Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα, Σάββατο, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και εκατοντάδων Ερυθραίων αιτούντων άσυλο στο Τελ Αβίβ.
Μεταξύ των τραυματιών ήταν περίπου 30 αστυνομικοί, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας του Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι οι συγκρούσεις ήταν υπό έλεγχο.
Οι αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν μπροστά από μια αίθουσα στο νότιο Τελ Αβίβ που επρόκειτο να φιλοξενήσει μια εκδήλωση για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ερυθραίας, που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ερυθραίας στο Ισραήλ.
Εκατοντάδες αντίπαλοι της κυβέρνησης της Ερυθραίας συνέρρευσαν στον χώρο για να αποτρέψουν την οργάνωση της εκδήλωσης και ξέσπασαν συγκρούσεις και ταραχές μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, που θεώρησαν τη συγκέντρωση μη εξουσιοδοτημένη διαδήλωση και διέταξαν την εκκένωση του δρόμου.
Οι συγκρούσεις και από τις δύο πλευρές συνοδεύτηκαν από διαδηλωτές που πέταξαν πέτρες, ξύλινες σανίδες και σακούλες σκουπιδιών στην αστυνομία. Η έφιππη αστυνομία κλήθηκε στο σημείο, χρησιμοποίησε βόμβες ήχου και πυροβόλησε στον αέρα. Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης αληθινά πυρομαχικά, καουτσούκ σφαίρες και δακρυγόνα.
Μάλιστα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε – σε ανακοίνωσή του – την ανησυχία του για τις ταραχές που σημειώθηκαν και έδωσε εντολή στην αστυνομία και σε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας να στείλουν ενισχύσεις και να βάλουν οριστικό τέλος σε αυτό το χάος.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο αριθμός των Ερυθραίων αιτούντων άσυλο έφτασε τους 17.850, οι περισσότεροι από τους οποίους ήρθαν παράτυπα στο Ισραήλ από την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά πριν από χρόνια. Πολλοί από αυτούς έχουν εγκατασταθεί σε φτωχές γειτονιές στην παραλιακή πόλη του Τελ Αβίβ.
Η Ερυθραία διοικείται από τον Πρόεδρο Isaias Afwerki, με σιδερένια πυγμή, από την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1993. Είναι μια από τις πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο και κατέχει πολύ χαμηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις πολιτικές ελευθερίες και την οικονομική ανάπτυξη.
Al Jazeera
—