Συριζα: Οι ομιλίες των 5 υποψηφίων αρχηγών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχεδόν ομόφωνα, με δύο «παρών», εγκρίθηκαν οι πέντε υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Σάββατο.

Στην συνέχεια πήραν τον λόγο αλφαβητικά οι πέντε υποψήφιοι. Σημειώνεται πως απουσιάζει ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου με τις ομιλίες της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, και του αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη. Η Ράνια Σβίγκου κάλεσε τα μέλη του Προεδρείου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Το Συνέδριο άρχισε με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κρατούν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών.

Στη συνέχεια, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιάννη Δρόσσο, ενέκρινε ως ενιαία πρόταση τις 5 υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Να δώσει ισχυρό μήνυμα η παρουσία του κόσμου στις κάλπες της επόμενης Κυριακής» ζήτησε η Ράνια Σβίγκου. «Η κοινωνία χρειάζεται έναν δυνατό και ενωμένο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουμε για τα δύσκολα, τα δύσκολα δεν τα φοβόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας της Κ.Ε.

«Η επόμενη ημέρα να μας βρει πιο δυνατούς, πιο ενωμένους για την μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκες ο τόπος» επισήμανε κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης.

Οι ομιλίες των υποψηφίων:

Αχτσιόγλου: «Δεν είμαστε με τα τζάκια, πρέπει να σπάσουμε τον φόβο»

Με σύνθημα «πρέπει να σπάσουμε τον φόβο», «δεν είμαστε με τα τζάκια» και με στόχο «να δείξουμε ότι η αλλαγή είναι ρεαλιστική και εφικτή» ανέβηκε, το μεσημέρι του Σαββάτου (02/09), στο βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η Έφη Αχτσιόγλου, που είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, παρουσιάζοντας τέσσερις άξονες για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Έφη Αχτσιόγλου είπε: «Από το 2019 ως το 2023 δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία. Στην πιο κρίσιμη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε ν’ ανοίξει τον βηματισμό του, επικράτησε μια προβληματική εσωστρέφεια, εξασθένησαν οι δεσμοί με την κοινωνία, με τις εργαζόμενες γυναίκες, τους νέους, τους επιστήμονες, εξασθένησε με το αίσθημα της ποιότητας ζωής. Πρέπει να αναδιοργανωθούμε. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στην κοινωνία, από τον πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος. Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα. Να τους πείσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα».

H Έφη Αχτσιόγλου συμπλήρωσε: «Το Kράτος είτε απουσιάζει είτε κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του είτε νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας και τη βία. Αυτή είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μια δυστοπία».

Επιπλέον πρόσθεσε: «Χρειάζεται πρόγραμμα και κοινωνική διαθεσιμότητα, πρέπει να είμαστε εκεί. Η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα. Η νίκη της Δεξιάς εμπέδωσε στην κοινωνία ότι το καλύτερο είναι το επισφαλές. Της εμπέδωσε τον φόβο ότι όποια αλλαγή θα φέρει την καταστροφή».

Οι τέσσερις άξονες από την Έφη Αχτσιόγλου

Βασικό μέρος της ομιλίας της Έφης Αχτσιόγλου αποτέλεσαν οι τέσσερις κεντρικοί άξονες που παρουσίασε για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.

Αυτοί είναι οι εξής:

Το κράτος της νέας εποχής: «Κράτος υπηρέτης των συμφερόντων ή κράτος στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου;», ήταν το δίλημμα που έθεσε για ν’ απαντήσει πως στόχος είναι ένα «κράτος που λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε κράτος – στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών. Με δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς διαχωρισμούς. Ένα κράτος με δομές εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεις που δεν μένουν ημιτελείς λόγω συμφερόντων. Ένα κράτος διαφάνειας, χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες, με ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο: «Συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι, εισάγοντας συνεχώς απλώς για να ενισχύσουμε τον τουρισμό ή αλλάζουμε;», ρώτησε η Έφη Αχτσιόγλου και τοποθετήθηκε σχετικώς: «Στην πρώτη περίπτωση θα έρθει ξανά η χρεοκοπία. Είναι σίγουρο ότι θα χαθεί το τρένο. Αλλάζουμε ριζικά το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Διευρύνουμε τη βάση παραγωγής. Δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, στην τεχνολογία, επιδιώκοντας την εμπλοκή των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αξιοποιούμε και το ταμείο ανάκαμψης. Προτεραιότητας στις ενεργειακές κοινότητες, όχι σε μεγάλους κολοσσούς. διευρύνουμε τα κοινά αγαθά, το νερό, τον αέρα, τις παραλίες. Αυτές είναι οι μάχες. Την ψηφιακή πρόοδο στην υπηρεσία του πολίτη».

