνωστή λευκή σταφίδα) και τη χρησιμοποιούμε πολύ τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.
Όπλο κατά της κυτταρίτιδας
Χάρη στη διουρητική του δράση, το σταφύλι έχει την ιδιότητα να αποτοξινώνει και να αποβάλλει τις βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό μας. Είναι επίσης η πιο φυσική μέθοδος για να καταπολεμήσεις την ενοχλητική κυτταρίτιδα, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην κατακράτηση υγρών. Με τη βοήθεια του πολύτιμου σταφυλιού αποβάλλονται τα περιττά υγρά και τα άλατα από τα προβληματικά σημεία, τα οποία λειαίνονται και δείχνουν καλύτερα. Το σταφύλι είναι επίσης καλός σύμμαχος για να κρατάς το βάρος σου σταθερό. Βοηθά στη συντήρηση και τη σταθερότητα των κιλών μετά από δίαιτα, αφού αποτρέπει και την κατακράτηση υγρών. Αρκεί βέβαια να μην το παρακάνεις. Υπολόγισε ότι τα 100 γραμμάρια περίπου έχουν 70 θερμίδες.
Σταφύλια για το παιδί και για την έγκυο
Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ιδιαίτερα η σουλτανίνα και η σταφίδα είναι πλούσια σε Ωμέγα 3. Το σταφύλι συνίσταται και για τα παιδιά, από δύο ετών και άνω. Επειδή όμως τα παιδιά είναι δύσκολα στις δοκιμές συνήθως, αρχικά δοκιμάστε να του το κόψετε σε μικρά κομματάκια για να τα μασήσει εύκολα ή δοκιμάστε να τα κάνετε χυμό.
Σταφυλοθεραπεία
Για πλήρη αποτοξίνωση του οργανισμού ή τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, πολλοί επιλέγουν το σταφύλι ως αποκλειστική τροφή στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα έχουν γραφτεί και βιβλία για τη σταφυλοθεραπεία. Κάποιες εκδοχές συνιστούν να τρώει κανείς αποκλειστικά σταφύλια δύο μέρες τη βδομάδα, ενώ άλλες να τρώει σταφύλια με μαύρο ψωμί για 5 έως 15 μέρες (το πρωί μόνο σταφύλια, το μεσημέρι και το βράδυ μαζί με ψωμί). Τα σταφύλια πρέπει να τρώγονται πάντα με τη φλούδα και με τα κουκούτσια, τα οποία καθαρίζουν το έντερο.
Στη σταφυλοθεραπεία απαγορεύεται φυσικά ο καφές αλλά και οτιδήποτε άλλο (τσάι, λεμονάδα, γάλα). Μόνο το νερό επιτρέπεται. Η δράση της σταφυλοθεραπείας σε κάποιες χρόνιες παθήσεις, όπως η δυσκοιλιότητα, το άσθμα, η βρογχίτιδα, ο πονοκέφαλος, η ωτίτιδα, τα ρευματικά, η παχυσαρκία, κ.ά., είναι ιδιαίτερα επιτυχής.
Με τη σταφυλοθεραπεία αυτό που ουσιαστικά επιτυγχάνεται είναι η πλήρης αποτοξίνωση του ήπατος, του εντέρου και των νεφρών. Δεν συνίσταται ωστόσο σε διαβητικούς και σε άτομα με ερεθισμένο παχύ έντερο.