Η εργασία μπροστά: «Δύο αντιλήψεις συγκρούονται, η οπισθοδρομική και η σύγχρονη. «Η δεξιά κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια, απαξιώνει την εργασία, στερεί την προοπτική. Είναι αποστολή να δώσουμε προοπτική στον κόσμο της εργασίας, να γράψουμε τι σημαίνει να εργάζεσαι στην Ελλάδα, να πείσουμε έναν εργαζόμενο ότι η καθημερινότητα μπορεί να γίνει καλύτερη. Ενιαία δικαιώματα για όλους. Όχι στο κάστρο που θα κρύβεται η ανομία και η ασυδοσία εις βάρος των μισθών, του χρόνου και της ίδιας της ζωής».

Η μάχη για τα δικαιώματα: «Το δικαίωμα των ανθρώπων στην ασφάλεια, στον αυτοπροσδιορισμό, στην ίδια τη ζωή» ήταν ο τέταρτος τομέας της ομιλίας της υποψήφιας προέδρου. «Αν οι πολίτες σκιάζονται από την ανασφάλεια, αν υπάρχει ο φόβος ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος. Θέλουμε μια κοινωνία ορατή που θα διεκδικεί και θα θεωρεί αυτονόητο πως οι ζωές όλων έχουν αξία. Μόνο μέσα από μια δημοκρατία. Δικαιώματα για όλες, όλους και όλα. Δεν υπάρχει χώρος συμβιβασμού. Όποιος πιστεύει το αντίθετο δεν έχει χώρο στις γραμμές μας. Τα ομοφοβικά παραληρήματα που εκτόξευσαν εναντίον του συνυποψηφίου μας δεν θ’ αντιμετωπίσουν μόνο τη χλεύη μας, θα μας βρουν απέναντι. Εμείς είμαστε το κόμμα του μαχητικού φεμινισμού και των μειονοτήτων, του σεξουαλικού προσανατολισμού. Το κόμμα που δίνει τη μάχη με την άκρα δεξιά. Έτσι θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα με εξωστρέφεια. Δεν είναι φτωχή συγγενής που ακροβατεί σε εθνικιστικές εξάρσεις και υποχωρητικότητα».

Κασσελάκης: «Δεν θα ανεχτώ καμία κηδεμονία και καμία υπονόμευση από κανέναν»

«Θέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος επειδή οι ψυχές αυτού του τόπου δικαιούνται την ευκαιρία να παλέψουν τους μηχανισμούς των συμφερόντων και να τους κερδίσουν.

Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά το άτομο αυτό να προέρχεται από την Αριστερά».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.

Δεν κινητοποιούμαστε όλοι από το χρήμα, υπάρχει και κόσμος που κινητοποιείται από τον συνάνθρωπο, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους θέτει υποψηφιότητα καθώς και το όραμά του για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας.

«Κάθε φορά που ρωτάω τα μέλη μας, ”Τι σημαίνει Αριστερά”, η απάντηση είναι: ένας αξιακός κώδικας, μια στάση ζωής για δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, και προστασία στον αδύναμο.

Αυτές οι αξίες με εκφράζουν πλήρως. Είναι κυριολεκτικά η ιστορία της ζωής μου, μόνο που η ζωή μου εκτροχιάστηκε από την διαπλοκή.

Και αντί το μέλλον μου να καταδικαστεί από τις παθογένειες της πατρίδας μου, είχα μια διέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες – σε αυτήν την χώρα με βαθιά ριζωμένες ανισότητες, με πολύ προβληματική ιστορία στην γεωπολιτική, με έλλειψη εθνικού αισθήματος πέρα από το Αμερικανικό Όνειρο του Πλουτισμού και του Ατομικισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κατεβαίνω για πρόεδρος της παράταξης μας γιατί οι Ελληνίδες και Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους Ελληνικό Όνειρο. Το Όνειρο της ατομικής αυτοπραγμάτωσης και της κοινωνικής απελευθέρωσης –πάντα με εντιμότητα».

«Έχουμε απέναντί μας ένα σάπιο κράτος και ένα δεξιό παρακράτος. Έχουμε απέναντί μας μια Λερναία Ύδρα. Και όσο άλλοι χαϊδεύουν τα κεφάλια της, εμείς μπορούμε και πρέπει να κάψουμε το κτήνος. Τώρα!», ανέφερε εξαπολύοντας επίθεση στην δεξιά κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Διότι δεν υπάρχει τίποτα πιο πατριωτικό από το να προστατεύεις τις ζωές στον τόπο σου. Και να τους δίνεις έμπρακτα ένα έντιμο, ξεκάθαρο μονοπάτι στο Ελληνικό Όνειρο.Μόνον έτσι οι αγώνες της Αριστεράς θα μετουσιωθούν σε χειραφέτηση της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα» πρόσθεσε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην συνέχεια, κάλεσε σε συστράτευση όλων καθώς όπως είπε, στόχος του είναι να υπάρχει άμεση επαφή με τα μέλη και να πάψει η εσωστρέφεια, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει θέμα κανόνων –έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας».

«Η μεγαλύτερη τομή που θα κάνω ως πρόεδρος θα είναι η άμεση επαφή με τα μέλη μας, με τις Ομάδες Μελών, οι οποίες θα γίνουν άμεσα εργοστάσια παραγωγής πολιτικής και αναμεταδότες πολιτικής σκέψης.

Αρχίζοντας από τα προκριματικά ψηφοδέλτια παντού – να είναι τα ίδια τα μέλη που θα αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών, και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού. Και σε αυτήν την πορεία θα είμαι μέσα στην κοινωνία, παροτρύνοντας και εξοπλίζοντας τα μέλη μας να συμμετέχουν στον κοινωνικό ιστό: στους συλλόγους, στις κοινότητες, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα, σε όλες τις οργανωμένες κοινωνικές δράσεις».

«Δεν θα ανεχτώ καμία κηδεμονία και καμία υπονόμευση από κανέναν» είπε χαρακτηριστικά.

Παππάς: «Χτίζουμε την παράταξη για την νίκη»

Ο Νίκος Παππάς ήταν αυτός που ανέβηκε, τρίτος κατά σειρά στο βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και είπε πως «αρχίζουμε από τις 10 Σεπτεμβρίου, χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη». Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε: «Χτίζουμε το μέλλον της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ειρήνης για την Ελλάδα. Μια καλύτερη χώρα για όλους και όλες».

Μάλιστα, ο Νίκος Παππάς συνέχισε επισημαίνοντας τα εξής: «Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον. Όπου κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις δυνατότητες και τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του. Όχι πατώντας πάνω στην αποτυχία του διπλανού».

«Δεν θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία αυτής της τοποθέτησης για να αναλύσω ακόμα μία φορά το πόσο κακή είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ούτε για να επαναλάβω ακόμα μία φορά το σύνολο των ψηφισμένων προγραμματικών μας θέσεων ή κάποιων παραλλαγών τους. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παραγωγικό. Θα επικεντρωθώ, λοιπόν, στο τι πρέπει εμείς να κάνουμε για να ξανακερδίσουμε. Θα πω, όμως, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει πολύ νωρίς ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό, αλλά την ολόπλευρη κρίση. Και στην κοινωνία και στην οικονομία και στους θεσμούς και στο περιβάλλον. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχει σύντομα πολιτική φθορά […] Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα κερδίζουμε εμείς; Κάθε άλλο. Δεν υπάρχει ώριμο φρούτο, ούτε αυτόματο πολιτικό εκκρεμές» είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακόμα, ο ίδιος είπε πως «για να ανακάμψουμε και να κερδίσουμε, υπάρχουν σαφείς πολιτικές, προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις».

Πολιτικές προϋποθέσεις: «Μεταξύ άλλων να διασφαλίσουμε πολιτική και κοινωνική ευρύτητα. Και αν η σύγχρονη ταυτότητά μας, όπως την προσδιορίσαμε στη διακήρυξή μας, ήταν επίκαιρη το 2019, είναι πολλαπλά επίκαιρη το 2023. Σήμερα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε ότι είμαστε μια νέα μεγάλη αριστερή, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, μια νέα μεγάλη αριστερά, που θα ενσωματώνει τις θετικές εμπειρίες του παρελθόντος. Μία παράταξη που συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Ένα μείγμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού είναι αναγκαίο προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο έτσι θα αποκλείσουμε τα σενάρια που μας θέλουν συμπληρωματική δύναμη. Μόνο έτσι θα πείσουμε ότι είμαστε η μόνη ανταγωνιστική δύναμη στη Ν.Δ. του Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Παππάς.

Επίσης, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να εκφράζουμε μόνο τη ριζοσπαστική αριστερά. Ότι η στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού ήταν ένας ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός. Υπάρχει και η άποψη ότι δεν πρέπει να μιλάμε για παράταξη από την αριστερά ως το κέντρο γιατί αυτοί οι όροι είναι ξεπερασμένοι, είναι αδειανά πουκάμισα και μας αρκεί να λέμε ότι απευθυνόμαστε στους πολλούς. Οι έννοιες αριστερά, κέντρο και δεξιά δεν είναι έννοιες κενές. Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «αριστερά- δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει. Και όσο η Αριστερά δεν καταφέρει να αποσπά δυνάμεις του κέντρου από τη στρατηγική τους συγκόλληση με τη δεξιά δεν θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία. Για να κερδίσουμε λοιπόν τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Δεν μπορεί να αξιώνουμε τίποτα λιγότερο από τον εαυτό μας. Πρέπει και θα το καταφέρουμε. Θα χτίσουμε την παράταξη της νίκης, την παράταξη που είναι ικανή να κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Προγραμματικές προϋποθέσεις: «Και πρώτη από όλες να αποκλείσουμε την προγραμματική μας απονεύρωση και το να υπονοήσουμε έστω και ως υποψία, ότι οι αρνητικές πλευρές των πολιτικών που μας επέβαλε η τρόικα ήταν δικές μας επιλογές. Οι βασικές, στρατηγικές δεσμεύσεις μας ήταν, είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτες» είπε ο Νίκος Παππάς και έκανε ξεχωριστή αναφορά στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. «Είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε, όχι μόνο με τη νεολαία, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας και της επισφάλειας, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, με τη μεσαία τάξη» συνέχισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Δεν είμαστε απλά το κόμμα της μισθωτής εργασίας. Γιατί και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων είναι άνθρωποι πολλές φορές σκληρά εργαζόμενοι. Που ενδεχομένως δουλεύουν διπλό μεροκάματο, έχουν την αγωνία της επιβίωσης της επιχείρησης και πιθανότατα υφίστανται εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της ενέργειας ή τα καρτέλ των προμηθευτών τους. Είναι άνθρωποι που αυτονόητα ανήκουν στην κοινωνική συμμαχία που πρέπει να χτίσουμε, για να βαδίσει η Ελλάδα στον δρόμο της δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Δεν θα τους αφήσουμε στη Δεξιά η οποία οραματίζεται σχέδια Πισσαρίδη και δημιουργικές καταστροφές των μικρών επιχειρήσεων και, μάλιστα, σε ένα πλαίσιο μηδενικών δικαιωμάτων για τους μισθωτούς. Είναι αυτονόητο, ότι αν εξασφαλίσουμε συνθήκες βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, μπορούμε ευκολότερα να προστατέψουμε και τη μισθωτή εργασία που ακουμπά κατά 80% με 85% σε αυτές τις επιχειρήσεις».

Ο Νίκος, εν συνεχεία, δήλωσε: «Αν έρθει μία συμφωνία με την Τουρκία που αποδομεί όσα κατακτήσαμε την περίοδο 2015 – 2019, που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή, να μην περιμένουν καμία συναίνεση από τη δημοκρατική παράταξη και την Αριστερά. Δεν θα δώσουμε τέτοια συναίνεση. Το λέμε και ως Έλληνες πατριώτες και ως δημοκράτες αγωνιστές της ειρήνης στην περιοχή. Το υποσχόμαστε ως η νέα μεγάλη, πατριωτική αριστερά, μια παράταξη με ισχυρά πατριωτικά χαρακτηριστικά»

Οργανωτικές προϋποθέσεις: «Δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019. Αργήσαμε να εκλέξουμε την ηγεσία μας από τη βάση. Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό. Δεν αξιοποιήσαμε και δεν ενσωματώσαμε τα 110 χιλιάδες νέα μέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική δημοκρατία στο κόμμα των μελών. Όχι ένα κόμμα δομών που θα καταστέλλει, θα ακυρώνει και θα αγνοεί τη βούληση των μελών. Αυτό το βήμα πρέπει να το ολοκληρώσουμε αλλά και να κάνουμε και άλλα βήματα για την αναβάθμιση της λειτουργίας ενός κόμματος των μελών. Να εκλέξουμε νομαρχιακές επιτροπές με καθολική συμμετοχή των μελών. Να εκλέξουμε νέα συντονιστικά. Να διαμορφώσουμε δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στον αγροτικό χώρο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να συγκροτήσουμε τις περιφερειακές μας οργανώσεις, που μεταξύ άλλων θα προετοίμαζαν το κόμμα για τις περιφερειακές εκλογές. Να δρομολογήσαμε δημοψηφίσματα. Να συγκροτούμε τα ψηφοδέλτιά μας με καθολική συμμετοχή των μελών στην επιλογή. Να αξιοποιήσουμε, επιτέλους, την κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα απλών αγωνιστών και εκπροσώπων φορέων που ήρθαν να μας συνδράμουν» πρόσθεσε στη συνέχεια ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Νίκος Παππάς είπε: «Το κόμμα μας έχει ανάγκη σήμερα ένα τεράστιο κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής που θα έχει επί της ουσίας επανιδρυτικά χαρακτηριστικά του κόμματος των μελών. Ένα κύμα που θα παρασύρει κακές πρακτικές και κλειστές πόρτες. Ένα άλμα δημοκρατίας. Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον. Όπου κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις δυνατότητες και τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του. Όχι πατώντας πάνω στην αποτυχία του διπλανού. Αλλά εκκινώντας από ένα περιβάλλον συλλογικής ασφάλειας και προστασίας […] Όπου οι οικογένειες, οι εργαζόμενοι οι μικρές επιχειρήσεις τα βγάζουν πέρα χωρίς να υποθηκεύουν το μέλλον. Όπου η οικονομία δεν παραδίνεται στις προτεραιότητες των δυνάμεων της αγοράς. […] Θα οικοδομήσουμε μια χώρα όπου οι δυνατότητες του καθενός στη ζωή δεν καθορίζονται από τις συνθήκες γέννησης και της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του. Όπου κανείς δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη, χωρίς την πρώτη κατοικία του. […] Μια χώρα όπου ο κάθε άνθρωπος να αναπτύσσει ολόπλευρα και ελεύθερα τις δυνατότητες του».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Νίκος Παππάς σημείωσε: «Ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον να χτίσουμε μαζί το κοινό μας σπίτι. Το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Τη μεγάλη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Την παράταξη που θα σηκώσει την χώρα στις πλάτες της. Ξεκινάμε από τις 10 Σεπτέμβρη. Χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη. Χτίζουμε το μέλλον της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ειρήνης για την Ελλάδα. Μια καλύτερη χώρα για όλους και όλες».

Τζουμάκας: Μας εμπνέουν οι αξιακές μας αρχές

«Όλοι μαζί με τη θέληση του λαού και της νεολαίας μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από τηn κρίση. Είμαστε πολιτική δύναμη μαχόμενων ανθρώπων».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Τζουμάκας.

Και συνέχισε:

«Μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν οι ιδεολογικές και πολιτικές μας αρχές, οι πολιτικές μας δυνατότητες, η θέληση για συμμετοχή σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Έχουμε θέσεις και σχέδιο, ήδη έχουμε ξεκινήσει την πολιτική μας κινητοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα για να αποτελέσουμε την προοδευτική και δημοκρατική λύση στη χώρα».

«Να αποτελέσουμε την προοδευτική δύναμη της χώρας» ανέφερε και έθεσε ως νέα αφετηρία τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλώντας όλους να βρισκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

«Οι εκλογές στις 8 Οκτώβρη για την ανάδειξη των Περιφερειαρχών είναι πολιτικές εκλογές σε εθνική κλίμακα. Μπορούμε να έχουμε το πολιτικό προβάδισμα και να οδηγήσουμε τους υποψήφιους των συντηρητικών ψηφοδελτίων σε ήττα», ανέφερε.

«Το κρίσιμο θέμα στις Ευρωεκλογές είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε θετοντας ως ορόσημο τις ευρωεκλογές του 2024. «Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κρατική οντότητα, όπως οι ΗΠΑ. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης του 21ου αι. Με ομοσπονδία, κεντρική κυβέρνηση, Γερουσία και πολιτική αυτονομία. Ενδιάμεση δύναμη Ειρήνης, Συνεργασίας και Ανάπτυξης και δύναμη αποτροπής της επερχόμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, στη λογική του δεύτερου ψυχρού πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τσακαλώτος: Όποιος κερδίσει θα τον υποστηρίξουμε

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών των υποψηφίων προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές Συνέδριο που άρχισε τις εργασίες του το Σάββατο (2/8). Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εστίασε κυρίως στην πολιτική ταυτότητα κατά την μετά-Τσίπρα εποχή, μιλώντας για τα «όχι» που θα πρέπει ν’ ακούγονται κόντρα στον συμβιβασμό της εξουσίας, προαναγγέλοντας στήριξη σε όποιον επικρατήσει στην εκλογική μάχη για το χρίσμα.

Στο γενικό σχόλιό του για το Συνέδριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε πως «η Αριστερά ξέρει να μιλάει» και ότι σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία «κανένας συνυποψήφιος δεν είναι αντίπαλος», καθώς «δουλέψαμε μαζί και θα δουλέψουμε μαζί». Όπως συμπλήρωσε, «η αριστερά συζητά μέσα στους δικούς της χώρους».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «πρέπει να βγούμε απ’ αυτήν την εκλογή και απ’ αυτό το Συνέδριο μ’ ένα σχέδιο για το 2026. Ένα σχέδιο για την Ελλάδα, τις εργασιασκές σχέσεις, το κοινωνικό κράτος, τον πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι «θα έχουμε κι εκείνα που δεν θα σας αρέσουν. Πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας. Δεν λέμε ναι σε όλους».

Κι εξηγώντας αυτήν την σκέψη του ανέλυσε πως «οι αντίπαλοί μας δεν είναι μόνο κάποιες επιχειρήσεις ή οι τραπεζίτες, είναι πολλοί οι νικητές της αγορές και πρέπει να φτιάξουμε ένα μπλοκ προτεραιοτήτων. Θα είναι πιστευτό να πούμε ότι θα μειώσουμε περισσότερο τους φόρους από τη Νέα Δημοκρατία; Η Δεξιά έλεγε πάντα ότι ‘θα μειώσουμε τους φόρους κι ας μειώσουμε μετά τις κοινωνικές δαπάνες. Η ηγεμονία χτίζεται όταν λες και πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Δεν κάνεις εκπτώσεις μόνο και μόνο για να κερδίσεις τις εκλογές. Αν δεν σπρώξεις τα όρια του εφικτού, θα είσαι μια διαχειριστική δύναμη. Όταν πάμε σε εκλογές να λέμε αυτά που πιστεύουμε και να μην συνεχίσουμε το είδος πονηριάς».

«Ο κόσμος έχει ένστικτο και ξέρει να ξεχωρίζει αυτές και αυτούς που λένε κάτι γιατί το αγαπούν και αυτούς που το λένε μόνο και μόνο για να κρατήσουν την εξουσία. Το σχέδιό μας πρέπει ν’ αφορά την ταυτότητά μας που έχει αξίες, ιδέες και αναλύσεις. Αν μειώσεις τους φόρους στους πλούσιους τούς κάνεις πιο πλούσιους», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επέμεινε δε λέγοντας πως «αν δεν δίνεις ιδεολογικές μάχες, δεν μπορείς να είσαι ηγεμονικός. Αν δεν πολεμήσεις με ηγεμονία και με το δικό σου πρόσημο, τότε όλες οι πολιτικές που θα προτείνεις θα ενσωματώνονται στον κύριο λόγο».

Σημείωσε επίσης ότι «αν η ανάπτυξη δεν είναι κόκκινη, τότε δεν θα ‘ναι ούτε πράσινη. Θα δούμε πώς μπορεί να μας βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη» πάντα μέσα «στο θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας μας».

«Όποιος κερδίσει, θα τον υποστηρίξουμε» συμπλήρωσε προτείνοντας την δουλειά του μυρμηγκιού, διότι μόνο έτσι προχωρά «ένα κόμμα που θέλει τη διεύρυνση και τη γείωση με την κοινωνία. Θα βρούμε νέα παιδιά που θα τα δουλέψουμε για μια τετραετία και θα τα χτίσουμε. Θα τους μάθει η κοινωνία, θα έχουν αναγνώριση».

Πάντα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό με «σεβασμό στις ιδέες» κι αφότου διαμορφωθεί «η συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